Korzár logo Korzár Horný zemplín
Štvrtok, 18. október, 2018 | Meniny má Lukáš
Nájdete nás na webe

Sezóna je slabá, hubári sú vďační za čokoľvek

Pred rokom bolo húb skutočne hojne, v tomto roku hubári len čakajú, či k nim bude jeseň štedrejšia.

Ojedinelá barania hlava potešila.(Zdroj: Rado Orthon)

Dočkáme sa v tomto roku poriadnej hubačky? Pred rokom bolo húb skutočne hojne, v tomto roku sa už hubári tak netešia, vlastne sa netešia vôbec a len čakajú, či k nim bude jeseň štedrejšia ako suché a hubám neprajné leto.

HUMENNÉ. Húb je momentálne v našich lesoch, na lúkach a pastvinách ako šafranu a tak každý hubársky úlovok poteší.

Ak si však máte z lesa odniesť niečo, čo vám nie je na sto percent známe a nemáte istotu, že je to to, čo si myslíte, že je, radšej príďte domov s prázdnym košíkom.

Náš čitateľ Ján z Humenného si tiež z kúpeľného pobytu v Trenčianskych Tepliciach priniesol hubu, s ktorej identifikáciou sa potrápili aj odborníci.

Ján našiel hubu rásť na strome asi vo výške dva metre, nepoznal ju síce, ale podľa vône vraj odhadol, že je určite jedlá.

V tomto roku sa skúsenému hubárovi s vyše 40–ročnými skúsenosťami podarilo nájsť nanajvýš kuriatka.

Neznámu hubu však nechal v lese, kým si neoveril, čo to je. Kolegovia na liečebnom pobyte hútali, hľadali na internete a zhodli sa na tom, že to bude Judášovo ucho (Uchovec bazový). Je to huba, ktorú poznáme z mnohých ázijských jedál ako čínsku čiernu hubu.

Je uctievaná, pretože ovplyvňuje dlhovekosť, srdcové choroby a rakovinu, znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí proti vírusom a zabraňuje zrážaniu krvných doštičiek. Pán Ján sa potešil a hubu si doniesol domov.

Dôveruj, ale preveruj

Aké vedia byť huby zradné a nebezpečné, hádam netreba nikomu zvlášť pripomínať. Takmer dvojkilová huba bola doma, ale predsa len bolo ešte potrebné overiť jej totožnosť.

Judášovo ucho to určite nie je, zhodli sa dvaja nezávislí odborníci.

„Judášovo ucho v tejto dobe bude skôr len ako malý zošúverený tenký kúsok na baze, pretože potrebuje vlhkosť. Ak má vhodné podmienky, tak má tvar ucha, je rôsolovitej konzistencie, hnedo-fialovej farby do veľkosti 5 - 8 cm. Väčšie som zatiaľ nenašiel. Ak sa nemýlim, tak je to starší sírovec, ktorý je za mlada jedlý, ale neskôr drevnatie, rastie na pňoch aj na živých stromoch, v starobe sa rozpadá na väčšie kusy bielej farby,“ hovorí Juraj Platko, riaditeľ Správy CHKO Východné Karpaty.

„Je to trúdnik šupinatý, ktorý dorastá od 50 do 500 mm. Tento je už starý a nejedlý, ináč mladé plodnice sú jedlé, vtedy sú jemné a šťavnaté. Trúdnik poznáme podľa šupiniek, ktoré sú prirastené na povrchu plodnice,“ povedal Juraj Humeňanský z mykologickej poradne v Prešove.

Trúdnik šupinatý. V štádiu, keď sa už nedá jesť. Foto: Miroslava Masicová

Huby nerastú, aj keď...

„Počasie nevyhovuje hubárom, lebo neprší a sucho vodnatým hubám neprospieva. Huby neznášajú ani vysoké denné teploty, lebo ich vysušujú. Podhubie teda akoby zaspalo a začne sa vyvíjať až po daždi. Prvé plodnice húb vyrastajú asi 10-14 dní po výdatnom daždi. Táto sezóna je slabá až mizerná a každý sa teší na jesenné dažde a tým aj huby,“ hovorí Juraj Humeňanský.

V lesoch severne od Vihorlatu sa však predsa len čosi našlo. Rástli napríklad populárne baranie hlavy, teda trúdniky klubúčkaté.

„Trúdnikom klobúčkatým sa teraz celkom zadarilo. V dvoch lokalitách ma prekvapili jedenástimi kusmi. Zdá sa, že trochu spohodlneli a zleniveli a rastú iba vtedy, ak hlásia 35 stupňov... Taktiež už sa dá nájsť aj nejaký ten kozák topoľový,“ pochválil sa pred pár dňami na jednom z hubárskych internetových portálov hubár zo Sniny.

O štyri dni priložil ďalšiu fotografiu baranej hlavy, ktorú predtým nechal v lese.

„Takto narástla za štyri dni z veľkosti desať centimetrov na 31 x 27 x 18 cm,“ konštatoval.

Ondrej z Humenného síce tiež neprezradil, v ktorej lokalite bol hubárčiť, ale skonštatoval, že „huby rastú“, nie je ich veľa, ale dajú sa nájsť.

Medzilaborský okres je považovaný za hubársky raj, ale teraz to vyzerá na suchoty aj tam.

„Chodím na miesta, kde jednoducho vždy niečo nájdem, nikdy neodchádzam s prázdnym košíkom, ale teraz je to viac o chodení a hľadaní ako o zbieraní. Naozaj by sa dali spočítať na prstoch oboch rúk. Hádam nás jeseň prekvapí a príroda sa preberie k životu, lebo inak nebude ani čo nasušiť do vianočnej kapustnice,“ hovorí hubár z Humenného, ktorý však nedá dopustiť na svoj rodný kraj v okolí Medzilaboriec.

Overte si, čo zbierate

Keď je húb veľa a zbierate, čo poznáte, je hubárčenie radosťou a relaxom.

V období, ako je toto, keď je húb málo, majú niektorí ľudia ambíciu zobrať z lesa aj to, čo nepoznajú a to je niekedy aj hazard s vlastným zdravím.

„Každý hubár by si mal dať motto - zober iba takú hubu z lesa, ktorú bezpečne poznáš. Otravy sú hrozné, často končia buď v nemocnici, alebo po konzumácii muchotrávky zelenej aj oveľa horšie,“ pripomína odborník Humeňanský.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Rozprávkové tankovanie
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 13 259
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 931
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 447
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 10 151
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 506
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 563
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 116
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 094

Neprehliadnite tiež

Muž vypadol z okna, napriek oživovaniu neprežil

Tragédia sa stala vo Veľkých Kapušanoch.

Stihol si privolať pomoc, v byte ho už našli mŕtveho

Záchranka s hasičmi prišli rýchlo, no pomôcť už nedokázali.

Páchateľ polial dom tekutinou. Silného zápachu sa nevedia zbaviť

V Bardejove otravuje ostrý zápach aj susedov.

Pozrite si zásah hasičov v Nižnom Žipove

V obci v okrese Trebišov horel rodinný dom.

Vodohospodári si stavajú obslužné cesty. Podľa Košíc vlastne budujú cyklotrasy

Cyklisti sa dostanú popri Hornáde až na prah Aničky.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Penta nevyplatí Kočnerove zmenky za 11 miliónov

Nie je známe, kde sú zmenky a kto je ich majiteľom.

AUTORSKÁ STRANA MATÚŠA KRČMÁRIKA

Český diktátor je o krok bližšie

Čechom akoby to bolo jedno.

Stĺpček Osmelené

O čom sa s deťmi hovorí horšie ako sexe a smrti? O peniazoch

Financie obchádzame, no ony neobídu nás.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop