Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Nedeľa, 18. apríl, 2021 | Meniny má ValérKrížovkyKrížovky

Do školských jedální pribudnú talianske a české dobroty

Ministerstvo školstva pripravuje pre žiakov v školských jedálňach nové receptúry.

Skúsená kuchárka. Terézia Petková (vľavo) hovorí, že deti si stravovacie návyky prinášajú z domu.Skúsená kuchárka. Terézia Petková (vľavo) hovorí, že deti si stravovacie návyky prinášajú z domu. (Zdroj: jo)

Vedúce školských jedální na humenských základných školách rozšírenie jedálnička vítajú. Upozorňujú však, že nie všetky novinky sa ujmú a na všetko treba čas. Stravovacie návyky detí závisia od domácich zvyklostí.

HUMENNÉ. Nové receptúry vychádzajú z tradícií talianskej a českej kuchyne.

Do jedálnička by malo pribudnúť približne 70 nových jedál a nápojov. „Našou snahou je zatraktívniť školské stravovanie, a to aj rozšírením receptúr vo vzťahu k zdravej, výdatnej a pritom chutnej výžive,“ zdôrazňuje Michal Kaliňák, hovorca ministerstva školstva.

Nové receptúry chce ministerstvo v rámci propagačných aktivít prezentovať na vybraných školách v regiónoch a špeciality národných kuchýň pripravia pre deti kuchári špecialisti.

Novinky vítajú

Vedúce školských jedální na humenských základných školách zmeny vítajú. „Nebolo by to zlé,“ hovorí Ľuboslava Eštoková, vedúca Školskej jedálne (ŠJ) pri ZŠ Pugačevova.

Nie všetky novinky sa im však ujali. „Vyskúšali sme napríklad pohánku. Pripravili sme jedlo z ryže, šampiňónov a pohánky. Nestretlo sa s veľkým pochopením. Žiada si to čas. Deti si zvykajú pomaly,“ vysvetľuje. Páčilo by sa jej aj rozšírenie jedálnička regionálnych jedál.

„Varíme zdravo a dodržiavame všetky predpísané normy. Podľa detí nie všetko zdravé je aj chutné a obľúbené,“ pridáva sa hlavná kuchárka Terézia Petková.

„Rodičia i verejnosť často obviňujú školské jedálne, že sa v nich zle varí, ale mnohokrát práve doma sa dieťa dostane k nezdravým potravinám. Čo je zlé na strukovinách, na mliečnych výrobkoch, na šalátoch?,“ pýta sa dlhoročná skúsená kuchárka.

Americký štýl do škôl nepatrí

Do jedálne i škôl podľa nich nepatria automaty na sladkosti, keksy, lupienky či sladené nápoje.

„Vieme zabezpečiť školské ovocie, mlieko, skrátka všetko. Takýto americký štýl – rýchlo a bezpracne odbiť jedlo - do škôl medzi deti rozhodne nepatrí,“ hovorí Eštoková.

Deti si stravovacie návyky prinášajú z domu. „Sú také, čo zjedia všetko, i také, čo im nechutí nič. Voľakedy sa doma denne varievalo. Dnes mladí zdvihnú telefón a objednajú si hotové jedlo. Deti sú naučené na pizzu, hranolčeky, sladkosti,“ dodáva.

Najrýchlejšie z tanierov u pugačevkárov zmiznú špagety, parené buchty i dukátové buchtičky.

Z celkového počtu žiakov chodí na obedy do jedálne asi 55 percent.

„V júni je to ešte slabšie. Niektorí šetria na dovolenku. Veľa detí je zo sociálne slabších rodín. Sú deti, ktoré sa z obedov odhlásia bez súhlasu rodičov. Najvzornejšie sú deti na prvom stupni. Zvyčajne aj najviac zjedia. Postarajú sa o ne vychovávateľky,“ uzatvára Eštoková.

Deti sa ponáhľajú

V školskej jedálni pri ZŠ Hrnčiarska sú hitom kolienka s mäsom a omáčkou a múčne jedlá.

„Obľúbené sú špagety. Raz za čas podávame pizzu. Na opačnom konci rebríčka obľúbenosti je napríklad zapekaná brokolica či zeleninové šaláty. Robíme ich dvakrát do týždňa. Mnohé deti si ich ani nevezmú,“ hovorí Jana Demjanová, vedúca ŠJ, ktorá pracuje v tejto sfére už od roku 1992.

Súhlasí s tým, že deti jedia to, na čo sú naučené z domu. „Máme skúsenosti, že napríklad staršie deti nejedia polievky, alebo si ich dajú až po hlavnom jedle. A stále sa kdesi ponáhľajú,“ dodáva.

Jedáleň varí pre 350 stravníkov. Zo školy chodí do jedálne približne 80 percent detí.

Na prvom mieste špagety

Partia šiestakov pugačevkárov Alan, Samo, Tadeáš a Matej chodí podľa vlastných slov na obedy do školskej jedálne pravidelne.

A chlapcom chutí. Najviac špagety, kurča s ryžou, francúzske zemiaky, pizza a granadírsky pochod. Dopustiť vraj nedajú na mrkvový šalát a na šalát z čerstvej uhorky.

„Len pred chvíľou prišli z plavárne. Sú hladní, tak dnes zjedia všetko,“ dodáva s úsmevom učiteľka pri vedľajšom stole.

Zaujímavé

Čo pribudne do školských jedálničkov

  • Kuracie prsia gratínované s pórom
  • Kuracie stehná s peperonátou
  • Bulgur s čiernou šošovicou a kuracím mäsom
  • Roláda z tresky so špenátom, so zeleninou
  • Losos s bylinkami
  • Paella z rybieho mäsa
  • Guláš z rybieho mäsa
  • Medailónky s lososovou plnkou
  • Cestoviny s lososovou omáčkou
  • Lasagne bolognese
  • Gnocchi s brokolicou, bolognese
  • Kontrabaš
  • Krkonošský kuba
  • Torttelini so syrom
  • Špagety al Pomodoro
  • Ravioli jarné
  • Omáčky: salsa pomodoro, syrová, arabbiato, zázvorová, rajčiaková omáčka Stromboli, slivková, brusnicová, krém z pravého parmezánu

ZDROJ: MŠ SR



huko_jedalen_foto2_jo_res.jpg
V jedálni na pugačevke. Šiestaci vracajú prázdne taniere.
Foto: jo

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  3. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  4. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  5. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  6. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  7. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  8. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  9. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  1. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  2. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  3. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  4. AURES Holdings sa vydáva na západ
  5. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  6. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  7. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  8. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  9. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  10. Reverzné inžinierstvo na FVT
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 52 034
  2. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 19 703
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 542
  4. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 9 590
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 9 291
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 779
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 920
  8. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 7 859
  9. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 797
  10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 6 536
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Radovana V. zadržala v stredu polícia v obci Jaklovce.

Zadržali ho v Jaklovciach pri policajnej akcii.

2 h
Trávnik po poslednom nájazde divých svíň prakticky neexistuje.

Fučia a drgajú do ľudí len niekedy, tvrdí poľovník.

23 h
Sutiny a kostry budov. Areál bývalej košickej magnezitky pripomína mesačnú krajinu.

Šéfarchitekt Košíc vraví, čo tam môže byť.

23 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Západ stojí za Českom, Rusko musí s podobnými útokmi prestať.

4 h
S dcérou Amálkou.

Juraj Valach pôsobí v hokejovom Slovane.

17 h
Predseda BSCF Gabriel Galgóci

S Gabrielom Galgócim o budúcnosti sektora.

9. apr
Ilustračné foto.

Vláda v piatok prijala uznesenie k zákazu vychádzania.

16. apr

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop