BRESTOV. Tohtoročný kultúrno – športový deň obce doplnil už piaty ročník súťaže vo varení gulášu Brestovský kotlík.
„Na tento deň pozývame všetkých obyvateľov obce a rodákov. Pre každého máme pripravené občerstvenie a kultúrny program,“ hovorí starostka Ľudmila Nováková (nez.).
Sami sebe
Základnou filozofiou Brestovčanov je, že si v programe vystačia sami. „Predstavia sa Lucia a Jana Hudákové, ktoré navštevujú základnú umeleckú školu, Miroslav Sakalík, miestna zmiešaná spevácka skupina Bačkare,“ vyratúva.
Jedným dychom vysvetľuje, prečo Brestovčanom prischla táto prezývka. „Vraj kedysi dávno jeden dedko z Hrubova vyložil na zastávke v obci z autobusu drevený sud – bačku. Zabudol ju tu a bačka stála na zastávke hádam týždeň. Keďže si po ňu nik neprišiel, vzali sme si ju. Ostali sme bačkare, že kradneme bačky,“ hovorí. V dedine naozaj majú vyrobený „propagačný“ sud s nápisom Bačkare.
Zlatým klincom programu sú Kmotry, dve seniorky, ktoré humorným slovom komentujú život v obci a všetky udalosti, ktoré sa v nej odohrali.
Aby bolo veselo
Aby sa Brestovčania počas čakania na guláš nestihli nudiť, mohli si zasúťažiť v pití mlieka cez dojčenskú fľašu či v hode prázdnym sudom. Deti súťažili v pití detského šampanského na slamku, prenášali pingpongovú loptičku na lyžičke v ústach a skákanie vo vreci. Detský futbal sa hral o medaily. Žrebovanie tomboly vyvrcholilo prvou cenou. Z vysávača sa tešil Rado Čopan.
Chuť a kreativita
Do piateho ročníka Brestovského kotlíka, súťaže vo varení gulášu, sa prihlásilo sedem miestnych družstiev. „Súťažia Futbalisti, Chovatelia, Poľovníci, Rybári, Mládež. Prihlasujú sa sami,“ hovorí starostka Nováková.
Štvorčlenná porota z pozvaných hostí hodnotila nielen chuť, vôňu, farbu, konzistenciu a celkový dojem navarených gulášov, ale aj kreativitu súťažiaceho družstva. Nečudo, že Chovatelia si priniesli živé holuby i plyšovú ovečku a Rybári siete. Vyplatilo sa im to, lebo práve družstvo Rybárov v zložení Ladislav Novák, Pavol Novák a Peter Novák sa ukázalo ako najkreatívnejšie.
Najchutnejší guláš napokon podľa verdiktu poroty navarili Bačkare, Daniel Urban, Peter Brostík a šéfkuchár Štefan Bezeg.
„Ľudia sa chcú stretávať. Živo sa zaujímajú, kedy bude posedenie a radi prichádzajú. Teší nás to,“ uzavrela Nováková.
Chovatelia. Ján Matta, Ján Majzer, Jozef Butala. Foto: Jana Otriová
Papagáje. Najmladší: bratia Šefan a Peter Ichovci a Martin Ľubiščák. Foto: Jana Otriová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo severného Zemplína nájdete na Korzári Horný Zemplín