Vedúce školských jedální na humenských základných školách rozšírenie jedálnička vítajú. Upozorňujú však, že nie všetky novinky sa ujmú a na všetko treba čas. Stravovacie návyky detí závisia od domácich zvyklostí.
HUMENNÉ. Nové receptúry vychádzajú z tradícií talianskej a českej kuchyne.
Do jedálnička by malo pribudnúť približne 70 nových jedál a nápojov. „Našou snahou je zatraktívniť školské stravovanie, a to aj rozšírením receptúr vo vzťahu k zdravej, výdatnej a pritom chutnej výžive,“ zdôrazňuje Michal Kaliňák, hovorca ministerstva školstva.
Nové receptúry chce ministerstvo v rámci propagačných aktivít prezentovať na vybraných školách v regiónoch a špeciality národných kuchýň pripravia pre deti kuchári špecialisti.
Novinky vítajú
Vedúce školských jedální na humenských základných školách zmeny vítajú. „Nebolo by to zlé,“ hovorí Ľuboslava Eštoková, vedúca Školskej jedálne (ŠJ) pri ZŠ Pugačevova.
Nie všetky novinky sa im však ujali. „Vyskúšali sme napríklad pohánku. Pripravili sme jedlo z ryže, šampiňónov a pohánky. Nestretlo sa s veľkým pochopením. Žiada si to čas. Deti si zvykajú pomaly,“ vysvetľuje. Páčilo by sa jej aj rozšírenie jedálnička regionálnych jedál.
„Varíme zdravo a dodržiavame všetky predpísané normy. Podľa detí nie všetko zdravé je aj chutné a obľúbené,“ pridáva sa hlavná kuchárka Terézia Petková.
„Rodičia i verejnosť často obviňujú školské jedálne, že sa v nich zle varí, ale mnohokrát práve doma sa dieťa dostane k nezdravým potravinám. Čo je zlé na strukovinách, na mliečnych výrobkoch, na šalátoch?,“ pýta sa dlhoročná skúsená kuchárka.
Americký štýl do škôl nepatrí
Do jedálne i škôl podľa nich nepatria automaty na sladkosti, keksy, lupienky či sladené nápoje.
„Vieme zabezpečiť školské ovocie, mlieko, skrátka všetko. Takýto americký štýl – rýchlo a bezpracne odbiť jedlo - do škôl medzi deti rozhodne nepatrí,“ hovorí Eštoková.
Deti si stravovacie návyky prinášajú z domu. „Sú také, čo zjedia všetko, i také, čo im nechutí nič. Voľakedy sa doma denne varievalo. Dnes mladí zdvihnú telefón a objednajú si hotové jedlo. Deti sú naučené na pizzu, hranolčeky, sladkosti,“ dodáva.
Najrýchlejšie z tanierov u pugačevkárov zmiznú špagety, parené buchty i dukátové buchtičky.
Z celkového počtu žiakov chodí na obedy do jedálne asi 55 percent.
„V júni je to ešte slabšie. Niektorí šetria na dovolenku. Veľa detí je zo sociálne slabších rodín. Sú deti, ktoré sa z obedov odhlásia bez súhlasu rodičov. Najvzornejšie sú deti na prvom stupni. Zvyčajne aj najviac zjedia. Postarajú sa o ne vychovávateľky,“ uzatvára Eštoková.
Deti sa ponáhľajú
V školskej jedálni pri ZŠ Hrnčiarska sú hitom kolienka s mäsom a omáčkou a múčne jedlá.
„Obľúbené sú špagety. Raz za čas podávame pizzu. Na opačnom konci rebríčka obľúbenosti je napríklad zapekaná brokolica či zeleninové šaláty. Robíme ich dvakrát do týždňa. Mnohé deti si ich ani nevezmú,“ hovorí Jana Demjanová, vedúca ŠJ, ktorá pracuje v tejto sfére už od roku 1992.
Súhlasí s tým, že deti jedia to, na čo sú naučené z domu. „Máme skúsenosti, že napríklad staršie deti nejedia polievky, alebo si ich dajú až po hlavnom jedle. A stále sa kdesi ponáhľajú,“ dodáva.
Jedáleň varí pre 350 stravníkov. Zo školy chodí do jedálne približne 80 percent detí.
Na prvom mieste špagety
Partia šiestakov pugačevkárov Alan, Samo, Tadeáš a Matej chodí podľa vlastných slov na obedy do školskej jedálne pravidelne.
A chlapcom chutí. Najviac špagety, kurča s ryžou, francúzske zemiaky, pizza a granadírsky pochod. Dopustiť vraj nedajú na mrkvový šalát a na šalát z čerstvej uhorky.
„Len pred chvíľou prišli z plavárne. Sú hladní, tak dnes zjedia všetko,“ dodáva s úsmevom učiteľka pri vedľajšom stole.
Zaujímavé
Čo pribudne do školských jedálničkov
- Kuracie prsia gratínované s pórom
- Kuracie stehná s peperonátou
- Bulgur s čiernou šošovicou a kuracím mäsom
- Roláda z tresky so špenátom, so zeleninou
- Losos s bylinkami
- Paella z rybieho mäsa
- Guláš z rybieho mäsa
- Medailónky s lososovou plnkou
- Cestoviny s lososovou omáčkou
- Lasagne bolognese
- Gnocchi s brokolicou, bolognese
- Kontrabaš
- Krkonošský kuba
- Torttelini so syrom
- Špagety al Pomodoro
- Ravioli jarné
- Omáčky: salsa pomodoro, syrová, arabbiato, zázvorová, rajčiaková omáčka Stromboli, slivková, brusnicová, krém z pravého parmezánu
ZDROJ: MŠ SR
V jedálni na pugačevke. Šiestaci vracajú prázdne taniere.
Foto: jo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo severného Zemplína nájdete na Korzári Horný Zemplín