Korzár logo Korzár Horný zemplín
Piatok, 24. november, 2017 | Meniny má Emília
Pridajte si svoje mesto

Jedzte za odmenu, nie za trest a nemajte výčitky

Najväčšia obeť súčasného rýchleho života je rodinný stôl. Na spoločné večere sme zabudli.

Poslucháči. Najprv pozorne počúvali, potom sa veľa pýtali.(Zdroj: Miroslava Masicová)

Dvojhodinové obedy sú len sen zamestnaných ľudí. Jedlo si nevieme vychutnať. A potom musíme držať diéty.

HUMENNÉ. Výskyt obezity vo Francúzsku je len okolo 11 percent, srdcovo-cievnymi ochoreniami tam ľudia trpia trikrát menej ako v Amerike, pritom Francúzi jedávajú tučné syry, čerstvé pečivo a pijú veľa vína.

Je toto recept na dobré zdravie? Odpovede na tieto otázky Humenčanom dala odborníčka.

Lenka Lesňáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Humennom sa v prednáške vo Vihorlatskej knižnici opierala o zistenia publikované v knihe Prečo Francúzi nedržia diétu.

Hovorila o desiatich základných krokoch, ako zdravšie žiť.

Chcete byť zdraví ako Francúzi?

„Dôležité je uvedomiť si, že nie všetko drahé je záruka kvality,“ upozorňuje odborníčka.

Nejeme sladké preto, že sme maškrtní, ale sme maškrtní preto, lebo jeme sladké. Nesmiete mať výčitky z toho, čo jete.

Jedlo si musíte vychutnať. Nejedzte za trest, jedzte za odmenu a keď zapíjať, tak čajom alebo vínom a v malých dúškoch.

A hlavne, nájdite svoj pokoj v duši, tešte sa zo života, dobre spite a usmievajte sa. Potom nebudete musieť chodiť do posilňovne.

A naučte sa selektovať problémy. Nemusíte riešiť problémy celého sveta, aj tie vaše sú dosť. Poslucháči sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií, viaceré sú ale v tejto krajine pre obyčajného smrteľníka jednoducho nerealizovateľné.

Zabudnite na nepravé potraviny

Na každej potravine musí byť podľa našich zákonov napísané zloženie v slovenčine. Odborníčka radí vynechať z jedálnička všetky potraviny, na ktorých etikete nájdete, že „umelé“ alebo „potravinársky výrobok“.

„Keď si kúpime trvanlivé mlieko, ktoré vydrží pol roka a ani nemusí byť v chladničke, garantujem vám, že to nie je mlieko, ale sunar,“ hovorí Lesňáková.

Na druhej strane si ale otvorene uvedomuje, že pri ekonomickej situácii Slovákov často siahame po tom, čo je jednoducho lacnejšie.

Ani s nízkotučnými výrobkami, ktoré sú veľmi populárne, to nie je celkom jednoznačné. Práve tieto výrobky obsahujú stužené alebo čiastočne stužené oleje, ktoré ale náš organizmus nevie spracovať.

Podobne je to aj s umelými sladidlami. „Absolútna katastrofa sú kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy a glukózovo-fruktozový cukor. Nájdeme ich striedavo takmer v každej potravine, v horčici, kečupe, sladkostiach.“

Ďalšia kapitola sú nealkoholické sýtené nápoje. Podľa odborníčky v nich nie je nič prirodzené, pravé, sú kompletne umelo vyrobené.

„Kúpiť pravú potravinu dnes na Slovensku je podľa mňa nemožné. Výnimka sú možno nejaké farmy, ktoré vyrábajú v malom.“

Vyberajte si báječné jedlá

Jedzte veľa zeleniny a ovocia, počujeme odvšadiaľ! Keď si ich kúpite v zime v supermarkete, určite tomuto odporúčaniu nedáte zadosť.

Vo všeobecnosti sa hovorí, že by sme mali jesť ovocie a zeleninu, ktoré boli vypestované v našej krajine. Tiež si síce nemôžeme byť istí, ako a čím ich pestovateľ hnojil, ale je to vždy ten zdravší variant.

A ešte ďalšie odporúčania priamo z Francúzska. Radšej mrazenú zeleninu, ako tú v konzerve. Pečivo čerstvé a nebalené. Ak celozrnné pečivo, potom pozor na to, či je naozaj celozrnné, alebo len tmavé, zafarbené karamelom.

Francúzi preferujú bravčovú panenku, nezatracujú ani iné druhy mäsa. Aby ste jedli naozaj zdravé mliečne výrobky, pomer mlieka a smotany by mali byť 1:1.

„Realita je taká, že som minule prešla asi 20 druhov bežne predávaných jogurtov a nenašla som ani jeden, kde by nebol glukózovo-fruktozový sirup.“

Maslo a margaríny sú vo večnom boji. „Keď si dáte 82 % obyčajné maslo neslané a nebudete ho jesť na sudy, nič nepokazíte,“ pokračovala Lesňáková.

Francúzi milujú víno

Toto si my dovoliť nemôžeme. Kto si dá pohár červeného vína k obedu počas pracovnej pauzy? Kto nechce prísť o zamestnanie, zrejme nie.

A preferujú tiež čierne pivo pred svetlým. Tiež si vychutnávajú jedlo. Obedujú aj dve hodiny. Večerajú neskoro.

„Kto si u nás dá večeru o desiatej večer? Je rád, že zaľahne, aby ráno o piatej mohol vstať,“ myslí si Lesňáková.

Vždy počítajte s tým, že si dáte repete a to vás donúti jesť menšie porcie. Toto by sme mohli zvládnuť aj my.

A ešte vraj pomáha dať si na záver tzv. zakončovač v podobe syra alebo čokolády, orechov, resp. nejakého nápoja.

Podstata je v tom, že my nepočkáme, čo nám signalizuje organizmus, ale keď máme pocit, že ešte nie sme najedení, jednoducho si pridáme.

Skúste počkať 10 minút a uvidíte, či aj potom budete mať pocit, že ešte potrebujete ďalšiu porciu jedla.

Neprehliadnite tiež

Na Tatranskom ľadovom dóme sa pracujú aj sochári zo Španielska

Umelci na Hrebienku spracovali už polovicu ľadu, tento rok to majú náročnejšie

Jaurová o Kulturparku: Bolo jasné, že môžu prísť problémy

Upozorňovala, že december 2012 nemusí byť reálny.

Most cez Ružín by mali otvoriť v nedeľu 10. decembra ráno

Riaditeľ úradu KSK má pre motoristov dobrú správu.

Súkromný dom smútku v Košiciach nakoniec bude

Odvolanie úrad zamietol, zázemie už stojí.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vkladné knižky kedysi využívala mafia. Aké sú lepšie investície

Čo urobiť s veľkou sumou našetrených peňazí a čo robiť, ak si chcem šetriť každý mesiac po troche? Denník SME sa pokúsil objasniť niektoré známejšie druhy sporenia.

DOMOV

Maďarič má končiť vo vedení Smeru

Maďarič vraj s abdikíciou nebude čakať ani na stranícky snem.

NITRA

Zamestnanci FM Slovenská protestovali proti srbským brigádnikom

Zamestnanci poukazovali na nedobrú atmosféru vo firme.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 16 403
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 284
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 525
  4. Eilat: Slnko, teplo a zábava 3 933
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 325
  6. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 3 081
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 168
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 720
  9. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 644
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 429

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop