Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Do školských jedální pribudnú talianske a české dobroty

Ministerstvo školstva pripravuje pre žiakov v školských jedálňach nové receptúry.

Skúsená kuchárka. Terézia Petková (vľavo) hovorí, že deti si stravovacie návyky prinášajú z domu.Skúsená kuchárka. Terézia Petková (vľavo) hovorí, že deti si stravovacie návyky prinášajú z domu. (Zdroj: jo)

Vedúce školských jedální na humenských základných školách rozšírenie jedálnička vítajú. Upozorňujú však, že nie všetky novinky sa ujmú a na všetko treba čas. Stravovacie návyky detí závisia od domácich zvyklostí.

HUMENNÉ. Nové receptúry vychádzajú z tradícií talianskej a českej kuchyne.

Do jedálnička by malo pribudnúť približne 70 nových jedál a nápojov. „Našou snahou je zatraktívniť školské stravovanie, a to aj rozšírením receptúr vo vzťahu k zdravej, výdatnej a pritom chutnej výžive,“ zdôrazňuje Michal Kaliňák, hovorca ministerstva školstva.

Nové receptúry chce ministerstvo v rámci propagačných aktivít prezentovať na vybraných školách v regiónoch a špeciality národných kuchýň pripravia pre deti kuchári špecialisti.

Novinky vítajú

Vedúce školských jedální na humenských základných školách zmeny vítajú. „Nebolo by to zlé,“ hovorí Ľuboslava Eštoková, vedúca Školskej jedálne (ŠJ) pri ZŠ Pugačevova.

Nie všetky novinky sa im však ujali. „Vyskúšali sme napríklad pohánku. Pripravili sme jedlo z ryže, šampiňónov a pohánky. Nestretlo sa s veľkým pochopením. Žiada si to čas. Deti si zvykajú pomaly,“ vysvetľuje. Páčilo by sa jej aj rozšírenie jedálnička regionálnych jedál.

„Varíme zdravo a dodržiavame všetky predpísané normy. Podľa detí nie všetko zdravé je aj chutné a obľúbené,“ pridáva sa hlavná kuchárka Terézia Petková.

„Rodičia i verejnosť často obviňujú školské jedálne, že sa v nich zle varí, ale mnohokrát práve doma sa dieťa dostane k nezdravým potravinám. Čo je zlé na strukovinách, na mliečnych výrobkoch, na šalátoch?,“ pýta sa dlhoročná skúsená kuchárka.

Americký štýl do škôl nepatrí

Do jedálne i škôl podľa nich nepatria automaty na sladkosti, keksy, lupienky či sladené nápoje.

„Vieme zabezpečiť školské ovocie, mlieko, skrátka všetko. Takýto americký štýl – rýchlo a bezpracne odbiť jedlo - do škôl medzi deti rozhodne nepatrí,“ hovorí Eštoková.

Deti si stravovacie návyky prinášajú z domu. „Sú také, čo zjedia všetko, i také, čo im nechutí nič. Voľakedy sa doma denne varievalo. Dnes mladí zdvihnú telefón a objednajú si hotové jedlo. Deti sú naučené na pizzu, hranolčeky, sladkosti,“ dodáva.

Najrýchlejšie z tanierov u pugačevkárov zmiznú špagety, parené buchty i dukátové buchtičky.

Z celkového počtu žiakov chodí na obedy do jedálne asi 55 percent.

„V júni je to ešte slabšie. Niektorí šetria na dovolenku. Veľa detí je zo sociálne slabších rodín. Sú deti, ktoré sa z obedov odhlásia bez súhlasu rodičov. Najvzornejšie sú deti na prvom stupni. Zvyčajne aj najviac zjedia. Postarajú sa o ne vychovávateľky,“ uzatvára Eštoková.

Deti sa ponáhľajú

V školskej jedálni pri ZŠ Hrnčiarska sú hitom kolienka s mäsom a omáčkou a múčne jedlá.

„Obľúbené sú špagety. Raz za čas podávame pizzu. Na opačnom konci rebríčka obľúbenosti je napríklad zapekaná brokolica či zeleninové šaláty. Robíme ich dvakrát do týždňa. Mnohé deti si ich ani nevezmú,“ hovorí Jana Demjanová, vedúca ŠJ, ktorá pracuje v tejto sfére už od roku 1992.

Súhlasí s tým, že deti jedia to, na čo sú naučené z domu. „Máme skúsenosti, že napríklad staršie deti nejedia polievky, alebo si ich dajú až po hlavnom jedle. A stále sa kdesi ponáhľajú,“ dodáva.

Jedáleň varí pre 350 stravníkov. Zo školy chodí do jedálne približne 80 percent detí.

Na prvom mieste špagety

Partia šiestakov pugačevkárov Alan, Samo, Tadeáš a Matej chodí podľa vlastných slov na obedy do školskej jedálne pravidelne.

A chlapcom chutí. Najviac špagety, kurča s ryžou, francúzske zemiaky, pizza a granadírsky pochod. Dopustiť vraj nedajú na mrkvový šalát a na šalát z čerstvej uhorky.

„Len pred chvíľou prišli z plavárne. Sú hladní, tak dnes zjedia všetko,“ dodáva s úsmevom učiteľka pri vedľajšom stole.

Zaujímavé

Čo pribudne do školských jedálničkov

  • Kuracie prsia gratínované s pórom
  • Kuracie stehná s peperonátou
  • Bulgur s čiernou šošovicou a kuracím mäsom
  • Roláda z tresky so špenátom, so zeleninou
  • Losos s bylinkami
  • Paella z rybieho mäsa
  • Guláš z rybieho mäsa
  • Medailónky s lososovou plnkou
  • Cestoviny s lososovou omáčkou
  • Lasagne bolognese
  • Gnocchi s brokolicou, bolognese
  • Kontrabaš
  • Krkonošský kuba
  • Torttelini so syrom
  • Špagety al Pomodoro
  • Ravioli jarné
  • Omáčky: salsa pomodoro, syrová, arabbiato, zázvorová, rajčiaková omáčka Stromboli, slivková, brusnicová, krém z pravého parmezánu

ZDROJ: MŠ SR



huko_jedalen_foto2_jo_res.jpg
V jedálni na pugačevke. Šiestaci vracajú prázdne taniere.
Foto: jo

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  2. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  5. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  6. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  7. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  8. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  9. Pomáhajte čítaním
  10. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  1. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  2. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  3. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  4. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  5. Pomáhajte čítaním
  6. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  7. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  8. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  9. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  10. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 30 767
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 658
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 917
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 315
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 250
  6. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 926
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 912
  8. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 8 809
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 749
  10. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 498
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kedy advokáti pracujú zadarmo

Vznikol u nás prvý pro bono rebríček.

Stĺpček Jakuba Fila

Figa borová v podaní Igora Matoviča

Krajina si zaslúži mať príčetného premiéra.

Jakub Filo.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop