Korzár logo Korzár Horný zemplín
Utorok, 26. september, 2017 | Meniny má Edita

Základom dobrého gulášu je voda z hrabovských prameňov

Hoci štvorčlenná gulášpartia z Hrabovca nad Laborcom varí spolu len niečo vyše roka, pochváliť sa môže celoslovenským prvenstvom.

Železničiarska gulášpartia. Na dni železnice varila guláš v 80-litrovom kotle.(Zdroj: Jana Otriová)

V auguste v Strečne ich porota favorizovala spomedzi dvanástich súťažiacich. Na nedávnych Dňoch sv. Huberta v Humennom si víťazstvo pripísali opäť. Tajomstvo dobrého gulášu spočíva podľa Hrabovčanov vo vode.

HUMENNÉ. Zo štvorčlennej partie sú traja chlapi železničiari. Aj preto varili guláš na prvom Humenskom dni železnice.

Gulášmajster Pavol Duda, Miroslav Mochnáč, Marek Delej a Jozef Pekala premiérovo reprezentovali náš región na celoslovenskom železničiarskom varení gulášu v Strečne v auguste tohto roku.

„Išli sme súťažiť po prvýkrát. Trochu sme sa obávali konkurencie. Bola veľmi silná a početná. Prišlo až dvanásť družstiev z celého Slovenska,“ hovorí Pavol Duda.

Na Dňoch sv. Huberta v Humennom nechali za chrbtom družstvá tri.

Voda a bukové drevo

Tajomstvo dobrého gulášu vraj spočíva vo vode. „Voda pochádza zo siedmich prameňov v Hrabovci. Nosíme si ju so sebou,“ vážne tvrdí Pavol Duda.

Dôležité je podľa neho aj správne podkurovanie bukovým drevom z hrabovských lesov.

„Varili sme guláš z hovädziny a diviny. Z každého mäsa sme dali po desať kíl. Pridali sme 20 kíl zemiakov, zeleninu, cibuľu, cesnak a samozrejme koreniny. Poľovnícky guláš robíme zo srnčieho mäsa. V ňom sme špeciálnu chuť dosiahli tým, že sme nakoniec pridali zelené maggi korenie,“ hovorí.

Ako správne miešať

Dôležité je vraj aj to, ako sa guláš mieša. „Musíte miešať len zospodu. Vrchná časť, tzv. glanc, musí zostať navrchu oddelená od šťavy. Miešame drevenou ručne vyrezávanou lyžicou. Nie je z Hrabovca. Kúpili sme ju na trhoch v Poľsku,“ smeje sa gulášmajster.

Hrabovčania varia v 80-litrovom kotle, tri až štyri hodiny. Nasýtia tak aj 130 - 150 stravníkov.

Chlapi svorne tvrdia, že varia aj doma a vraj sa nezľaknú nijakej kulinárskej výzvy.

huko_gulaspartia_foto2_jo_res.jpg

Porota. Na Dňoch sv. Huberta ju tvorili aj „ochutnávači“ z publika.

huko_gulaspartia_foto3_jo_res.jpg

Víťazná premiéra. Miroslav Mochnáč (zľava), Marek Delej, vedúca kancelárie Obvodnej poľovníckej komory v Humennom Silvia Zdražilová a gulášmajster Pavol Duda. Foto k článku: Jana Otriová

Neprehliadnite tiež

Opravený plafón vynovenej križovatky VSS zateká

Ledva odovzdané dielo už ponúka viacero problematických detailov.

Traja Košičania žalujú ministerstvo a prokuratúru

Konaním podvodníka prišli o 168-tisíc vtedajších korún. Vinia štát.

Kalmus po odsúdení: Nič som neurobil

Samosudca vymeral košickému výtvarníkovi podmienečný štvormesačný trest.

Šafrankova ďakovačka po zápase rozbúrila dánskych fanúšikov

Nepovažuje za miláčika priaznivcov Aalborgu.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať do Martinusu.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 835
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 163
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 682
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 148
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 321
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 260
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 028
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 000
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 833
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 745

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop