Najpočetnejšou rybou, ktorá sa u nás v tomto období vytiera je podustva severská.
HUMENNÉ. Hladina Laborca v týchto dňoch dosahuje minimum, voda má len niečo okolo jedného metra.
„Na základe požiadavky Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Humenné, bola vypustená hať Humenné za účelom nerušeného a plynulého ťahu rýb na ich neresiská, príčinou čoho je nízka hladina vodného toku Laborec v katastrálnom území Humenné,“ informoval Pavel Machava, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku v Banskej Štiavnici.
Vypúšťanie a napúšťanie sa uskutočňuje v zmysle platného manipulačného poriadku.
„Tieto ryby sa zvyčajne vytierajú v období od polovice apríla do polovice mája pri teplote vody okolo 8° C,“ vysvetľuje Adrián Skysľak, hospodár Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Humenné.
Pri ustálenom počasí dochádza k zhromažďovaniu rýb a tieto následne tiahnu na svoje prirodzené neresiská, ktoré tvoria plytšie časti riek a potokov so štrkovým podkladom, kde dôjde k výteru a následne z nakladených ikier sa podľa dennej teploty a teploty vody liahnu v priebehu 13 – 25 dní ryby.
„Keďže hať v Humennom tvorí prekážku v prirodzenom ťahu rýb a rybovod, ktorý by mal slúžiť na prekonanie tejto prekážky je nefunkčný, kvôli čomu dochádza pri jeho prekonávaní k vyčerpaniu a úhynu rýb, každoročne naša organizácia so súhlasným stanoviskom dotknutých organizácii a v spolupráci s Slovenským vodohospodárskym podnikom v Košiciach, Správou povodia Bodrogu Michalovce, vypustením hrádze umožňuje plynulé a ničím nerušené tiahnutie rýb na ich neresiská, kde vzniká nový život,“ vysvetľuje Skysľak.
Hrádzu otvoria 14. apríla.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo severného Zemplína nájdete na Korzári Horný Zemplín