Korzár logo Korzár Horný zemplín
Streda, 19. december, 2018 | Meniny má Judita
Nájdete nás na webe

Žatva v hornom Zemplíne je takmer hotová

Horúce a suché počasie napomáha plynulosti žatevných prác, repke a krmovinám ale neprospieva.

Kukurica v našom regióne vytláča obilniny.(Zdroj: Jana Otriová)

Žatva v hornom Zemplíne vrcholí. Hektárové výnosy sú dobré, približujú sa celoslovenskému priemeru.

HORNÝ ZEMPLÍN. Žatva sa v regióne začala v 29. týždni.

„Informácie o osevných plochách máme zo štatistického úradu, keďže nezastrešujeme všetkých poľnohospodárov,“ hovorí riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Humennom Jana Špuntová.

V tomto roku osiali poľnohospodári repku na takmer polovičnej výmere ako v minulom roku.

„Vlani to bolo zhruba 900 hektárov, v tomto roku len 320,“ hovorí. Faktorov je podľa riaditeľky Špuntovej hneď niekoľko.

„Závisí to od ceny repky, od osevných postupov poľnohospodárov. V našich troch okresoch máme tri bioplynové stanice, čo je veľa. Aby mohli fungovať v čo najlepšom režime, potrebujú kukuričnú siláž a krmoviny. Veľmi veľa plôch, ktoré boli v minulosti osiate obilovinami a repkou, ustúpilo kukurici,“ vysvetľuje.

Pokles plôch osiatych husto siatymi obilninami je o približne 500 hektárov. Pšenica rástla na 1 802 hektároch, jačmeň na 295, raž na 94, ovos na 300 a tritikale na 450 hektároch.

Niekde ešte ani nezačali

Žatva je ukončená na približne 90 percent. „Sú podniky, ktoré ju ešte ani nezačali. Napríklad v Černine a Košarovciach budú žať až po skončení prác vo Vranove a v Michalovciach,“ spresňuje.

Začiatok žatevných prác v 29. týždni je podľa Špuntovej štandardný ako po iné roky. Výhodou suchého počasia je plynulosť žatevných prác.

„Boli roky, keď sa žatva pre dážď končila až začiatkom septembra. Voľakedy sa začínalo žať na juhu a postupne sa postupovalo na sever. Teraz sa s jedno či dvojtýždňovým rozdielom začína všade naraz.“

Výnosy sú dobré

Porovnávať hektárové výnosy s vlaňajškom sa podľa slov Špuntovej nedá, lebo minulý rok bol mimoriadne priaznivý. Tohtoročné hektárové výnosy sú dobré, priemer kazí len repka.

„Výnos z hektára je 2,4 tony. Dôvodom nižšej úrody je to, že v tomto roku bol už predaj moreného osiva zakázaný. Pri nemorenom osive je veľmi dôležité vystihnúť prvých škodcov a aplikovať postreky, aby sa zabránilo chorobám. Svoje urobilo aj sucho,“ zdôrazňuje. Sucho neprospieva ani krmovinám.

Priemerný hektárový výnos pšenice je 5,2 tony, napríklad Agro v Dlhom dosiahlo až 6,2. Slovenský priemer je 5,56. Medzi najlepších pestovateľov patria Agroluk v Kamenici nad Cirochou a Agrifop v Stakčíne.

Problémom sú podľa Špuntovej nízke výkupné ceny.

„Cena kŕmneho obilia je po žatve približne 120 eur za tonu, čo je málo. Vlani bola 135 – 140 eur. Repka ide po 370 eur. Boli roky, keď stála aj 450 eur,“ hovorí.

Citeľne klesli aj ceny mlieka. Znižuje sa aj živočíšna výroba. „Voľakedy sme mali kvótu 15 000 000 litrov mlieka, dnes je okolo 8. Narástla aj cena za pôdu a jej prenájom. Štátne dotácie sú mizivé,“ uzatvára Jana Špuntová.


Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 49 997
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 330
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 228
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 974
  5. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 9 072
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 618
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 5 797
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 511
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 265
  10. Nestíhate nakupovať darčeky? 2 763

Neprehliadnite tiež

Mikrobus narazil do bilbordu, vodič prišiel o nohu

Nehoda sa stala v obci Čoltovo v Rožňavskom okrese.

EEI chce robiť parkovanie v Košiciach aj ďalej. Ustúpiť nemieni

Odkazuje, že mesto jej nabilo na vymáhanie škody.

Zamestnankyňa košického magistrátu dostala 6,5-ročný zákaz šoférovať

Súd jej za 3,12 promile vymeral podmienečný trest.

Druhá liga môže na východe spustiť zostupovú lavínu

Hrozí, že z regionálnych súťaží budú vypadávať štyri, či dokonca až päť tímov.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Priznám sa, mám veľké obavy (píše Ivan Mikloš)

Bojím sa toho istého, čoho Steven Pinker.

DOMOV

Radoslav Procházka má kandidovať na ústavného sudcu

Procházka svoju kandidatúru nepotvrdil.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop