Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Nedeľa, 2. október, 2022 | Meniny má Levoslav

Jedzte za odmenu, nie za trest a nemajte výčitky

Najväčšia obeť súčasného rýchleho života je rodinný stôl. Na spoločné večere sme zabudli.

Poslucháči. Najprv pozorne počúvali, potom sa veľa pýtali.Poslucháči. Najprv pozorne počúvali, potom sa veľa pýtali. (Zdroj: Miroslava Masicová)

Dvojhodinové obedy sú len sen zamestnaných ľudí. Jedlo si nevieme vychutnať. A potom musíme držať diéty.

HUMENNÉ. Výskyt obezity vo Francúzsku je len okolo 11 percent, srdcovo-cievnymi ochoreniami tam ľudia trpia trikrát menej ako v Amerike, pritom Francúzi jedávajú tučné syry, čerstvé pečivo a pijú veľa vína.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je toto recept na dobré zdravie? Odpovede na tieto otázky Humenčanom dala odborníčka.

Lenka Lesňáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Humennom sa v prednáške vo Vihorlatskej knižnici opierala o zistenia publikované v knihe Prečo Francúzi nedržia diétu.

SkryťVypnúť reklamu

Hovorila o desiatich základných krokoch, ako zdravšie žiť.

Chcete byť zdraví ako Francúzi?

„Dôležité je uvedomiť si, že nie všetko drahé je záruka kvality,“ upozorňuje odborníčka.

Nejeme sladké preto, že sme maškrtní, ale sme maškrtní preto, lebo jeme sladké. Nesmiete mať výčitky z toho, čo jete.

Jedlo si musíte vychutnať. Nejedzte za trest, jedzte za odmenu a keď zapíjať, tak čajom alebo vínom a v malých dúškoch.

A hlavne, nájdite svoj pokoj v duši, tešte sa zo života, dobre spite a usmievajte sa. Potom nebudete musieť chodiť do posilňovne.

A naučte sa selektovať problémy. Nemusíte riešiť problémy celého sveta, aj tie vaše sú dosť. Poslucháči sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií, viaceré sú ale v tejto krajine pre obyčajného smrteľníka jednoducho nerealizovateľné.

SkryťVypnúť reklamu

Zabudnite na nepravé potraviny

Na každej potravine musí byť podľa našich zákonov napísané zloženie v slovenčine. Odborníčka radí vynechať z jedálnička všetky potraviny, na ktorých etikete nájdete, že „umelé“ alebo „potravinársky výrobok“.

„Keď si kúpime trvanlivé mlieko, ktoré vydrží pol roka a ani nemusí byť v chladničke, garantujem vám, že to nie je mlieko, ale sunar,“ hovorí Lesňáková.

Na druhej strane si ale otvorene uvedomuje, že pri ekonomickej situácii Slovákov často siahame po tom, čo je jednoducho lacnejšie.

Ani s nízkotučnými výrobkami, ktoré sú veľmi populárne, to nie je celkom jednoznačné. Práve tieto výrobky obsahujú stužené alebo čiastočne stužené oleje, ktoré ale náš organizmus nevie spracovať.

Podobne je to aj s umelými sladidlami. „Absolútna katastrofa sú kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy a glukózovo-fruktozový cukor. Nájdeme ich striedavo takmer v každej potravine, v horčici, kečupe, sladkostiach.“

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšia kapitola sú nealkoholické sýtené nápoje. Podľa odborníčky v nich nie je nič prirodzené, pravé, sú kompletne umelo vyrobené.

„Kúpiť pravú potravinu dnes na Slovensku je podľa mňa nemožné. Výnimka sú možno nejaké farmy, ktoré vyrábajú v malom.“

Vyberajte si báječné jedlá

Jedzte veľa zeleniny a ovocia, počujeme odvšadiaľ! Keď si ich kúpite v zime v supermarkete, určite tomuto odporúčaniu nedáte zadosť.

Vo všeobecnosti sa hovorí, že by sme mali jesť ovocie a zeleninu, ktoré boli vypestované v našej krajine. Tiež si síce nemôžeme byť istí, ako a čím ich pestovateľ hnojil, ale je to vždy ten zdravší variant.

A ešte ďalšie odporúčania priamo z Francúzska. Radšej mrazenú zeleninu, ako tú v konzerve. Pečivo čerstvé a nebalené. Ak celozrnné pečivo, potom pozor na to, či je naozaj celozrnné, alebo len tmavé, zafarbené karamelom.

Francúzi preferujú bravčovú panenku, nezatracujú ani iné druhy mäsa. Aby ste jedli naozaj zdravé mliečne výrobky, pomer mlieka a smotany by mali byť 1:1.

„Realita je taká, že som minule prešla asi 20 druhov bežne predávaných jogurtov a nenašla som ani jeden, kde by nebol glukózovo-fruktozový sirup.“

Maslo a margaríny sú vo večnom boji. „Keď si dáte 82 % obyčajné maslo neslané a nebudete ho jesť na sudy, nič nepokazíte,“ pokračovala Lesňáková.

Francúzi milujú víno

Toto si my dovoliť nemôžeme. Kto si dá pohár červeného vína k obedu počas pracovnej pauzy? Kto nechce prísť o zamestnanie, zrejme nie.

A preferujú tiež čierne pivo pred svetlým. Tiež si vychutnávajú jedlo. Obedujú aj dve hodiny. Večerajú neskoro.

„Kto si u nás dá večeru o desiatej večer? Je rád, že zaľahne, aby ráno o piatej mohol vstať,“ myslí si Lesňáková.

Vždy počítajte s tým, že si dáte repete a to vás donúti jesť menšie porcie. Toto by sme mohli zvládnuť aj my.

A ešte vraj pomáha dať si na záver tzv. zakončovač v podobe syra alebo čokolády, orechov, resp. nejakého nápoja.

Podstata je v tom, že my nepočkáme, čo nám signalizuje organizmus, ale keď máme pocit, že ešte nie sme najedení, jednoducho si pridáme.

Skúste počkať 10 minút a uvidíte, či aj potom budete mať pocit, že ešte potrebujete ďalšiu porciu jedla.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  2. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  4. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  5. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  6. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  7. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  8. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  1. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  2. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  4. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  5. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  6. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  7. 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy
  8. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  1. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 441
  2. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 5 342
  3. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 013
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 4 638
  5. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 4 196
  6. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 920
  7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 778
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 529

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku
  2. Jozef Javurek: Dolné Srnie a okolie
  3. Ľubomír Maretta: Die Einsamkeit
  4. Petra Kohútová: Strážna veža Vartovka v Krupine
  5. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (3): Pred pirátmi sa schovávali v pevnosti
  6. Seniori v pohybe: Komunita prináša aj chuť do života
  7. Zuzana Valachovičová: Nové nákupné centrum s 320 obchodmi
  8. Ján Roháč: Fotoblog IX.: Moje ulice Göteborgu
  1. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 754
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 901
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 4 160
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 040
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 3 210
  6. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 3 015
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 948
  8. Ján Valchár: Norma na 5.300% alebo sedem mesiacov štvojdňovej operácie 2 908
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ukrajinskí vojaci v Lymane, na budovách vztyčujú ukrajinské vlajky.

Na pád Lymanu môže doplatiť aj minister obrany Šojgu.


1 h
Ekonómovia a finanční odborníci rada, ako naložiť s peniazmi v časoch rýchlo rastúcich cien.

Neoplatí sa špekulovať a hľadať riešenia s vysokým výnosom a nízkym rizikom.


30. sep
Násilnosti na zápase indonézskej prvej futbalovej ligy.

Na štadióne bolo asi o štyritisíc ľudí viac, ako je povolená kapacita.


ČTK 2 h
Ukrajinskí vojaci pri Siversku.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 8 h

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku
  2. Jozef Javurek: Dolné Srnie a okolie
  3. Ľubomír Maretta: Die Einsamkeit
  4. Petra Kohútová: Strážna veža Vartovka v Krupine
  5. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (3): Pred pirátmi sa schovávali v pevnosti
  6. Seniori v pohybe: Komunita prináša aj chuť do života
  7. Zuzana Valachovičová: Nové nákupné centrum s 320 obchodmi
  8. Ján Roháč: Fotoblog IX.: Moje ulice Göteborgu
  1. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 754
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 901
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 4 160
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 040
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 3 210
  6. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 3 015
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 948
  8. Ján Valchár: Norma na 5.300% alebo sedem mesiacov štvojdňovej operácie 2 908
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu