Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Základom dobrého gulášu je voda z hrabovských prameňov

Hoci štvorčlenná gulášpartia z Hrabovca nad Laborcom varí spolu len niečo vyše roka, pochváliť sa môže celoslovenským prvenstvom.

Železničiarska gulášpartia. Na dni železnice varila guláš v 80-litrovom kotle.Železničiarska gulášpartia. Na dni železnice varila guláš v 80-litrovom kotle. (Zdroj: Jana Otriová)

V auguste v Strečne ich porota favorizovala spomedzi dvanástich súťažiacich. Na nedávnych Dňoch sv. Huberta v Humennom si víťazstvo pripísali opäť. Tajomstvo dobrého gulášu spočíva podľa Hrabovčanov vo vode.

HUMENNÉ. Zo štvorčlennej partie sú traja chlapi železničiari. Aj preto varili guláš na prvom Humenskom dni železnice.

Gulášmajster Pavol Duda, Miroslav Mochnáč, Marek Delej a Jozef Pekala premiérovo reprezentovali náš región na celoslovenskom železničiarskom varení gulášu v Strečne v auguste tohto roku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Išli sme súťažiť po prvýkrát. Trochu sme sa obávali konkurencie. Bola veľmi silná a početná. Prišlo až dvanásť družstiev z celého Slovenska,“ hovorí Pavol Duda.

Na Dňoch sv. Huberta v Humennom nechali za chrbtom družstvá tri.

Voda a bukové drevo

Tajomstvo dobrého gulášu vraj spočíva vo vode. „Voda pochádza zo siedmich prameňov v Hrabovci. Nosíme si ju so sebou,“ vážne tvrdí Pavol Duda.

Dôležité je podľa neho aj správne podkurovanie bukovým drevom z hrabovských lesov.

„Varili sme guláš z hovädziny a diviny. Z každého mäsa sme dali po desať kíl. Pridali sme 20 kíl zemiakov, zeleninu, cibuľu, cesnak a samozrejme koreniny. Poľovnícky guláš robíme zo srnčieho mäsa. V ňom sme špeciálnu chuť dosiahli tým, že sme nakoniec pridali zelené maggi korenie,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako správne miešať

Dôležité je vraj aj to, ako sa guláš mieša. „Musíte miešať len zospodu. Vrchná časť, tzv. glanc, musí zostať navrchu oddelená od šťavy. Miešame drevenou ručne vyrezávanou lyžicou. Nie je z Hrabovca. Kúpili sme ju na trhoch v Poľsku,“ smeje sa gulášmajster.

Hrabovčania varia v 80-litrovom kotle, tri až štyri hodiny. Nasýtia tak aj 130 - 150 stravníkov.

Chlapi svorne tvrdia, že varia aj doma a vraj sa nezľaknú nijakej kulinárskej výzvy.

huko_gulaspartia_foto2_jo_res.jpg

Porota. Na Dňoch sv. Huberta ju tvorili aj „ochutnávači“ z publika.

huko_gulaspartia_foto3_jo_res.jpg

Víťazná premiéra. Miroslav Mochnáč (zľava), Marek Delej, vedúca kancelárie Obvodnej poľovníckej komory v Humennom Silvia Zdražilová a gulášmajster Pavol Duda. Foto k článku: Jana Otriová

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 521
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 863
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 127
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 915
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 555
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 377
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 024
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 721
  9. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 576
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz
Mária Kolíková
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Návštevníci u sv. Michala a spev Moniky (týždeň podľa Schutza)

Z radu kajúcnikov je exštátna tajomníčka zrejme vôbec najvýbušnejší materiál.

Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na generálneho prokurátora.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop