Dvojhodinové obedy sú len sen zamestnaných ľudí. Jedlo si nevieme vychutnať. A potom musíme držať diéty.
HUMENNÉ. Výskyt obezity vo Francúzsku je len okolo 11 percent, srdcovo-cievnymi ochoreniami tam ľudia trpia trikrát menej ako v Amerike, pritom Francúzi jedávajú tučné syry, čerstvé pečivo a pijú veľa vína.
Je toto recept na dobré zdravie? Odpovede na tieto otázky Humenčanom dala odborníčka.
Lenka Lesňáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Humennom sa v prednáške vo Vihorlatskej knižnici opierala o zistenia publikované v knihe Prečo Francúzi nedržia diétu.
Hovorila o desiatich základných krokoch, ako zdravšie žiť.
Chcete byť zdraví ako Francúzi?
„Dôležité je uvedomiť si, že nie všetko drahé je záruka kvality,“ upozorňuje odborníčka.
Nejeme sladké preto, že sme maškrtní, ale sme maškrtní preto, lebo jeme sladké. Nesmiete mať výčitky z toho, čo jete.
Jedlo si musíte vychutnať. Nejedzte za trest, jedzte za odmenu a keď zapíjať, tak čajom alebo vínom a v malých dúškoch.
A hlavne, nájdite svoj pokoj v duši, tešte sa zo života, dobre spite a usmievajte sa. Potom nebudete musieť chodiť do posilňovne.
A naučte sa selektovať problémy. Nemusíte riešiť problémy celého sveta, aj tie vaše sú dosť. Poslucháči sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií, viaceré sú ale v tejto krajine pre obyčajného smrteľníka jednoducho nerealizovateľné.
Zabudnite na nepravé potraviny
Na každej potravine musí byť podľa našich zákonov napísané zloženie v slovenčine. Odborníčka radí vynechať z jedálnička všetky potraviny, na ktorých etikete nájdete, že „umelé“ alebo „potravinársky výrobok“.
„Keď si kúpime trvanlivé mlieko, ktoré vydrží pol roka a ani nemusí byť v chladničke, garantujem vám, že to nie je mlieko, ale sunar,“ hovorí Lesňáková.
Na druhej strane si ale otvorene uvedomuje, že pri ekonomickej situácii Slovákov často siahame po tom, čo je jednoducho lacnejšie.
Ani s nízkotučnými výrobkami, ktoré sú veľmi populárne, to nie je celkom jednoznačné. Práve tieto výrobky obsahujú stužené alebo čiastočne stužené oleje, ktoré ale náš organizmus nevie spracovať.
Podobne je to aj s umelými sladidlami. „Absolútna katastrofa sú kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy a glukózovo-fruktozový cukor. Nájdeme ich striedavo takmer v každej potravine, v horčici, kečupe, sladkostiach.“
Ďalšia kapitola sú nealkoholické sýtené nápoje. Podľa odborníčky v nich nie je nič prirodzené, pravé, sú kompletne umelo vyrobené.
„Kúpiť pravú potravinu dnes na Slovensku je podľa mňa nemožné. Výnimka sú možno nejaké farmy, ktoré vyrábajú v malom.“
Vyberajte si báječné jedlá
Jedzte veľa zeleniny a ovocia, počujeme odvšadiaľ! Keď si ich kúpite v zime v supermarkete, určite tomuto odporúčaniu nedáte zadosť.
Vo všeobecnosti sa hovorí, že by sme mali jesť ovocie a zeleninu, ktoré boli vypestované v našej krajine. Tiež si síce nemôžeme byť istí, ako a čím ich pestovateľ hnojil, ale je to vždy ten zdravší variant.
A ešte ďalšie odporúčania priamo z Francúzska. Radšej mrazenú zeleninu, ako tú v konzerve. Pečivo čerstvé a nebalené. Ak celozrnné pečivo, potom pozor na to, či je naozaj celozrnné, alebo len tmavé, zafarbené karamelom.
Francúzi preferujú bravčovú panenku, nezatracujú ani iné druhy mäsa. Aby ste jedli naozaj zdravé mliečne výrobky, pomer mlieka a smotany by mali byť 1:1.
„Realita je taká, že som minule prešla asi 20 druhov bežne predávaných jogurtov a nenašla som ani jeden, kde by nebol glukózovo-fruktozový sirup.“
Maslo a margaríny sú vo večnom boji. „Keď si dáte 82 % obyčajné maslo neslané a nebudete ho jesť na sudy, nič nepokazíte,“ pokračovala Lesňáková.
Francúzi milujú víno
Toto si my dovoliť nemôžeme. Kto si dá pohár červeného vína k obedu počas pracovnej pauzy? Kto nechce prísť o zamestnanie, zrejme nie.
A preferujú tiež čierne pivo pred svetlým. Tiež si vychutnávajú jedlo. Obedujú aj dve hodiny. Večerajú neskoro.
„Kto si u nás dá večeru o desiatej večer? Je rád, že zaľahne, aby ráno o piatej mohol vstať,“ myslí si Lesňáková.
Vždy počítajte s tým, že si dáte repete a to vás donúti jesť menšie porcie. Toto by sme mohli zvládnuť aj my.
A ešte vraj pomáha dať si na záver tzv. zakončovač v podobe syra alebo čokolády, orechov, resp. nejakého nápoja.
Podstata je v tom, že my nepočkáme, čo nám signalizuje organizmus, ale keď máme pocit, že ešte nie sme najedení, jednoducho si pridáme.
Skúste počkať 10 minút a uvidíte, či aj potom budete mať pocit, že ešte potrebujete ďalšiu porciu jedla.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo severného Zemplína nájdete na Korzári Horný Zemplín