Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Piatok, 23. august, 2019 | Meniny má Filip
Nájdete nás na webe

Na brekovskom hrade pracujú aj dobrovoľníci z piatich krajín

Desať mladých ľudí prišlo na dva týždne priložiť ruku k dielu. Najdlhšiu cestu meral Erik z Mexika.

Dobrovoľníci na hrad prišli z piatich krajín.Dobrovoľníci na hrad prišli z piatich krajín.(Zdroj: Jana Otriová)

Brekovský hrad obnovujú zahraniční dobrovoľníci. Desať mladých ľudí z piatich krajín prišlo na dva týždne priložiť ruku k dielu. Najdlhšiu cestu meral študent Erik z Mexika. Pracovný kemp sa koná na hrade už po siedmy raz.

BREKOVSKÝ HRAD. Združenie na záchranu Brekovského hradu organizuje jeho obnovu už niekoľko rokov. V tomto roku na ňom pôsobí 25 pracovníkov.

Výsledok tohtoročných prác by mali byť obnovené vínna pivnica a budova prvej brány. Na prácach sa podieľajú aj mladí dobrovoľníci.

Katka zo Šumavy a jej krajanka Klára z Valašska prišli do kempu zo susedného Česka.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Vyhovoval nám termín, ale hlavne, chceli sme spoznať východné Slovensko. Bola som len v Tatrách, iné miesta nepoznám,“ hovorí Klára, ktorá sa na jeseň chystá študovať do Austrálie.

Do kempu išli dievčatá aj preto, aby sa precvičili v angličtine. „Je tu sranda. Práca nie je náročná, ľudia sú veľmi priateľskí,“ tvrdia zborovo.

Berlínčan Heimo, budúci právnik, si informácie o hrade našiel na webe a v partnerskej nemeckej organizácii.

„Chcel som spoznať slovenskú kultúru a miestnych ľudí. Zaujímam sa o históriu a hrady. Je to pre mňa veľmi dobrá skúsenosť,“ hovorí. Okolitou prírodou je nadšený, menej už slovenskou kuchyňou. Jednotku dáva iba pirohom.

Na stravu si nemôžu zvyknúť ani Španieli. „Stále iba zemiaky, každý deň polievka. Je to pre nás zvláštne,“ sťažuje sa študent politických vied Martí z Barcelony.

Na národný večer uvarili spolu s budúcim telekomunikačným inžinierom Arnawom paradajkovú polievku gaspacho a omeletu so zemiakmi. „Čo iné sme mali nachystať?“ bráni sa proti otázke, prečo i oni varili zo zemiakov.

Na Slovensku sú po prvý raz a pobyt berú ako dobrodružstvo.

Patrícia Gdovinová (vľavo) a Kristína Ferjaková. Mladé brigádničky pomáhajú pri predaji suvenírov. Foto k článku: Jana Otriová

Rusku Anna zaujala zvláštna podobnosť

22-ročný študent strojárstva Erik Sánchez Guerrero pochádza z Mexika. V Európe je prvýkrát.

Do Brekova pricestoval z Talianska, kde strávil dva týždne v dobrovoľníckom tábore. Cestovanie, spoznávanie nových krajín, kultúr a ľudí je jeho priorita.

„Milujem malé mestá, okolitá príroda je nádherná. Rád by som sa sem ešte vrátil, ale cesta je finančne veľmi náročná. Pokúsim sa,“ dodáva.

Annu Doroninu z Moskovskej oblasti priviedla do Brekova zvláštna vec.

„Mama sa za slobodna volala Brechova. Zaujalo ma to natoľko, že som sem prišla,“ hovorí. Dobrovoľnícke tábory sú pre ňu spôsob, ako cestovať. Bola v Taliansku, Grécku a Francúzsku. U nás sa jej najviac páčilo v termálnom parku na Šírave.

Hoci dorozumievací jazyk je angličtina, dobrovoľníci sa ochotne blysli znalosťami miestnych slov: hneď po ďakujem, ahoj a nerozumiem nasledovali pivo, víno a vlk.

Zápis do vrcholovej knihy. Daniel Kysel z Tlmáč bol na hrade pred deviatimi rokmi. „Odvtedy sa tu mnohé zmenilo. Urobil sa kus práce,“ tvrdí. S bratom „turistikujú“ po východe Slovenska. Zdržia sa v Humennom, Snine, Jasenove a na Vinnom.

Nielen práca, ale aj zábava

Dobrovoľnícky tábor je na hrade už po siedmy raz. „Urobia kus práce. Pomáhajú pri čistení pivnice a druhého nádvoria. Preosievajú sutinu, ukladajú kamene,“ vysvetľuje Stanislav Macinský, riaditeľ Združenia na záchranu Brekovského hradu.

Mládežníci majú okrem práce aj bohatý program. „Máme už osvedčené aktivity, návštevu múzea, Jasenovského hradu, termal parku, splav rieky. Potrebujú aj trochu adrenalínu,“ dodáva.



V múzeu pod hradom budú vystavené artefakty, ktoré sa na hrade pri archeologickom výskume našli.



Ostenie



Katka (vľavo), Heimo a Klára



Erik prišiel z Mexika.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  4. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  3. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  4. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  5. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  6. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  8. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  9. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  10. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  1. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 24 896
  2. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 13 037
  3. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 026
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 226
  5. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 9 220
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 470
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 701
  8. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 606
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 302
  10. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 281

Hlavné správy zo Sme.sk

Reportáž Zuzany Kepplovej

Kauza Dobšiná: Čo sa to stalo v našom meste

Prečo Dobšinčania odchádzajú a prečo zostávajú.

Dobré ráno

Dobré ráno: Grónsko ustálo Trumpove chute. Nateraz

Dánska premiérka označila debatu o predaji Grónska za absurdnú

Podcast Dobré Ráno
Organický chemik Peter Szolcsányi (1971) pôsobí na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Pochádza zo štúrova, študijné pobyty absolvoval na univerzitách v Oxforde, Cambridgei a Zürichu. Je autorom knihy Súkromný život molekúl, ako aj početných vedecko-popularizačných článkov a prednášok, v ktorých vtipne približuje pútavý svet prírodných vied.

Kalavská: Z ministerstva sa vrátim do nemocnice

Chcem sa vrátiť na internú kliniku, vraví ministerka zdravotníctva.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop