Korzár logo Korzár Horný zemplín
Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav
Nájdete nás na webe

Základom dobrého gulášu je voda z hrabovských prameňov

Hoci štvorčlenná gulášpartia z Hrabovca nad Laborcom varí spolu len niečo vyše roka, pochváliť sa môže celoslovenským prvenstvom.

Železničiarska gulášpartia. Na dni železnice varila guláš v 80-litrovom kotle.(Zdroj: Jana Otriová)

V auguste v Strečne ich porota favorizovala spomedzi dvanástich súťažiacich. Na nedávnych Dňoch sv. Huberta v Humennom si víťazstvo pripísali opäť. Tajomstvo dobrého gulášu spočíva podľa Hrabovčanov vo vode.

HUMENNÉ. Zo štvorčlennej partie sú traja chlapi železničiari. Aj preto varili guláš na prvom Humenskom dni železnice.

Gulášmajster Pavol Duda, Miroslav Mochnáč, Marek Delej a Jozef Pekala premiérovo reprezentovali náš región na celoslovenskom železničiarskom varení gulášu v Strečne v auguste tohto roku.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Išli sme súťažiť po prvýkrát. Trochu sme sa obávali konkurencie. Bola veľmi silná a početná. Prišlo až dvanásť družstiev z celého Slovenska,“ hovorí Pavol Duda.

Na Dňoch sv. Huberta v Humennom nechali za chrbtom družstvá tri.

Voda a bukové drevo

Tajomstvo dobrého gulášu vraj spočíva vo vode. „Voda pochádza zo siedmich prameňov v Hrabovci. Nosíme si ju so sebou,“ vážne tvrdí Pavol Duda.

Dôležité je podľa neho aj správne podkurovanie bukovým drevom z hrabovských lesov.

„Varili sme guláš z hovädziny a diviny. Z každého mäsa sme dali po desať kíl. Pridali sme 20 kíl zemiakov, zeleninu, cibuľu, cesnak a samozrejme koreniny. Poľovnícky guláš robíme zo srnčieho mäsa. V ňom sme špeciálnu chuť dosiahli tým, že sme nakoniec pridali zelené maggi korenie,“ hovorí.

Ako správne miešať

Dôležité je vraj aj to, ako sa guláš mieša. „Musíte miešať len zospodu. Vrchná časť, tzv. glanc, musí zostať navrchu oddelená od šťavy. Miešame drevenou ručne vyrezávanou lyžicou. Nie je z Hrabovca. Kúpili sme ju na trhoch v Poľsku,“ smeje sa gulášmajster.

Hrabovčania varia v 80-litrovom kotle, tri až štyri hodiny. Nasýtia tak aj 130 - 150 stravníkov.

Chlapi svorne tvrdia, že varia aj doma a vraj sa nezľaknú nijakej kulinárskej výzvy.

huko_gulaspartia_foto2_jo_res.jpg

Porota. Na Dňoch sv. Huberta ju tvorili aj „ochutnávači“ z publika.

huko_gulaspartia_foto3_jo_res.jpg

Víťazná premiéra. Miroslav Mochnáč (zľava), Marek Delej, vedúca kancelárie Obvodnej poľovníckej komory v Humennom Silvia Zdražilová a gulášmajster Pavol Duda. Foto k článku: Jana Otriová

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 18 507
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 500
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 494
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 8 652
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 336
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 563
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 028
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 821
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 690
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 290

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop