Korzár logo Korzár Horný zemplín
Streda, 19. december, 2018 | Meniny má Judita
Nájdete nás na webe

Pohľad do prípravy chemesákov

Počnúc prvým augustovým dňom sa volejbalisti ŠK Chemes Humenné zišli, aby naskočili do tréningovej fázy, síce pozvoľna, ale dvojfázovo.

Tréning vonku. V tomto prípade v areáli humenského gymnázia.(Zdroj: peso)

HUMENNÉ. Aktuálny volejbalový majster Slovenska je v kolobehu letnej prípravy.

Hráčov na prvom tréningu privítal Ján Grosiar, športový riaditeľ klubu. Úvodné slovo k hráčom mal aj tréner Richard Vlkolinský, prvú tréningovú fázu prípravy si vzal na starosť Dávid Šalata, kondičný tréner.

Sedem týždňov

„Začíname už v auguste, pretože musíme pripraviť družstvo na rozvrh súťaží. Najhoršie na tom je, že stále nevieme, či budeme štartovať v MEVZE, i keď klub záväznú prihlášku poslal. Prípravu teda budeme musieť modelu súťaže prispôsobiť, pretože hovorí sa nielen o dlhodobom variante, ale častejšie sa vynára možnosť odohrať Stredoeurópsku ligu pohárovým systémom. Nosným cieľom bude komplexne pripraviť hráčov na sezónu, patrí do toho aj stabilizácia mladých hráčov. Aby tomu tak bolo v čo najväčšej miere, nutná je kvalitná príprava. Chceme, aby najbližších sedem tréningových týždňov pozvoľna prešlo až do začiatku extraligy, kedy ešte budeme ďalej pokračovať v príprave. Máme to tak zabehané a osvedčilo sa nám to. Všetko podstatné vychádza z určenia vrcholov sezóny. Čaká nás teda testovanie, trénovanie v hale, telocvični, vonku na ihriskách či prírode, určite navštívime lokalitu Hubková, alebo spravíme túry na okolité kopce, taktiež bude posilňovňa alebo plaváreň. Budem posudzovať momentálnu úroveň výkonnosti a podľa vrcholu hráčov sa intenzita prípravy bude upravovať. Z kádra sa budeme opierať o spoľahlivosť, stabilizáciu a skúsenostnú úroveň hráčov, ktorú takmer všetci majú, už tu pôsobia niekoľko sezón. Na mysli mám aj mladých hráčov, ktorým chceme dať viac priestoru, príležitostí a takto stabilizovať náš káder,“ ozrejmil Richard Vlkolinský letné prípravné obdobie.

Aj turnaje

Letná príprava sa postupom dní či týždňov posunie viac na hernú fázu a jej súčasťou sú turnaje.

„Začíname turnajom v českých Bučoviciach 24. augusta a následne máme rozpracovaný ďalší sled turnajov v Prešove, poľských Gliwiciach, Nitre, otázna ostáva ešte poľská Bielsko–Biala, pomedzi to sú možné odohratia takzvaných 'sparingových' zápasov na dohodnuté počty setov – to sa všetko vykryštalizuje v priebehu prípravy. Možnosti hernej prípravy sú adekvátne tomu, ako sa chceme v sezóne prezentovať,“ poznamenal kouč chemesákov.

Všetci známi

Po štyroch rokoch vstupujú chemesáci do sezóny bez legionárov, pričom z tria nových tvárí o každom platí, že je exchemesák, čiže farby ŠK Chemes Humenné ešte pred rokom (Leškanič, Soták), resp. dvoma (Kašper) hájil. Všetkých svojich zverencov teda tréner Richard Vlkolinský dokonale pozná.

„Pri tvorbe kádra pre nasledujúcu sezónu sme vychádzali z možností udržania alebo pustenia k iným angažmánom. Jedným z dôvodov, prečo sme mali v kádri uplynulej sezóny legionárov, bola možnosť dlhodobej medzinárodnej konfrontácie. Brali do úvahy dobré a stabilné podmienky klubu, ale chceli sa ďalej posunúť, čo sa im najskôr podarí v medzinárodnej konfrontácii klubu. Vieme poskytnúť iba istotu pohárovej medzinárodnej súťaže Challenge cup, na slovenskej úrovni pohár a extraligu, boj o najvyššie pozície. Takže máme káder bez legionárov, všetko našich hráčov a ak by sa MEVZA aj hrala, poňali by sme to ako vážne prípravné medzinárodné zápasy,“ mienil tréner.

Kritériá výberu

„Pri výbere nových hráčov sme prihliadali na isté kritériá, ktoré máme stanovené pre klub, úroveň, štruktúru. Stano Soták mal posledné dve sezóny s plným hraním, pred dvoma rokmi u nás, v uplynulej sezóne vo Svidníku. Aj napriek pracovným povinnostiam, ktoré má, nepresedel zápasy na lavičke, ale naopak, aktívne hral až do finálového záveru extraligy. Takže pre nás dobrá alternatíva – pracuje blízko, dohodli sme sa na veciach, ktoré sme chceli, spĺňal naše kritériá. Odchod skúseného blokára sme chceli nahradiť príchodom skúseného blokára. Na rovinu povedané: 'Citróna' (pozn. red.: Peter Kašper) poznáme. Pôsobil tu, prejavil záujem k nám prísť. Mohli sme sa obzerať po zahraničnej posile, mali sme istých hráčov vyhliadnutých, ale ak by sme to porovnali s úrovňou ich minuloročného hrania–nehrania, transferové poplatky, náklady..., aj v rámci ucelenosti poznania vzájomných vzťahov to bola najlepšia alternatíva. Na Jana Leškaniča sme uplatnili opciu. V uplynulej sezóne sme mali Sarneckého, začal sa 'prerábať' Mlynarčík, chceli sme, aby Leškanič pravidelne hrával, videli sme možnosť pre jeho rast v inom klube. Do určitej fázy hral v Myjave výborne, snáď sa aj niečo naše potvrdilo. Už je o niečo starší, skúsenejší, v prípade univerzála sa bude musieť pobiť o miesto s Mlynarčíkom, pozícia prvého – druhého univerzála nie je jasná, pričom však obaja musia byť pripravení vstupovať do hry a byť platným hráčom, ťahúňom. Tomu podlieha spraviť pre seba maximum už v tréningovom procese,“ dodal Richard Vlkolinský.

Staronové trio

V prvej poľskej lige odohral uplynulú sezónu Peter Kašper. So svojím tímom skončil tretí.

„Čakal som, aké zmeny sa udejú, čo bude nové. S manažérom som rokoval, že snáď ostanem v Poľsku, ak by to nevyšlo, riešili sme prípadne iné zahraničie. V spleti týchto záujmov a udalostí sa mi ozval pán Grosiar a pomaly sa naše názory a debaty dostávali na rovnakú koľaj. Najskôr zisťoval môj záujem, či by som sa chcel do Humenného vrátiť, debatovali sme o hráčskom kádri, ktorí sa buduje, o kontrakte. Manažér ma do Humenného uvoľnil aj napriek tomu, že som s ním mal podpísanú zmluvu. Postupne to naberalo stále reálnejší charakter, čo by klub chcel dosiahnuť, ako by mala vyzerať štruktúra súťaží a napokon sme sa dohodli,“ poznamenal blokár.

Univerzál Ján Leškanič: „Po poslednom zápase sezóny som nič bližšie nevedel, v Myjave sme skončili skôr ako v Humennom. Debaty s vedením myjavského klubu som absolvoval, iné kluby som neriešil, len som čakal, ako sa vyjadrí Humenné, pretože som tu stále pod zmluvou. V jeden večer sa udial môj rozhovor s trénerom Vlkolinským, kde odznelo, že by som sa mal vrátiť späť do Chemesu.“

A nahrávač Stanislav Soták: „Ani som nečakal, že sa po sezóne do Humenného vrátim, priznám sa, že som nerozmýšľal, čo bude po sezóne, prebehli aj myšlienky, že skončím s volejbalom, ostanem vo Svidníku. Stalo sa to, že ma oslovil tréner Vlkolinský, oboznámil ma s úlohami, ktoré chcel. Ja som sa s tým stotožnil, trošku ma presvedčil a prišiel som naspäť.“

ŠK Chemes Humenné v príprave

Nahrávači
Jakub Hriňák – nar. 1.10.1990, výška 188 cm / 76 kg
Stanislav Soták – nar. 6.4.1984, výška 192 cm / 80 kg

Smečiari
Martin Pavelka – nar. 6.7.1992, výška 196 cm / 88 kg
Milan Javorčík – nar. 19.6.1985, výška 189 cm / 85 kg
Miroslav Jakubov – nar. 4.6.1987, výška 199 cm / 95 kg
Peter Beňa – nar. 28.8.1978, výška 195 cm / 80 kg

Blokári
Milan Mizerák – nar. 27.10.1982, výška 198 cm / 93 kg
Jakub Bališin – nar. 28.9.1990, výška 203 cm / 97 kg
Peter Kašper – nar. 12.3.1985, výška 200 cm / 100 kg

Univerzáli
Ján Leškanič – nar. 25.4.1991, výška 200 cm / 92 kg
Peter Mlynarčík – nar. 29.11.1991, výška 200 cm / 100 kg

Libero
Róbert Boldy – nar. 30.9.1994, výška 180 cm / 70 kg

Realizačný tím
Richard Vlkolinský (tréner)
Dávid Šalata (kondičný tréner)
Jozef Kováč (masér)

peso

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 76 936
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 303
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 084
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 575
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 218
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 220
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 565
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 729
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 603
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 588

Neprehliadnite tiež

Starosta najväčšej košickej mestskej časti má za sebou hektický týždeň

Zvýšiť plat mu chcel jediný opozičný poslanec. Rieši už aj personálne zmeny.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

O morálnej povinnosti

Kiska je jediný štandardný politik, ktorý má (viac než) reálnu šancu.

Druhá liga môže na východe spustiť zostupovú lavínu

Hrozí, že z regionálnych súťaží budú vypadávať štyri, či dokonca až päť tímov.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš chce v Bratislave hrob neznámeho vojaka za státisíce eur

Socha komunistu Čulena skončí v sklade.

Dobré ráno

Dobré ráno: Čo znamená, keď to dáte na Matoviča

Ako demokrati hľadali kandidát na prezidenta.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko chce bozkávať vence

Na klamstvách spoluprácu založiť nemôžeme.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop