Korzár logo Korzár Horný zemplín
Nedeľa, 21. január, 2018 | Meniny má Vincent
Pridajte si svoje mesto

Základom dobrého gulášu je voda z hrabovských prameňov

Hoci štvorčlenná gulášpartia z Hrabovca nad Laborcom varí spolu len niečo vyše roka, pochváliť sa môže celoslovenským prvenstvom.

Železničiarska gulášpartia. Na dni železnice varila guláš v 80-litrovom kotle.(Zdroj: Jana Otriová)

V auguste v Strečne ich porota favorizovala spomedzi dvanástich súťažiacich. Na nedávnych Dňoch sv. Huberta v Humennom si víťazstvo pripísali opäť. Tajomstvo dobrého gulášu spočíva podľa Hrabovčanov vo vode.

HUMENNÉ. Zo štvorčlennej partie sú traja chlapi železničiari. Aj preto varili guláš na prvom Humenskom dni železnice.

Gulášmajster Pavol Duda, Miroslav Mochnáč, Marek Delej a Jozef Pekala premiérovo reprezentovali náš región na celoslovenskom železničiarskom varení gulášu v Strečne v auguste tohto roku.

„Išli sme súťažiť po prvýkrát. Trochu sme sa obávali konkurencie. Bola veľmi silná a početná. Prišlo až dvanásť družstiev z celého Slovenska,“ hovorí Pavol Duda.

Na Dňoch sv. Huberta v Humennom nechali za chrbtom družstvá tri.

Voda a bukové drevo

Tajomstvo dobrého gulášu vraj spočíva vo vode. „Voda pochádza zo siedmich prameňov v Hrabovci. Nosíme si ju so sebou,“ vážne tvrdí Pavol Duda.

Dôležité je podľa neho aj správne podkurovanie bukovým drevom z hrabovských lesov.

„Varili sme guláš z hovädziny a diviny. Z každého mäsa sme dali po desať kíl. Pridali sme 20 kíl zemiakov, zeleninu, cibuľu, cesnak a samozrejme koreniny. Poľovnícky guláš robíme zo srnčieho mäsa. V ňom sme špeciálnu chuť dosiahli tým, že sme nakoniec pridali zelené maggi korenie,“ hovorí.

Ako správne miešať

Dôležité je vraj aj to, ako sa guláš mieša. „Musíte miešať len zospodu. Vrchná časť, tzv. glanc, musí zostať navrchu oddelená od šťavy. Miešame drevenou ručne vyrezávanou lyžicou. Nie je z Hrabovca. Kúpili sme ju na trhoch v Poľsku,“ smeje sa gulášmajster.

Hrabovčania varia v 80-litrovom kotle, tri až štyri hodiny. Nasýtia tak aj 130 - 150 stravníkov.

Chlapi svorne tvrdia, že varia aj doma a vraj sa nezľaknú nijakej kulinárskej výzvy.

huko_gulaspartia_foto2_jo_res.jpg

Porota. Na Dňoch sv. Huberta ju tvorili aj „ochutnávači“ z publika.

huko_gulaspartia_foto3_jo_res.jpg

Víťazná premiéra. Miroslav Mochnáč (zľava), Marek Delej, vedúca kancelárie Obvodnej poľovníckej komory v Humennom Silvia Zdražilová a gulášmajster Pavol Duda. Foto k článku: Jana Otriová

Neprehliadnite tiež

Východniarske derby dopadlo jednoznačne pre oceliarov

Domáci boli na koni, získali cenné tri body.

V Bačkove sa pustili do stavania snehuliakov

Celé to spískala Erika Stanková, ktorá napiekla koláče a navarila čaj.

Anjelky po ročnej odmlke opäť vybojovali Slovenský pohár

Hrdinkou zápasu sa stala hosťujúca Jurčenková.

Pri Benkovciach došlo k nehode, zranenia utrpelo niekoľko ľudí

Zrazili sa dve autá, cestu až do odvolania uzavreli.

Štefanovi Zamkovskému zobrali milovanú chatu komunisti

Zanechal nezmazateľnú stopu v Tatrách.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Predseda novej strany Progresívne Slovensko si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

KOMENTÁRE

Štefunkov test politických zákonitostí

Vyzerá to, ako keby cielene trolovali voličov nezaujímavými témami.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 17 712
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 543
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 548
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 233
  5. Kam do tepla v januári? 1 831
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 728
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 604
  8. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 1 483
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 470
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 934

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop