Obcou Brekov v okrese Humenné sa v sobotu šírili vôňa zabíjačkových špecialít a ľudová nôta. Tohtoročné fašiangy tam ukončili tradičnou zakáľačkou a pestrým kultúrnym program.
BREKOV. "Veľmi sa tešíme z pekného počasia, pred rokom nám pršalo, bola celý deň zima. Nálada je výborná a účasť v porovnaní s vlaňajškom, dvojnásobná," komentoval slávnosť v Brekove starosta Peter Mihaľko.
Pri gastrostánkoch v areáli obecného úradu sa v sobotu degustoval čerstvo navarený guľáš, ale aj klobásky, jaternice či obľúbená paprikáška, čo je miestny názov pre varenú slaninu.
"Prípravy pokrmov sme začali už v piatok. Prasiatko sme kúpili v spriatelenej obci Topoľovka. Málo úctyhodných 160 kíl," podčiarkol starosta.
Na snímke vystúpenie Poddukelského umeleckého ľudového súboru v priestoroch domu kultúry v Brekove. Foto: TASR/Tomáš Doboš
Ulahodili chuťovým pohárikom
Na svoje si v sobotu prišli chuťové poháriky malých aj veľkých návštevníkov, a to nielen pri jedlách, ale aj podávaných nápojoch.
"Nezabudli sme, samozrejme, ani na našich najmenších návštevníkov. Tí starší zasa mohli ochutnať z miestnej vínovice či brekovských vín," podotkol Mihaľko.
Pripomenul, že ušľachtilé nápoje sú lákadlom obce už niekoľko storočí.
"Barco tedeum vino si pochvaľoval pri pobyte na Brekovskom hrade uhorský kráľ Matej Korvín už v 15. storočí, o niečo neskôr ho tam ochutnal aj poľský kráľ Ján III. Sobiesky," povedal starosta pri pohľade na hradné ruiny týčiace sa nad obcou.
Návštevníkov a obyvateľov Brekova v sobotu potešila ľudová melódia v podaní viacerých interpretov. O slovo sa ako prvá prihlásila mužská spevácka skupina Stariani.
Hlavnou hviezdou večerného programu v preplnenej sále obecného Domu kultúry bol zasa Poddukelský umelecký ľudový súbor z Prešova.
Na snímke malá školáčka, ktorá si pochutnáva na guľáši v Brekove. Foto: TASR/Tomáš Doboš
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo severného Zemplína nájdete na Korzári Horný Zemplín