Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela

Základom dobrého gulášu je voda z hrabovských prameňov

Hoci štvorčlenná gulášpartia z Hrabovca nad Laborcom varí spolu len niečo vyše roka, pochváliť sa môže celoslovenským prvenstvom.

Železničiarska gulášpartia. Na dni železnice varila guláš v 80-litrovom kotle.(Zdroj: Jana Otriová)

V auguste v Strečne ich porota favorizovala spomedzi dvanástich súťažiacich. Na nedávnych Dňoch sv. Huberta v Humennom si víťazstvo pripísali opäť. Tajomstvo dobrého gulášu spočíva podľa Hrabovčanov vo vode.

HUMENNÉ. Zo štvorčlennej partie sú traja chlapi železničiari. Aj preto varili guláš na prvom Humenskom dni železnice.

Gulášmajster Pavol Duda, Miroslav Mochnáč, Marek Delej a Jozef Pekala premiérovo reprezentovali náš región na celoslovenskom železničiarskom varení gulášu v Strečne v auguste tohto roku.

„Išli sme súťažiť po prvýkrát. Trochu sme sa obávali konkurencie. Bola veľmi silná a početná. Prišlo až dvanásť družstiev z celého Slovenska,“ hovorí Pavol Duda.

Na Dňoch sv. Huberta v Humennom nechali za chrbtom družstvá tri.

Voda a bukové drevo

Tajomstvo dobrého gulášu vraj spočíva vo vode. „Voda pochádza zo siedmich prameňov v Hrabovci. Nosíme si ju so sebou,“ vážne tvrdí Pavol Duda.

Dôležité je podľa neho aj správne podkurovanie bukovým drevom z hrabovských lesov.

„Varili sme guláš z hovädziny a diviny. Z každého mäsa sme dali po desať kíl. Pridali sme 20 kíl zemiakov, zeleninu, cibuľu, cesnak a samozrejme koreniny. Poľovnícky guláš robíme zo srnčieho mäsa. V ňom sme špeciálnu chuť dosiahli tým, že sme nakoniec pridali zelené maggi korenie,“ hovorí.

Ako správne miešať

Dôležité je vraj aj to, ako sa guláš mieša. „Musíte miešať len zospodu. Vrchná časť, tzv. glanc, musí zostať navrchu oddelená od šťavy. Miešame drevenou ručne vyrezávanou lyžicou. Nie je z Hrabovca. Kúpili sme ju na trhoch v Poľsku,“ smeje sa gulášmajster.

Hrabovčania varia v 80-litrovom kotle, tri až štyri hodiny. Nasýtia tak aj 130 - 150 stravníkov.

Chlapi svorne tvrdia, že varia aj doma a vraj sa nezľaknú nijakej kulinárskej výzvy.

huko_gulaspartia_foto2_jo_res.jpg

Porota. Na Dňoch sv. Huberta ju tvorili aj „ochutnávači“ z publika.

huko_gulaspartia_foto3_jo_res.jpg

Víťazná premiéra. Miroslav Mochnáč (zľava), Marek Delej, vedúca kancelárie Obvodnej poľovníckej komory v Humennom Silvia Zdražilová a gulášmajster Pavol Duda. Foto k článku: Jana Otriová

Neprehliadnite tiež

Pozrite si archieparchiálnu púť v Ľutine

Napriek nepriaznivému počasiu absolvovalo púť množstvo veriacich.

Pozrite si Furmanské preteky v Sobranských kúpeľoch

Súťaží sa v troch disciplínach - furmanský slalom, práca s drevom a silová súťaž.

Grófka Elizabeth Olgyay Andrássyová sa po smrti vrátila domov

Jej urnu s pozostatkami uložili do hrobu na hrade Krásna Hôrka.

Košická župa chce predať budovu v širšom centre Košíc

Sídli v nej rómske profesionálne divadlo Romathan. Bude sa sťahovať.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Najdlhšia bytovka na svete je vo Viedni a má meno po Marxovi. Je radosť v nej žiť

Nie je špinavá ani nebezpečná, hoci sú v nej sociálne byty. Nezamestnaní v nej bývajú vedľa profesorov.

EKONOMIKA

Slovák vytvoril nový dizajn pre TANAP, majú oň záujem

Baví ho, keď sa môže podieľať propagácii Slovenska.

BRATISLAVA

Bratislava porastie do výšky, budovy zmenia panorámu

V Bratislave rýchlym tempom pribúdajú výškové budovy.

SVET

Klamali aj intrigovali. Všetci prezidentovi muži, ktorí skončili

Za sedem mesiacov skončili takmer všetci Trumpovi spolupracovníci.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 762
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 528
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 612
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 241
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 683
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 367
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 174
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 126
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 776
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 711

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop