Korzár logo Korzár Horný zemplín
Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav
Nájdete nás na webe

Humenné a Snina majú nových maskérov poranení

Ženy mali nespočetné množstvo modrín a podliatin, niektoré otvorené zlomeniny, či len vyvrtnutý členok, rezné rany.

Zranenia vyzerali realisticky. Postupne sa budú učiť znázorniť aj komplikovanejšie poranenia.(Zdroj: Natalia Vesma)

Všetky tieto poranenia si spôsobili samy, alebo navzájom.

HUMENNÉ. Do dvoch dní bolo rozdelených 15 hodín intenzívneho kurzu maskovania poranení, ktorý viedla lektorka Oľga Szalmová, riaditeľka Územného spolku Slovenského Červeného kríža v Leviciach. Vyškolila celkom 16 nových maskérov z okresov Humenné a Snina, ktorých už o niekoľko týždňov čaká skúška ohňom.

Už v druhej polovici júna sa v Snine uskutoční celoslovenská súťaž poskytovania prvej pomoci dospelých. Memoriál MUDr. Vladimíra Harineka práve tu na východe vstúpi už do svojho 24. ročníka.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Školili sme maskérov z okolia, ľudí, ktorí budú na tomto podujatí pomáhať so simuláciou zranení, dobrovoľníkov, zdravotníkov i nezdravotníkov,“ povedala lektorka Oľga Szalmová.

Aj podľa riaditeľky Územného spolku Slovenského Červeného kríža v Humennom Silvie Knapikovej, je potrebné mať na cvičeniach zdravotníkov a záchranárov dobrých maskérov.

„Dobrým maskovaním robíme simulácie realistickejšie, lepšie predstaviteľné. Zasahujúci sa tak môžu ľahšie vžiť do úlohy a prijať simuláciu ako 'reálnu'. Takisto tým, že zranenie dobre namaskujeme, znížime nároky a nebezpečie, ktoré plynie z 'domýšľania' si záchrancov,“ hovorí Knapiková.

Pripravili, vyskúšali

Nevýhodou je časová náročnosť a potrebné umenie kamufláží, ktoré získavajú vďaka maskovaciemu materiálu. Ten sa dá aj kúpiť, ale ide o finančne náročnú záležitosť. Preto je síce komplikovanejšie, ale podstatne lacnejšie, potrebné komponenty si vyrobiť.

„Ide nám o to, aby sme sa k cieľu dopracovali lacno a efektívne. Krv, pľuzgiere, podliatiny, rezné rany, to všetko si vieme vyrobiť k bezpečných potravín,“ hovorí Oľga.

Na „varenie“ a prípravu jednotlivých komponentov využíva múku, kyselinu citrónovú, med, potravinárske farbivo, ale aj kuracie či kačacie kostičky, samozrejme po predchádzajúcej dôslednej dezinfekcii.

Kurz mal 3 časti. V prvej sa naučili jednotlivé komponenty vyrobiť, v druhej si osvojili, ako majú čo najrealistickejšie vyzerať a v závere dostali konkrétne úlohy, ktoré v praxi ukázali, do akej miery sú schopné novú skúsenosť zvládnuť.

Vzdelávanie bude pokračovať

V Humennom účastníci kurzu začínali so základnými modelmi poranení, naučené budú môcť zúročiť nielen na Harinekovom memoriáli, ale aj na iných záchranárskych súťažiach realizovaných po celom Slovensku. Ich vzdelávanie sa týmto neskončilo. Pribudnú komplikovanejšie zranenia, ktoré sa bude potrebné naučiť robiť.

„Umenie naučiť sa maskovať poranenia nesie aj nemalé riziko, psychickú záťaž, ktorú si je treba uvedomiť, nakoľko ide o veľmi realistické techniky, ktoré nemusí zvládať každý. Preto sme k výučbe pristupovali veľmi citlivo, pod dohľadom certifikovanej lektorky a garantky Oľgy Szalmovej, doktorky Biserky Kupčovej a ďalších zdravotníkov,“ hovorí Knapiková a dodáva, že „na Červenom kríži si uvedomujeme, že maskovanie je len prostriedok na výučbu, nie cieľ, ktorým chceme niekoho vyľakať“.

5b084cfcd6c46969orig_res.jpg

Maskovanie je len prostriedok na výučbu. Nie je to cieľ, ktorým chcú niekoho vyľakať. Foto: Natalia Vesma

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 034
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 692
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 596
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 9 732
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 363
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 370
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 878
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 729
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 646
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 271

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop