Korzár logo Korzár Horný zemplín
Nedeľa, 23. september, 2018 | Meniny má Zdenka
Nájdete nás na webe

Do školských jedální pribudnú talianske a české dobroty

Ministerstvo školstva pripravuje pre žiakov v školských jedálňach nové receptúry.

Skúsená kuchárka. Terézia Petková (vľavo) hovorí, že deti si stravovacie návyky prinášajú z domu.(Zdroj: jo)

Vedúce školských jedální na humenských základných školách rozšírenie jedálnička vítajú. Upozorňujú však, že nie všetky novinky sa ujmú a na všetko treba čas. Stravovacie návyky detí závisia od domácich zvyklostí.

HUMENNÉ. Nové receptúry vychádzajú z tradícií talianskej a českej kuchyne.

Do jedálnička by malo pribudnúť približne 70 nových jedál a nápojov. „Našou snahou je zatraktívniť školské stravovanie, a to aj rozšírením receptúr vo vzťahu k zdravej, výdatnej a pritom chutnej výžive,“ zdôrazňuje Michal Kaliňák, hovorca ministerstva školstva.

Nové receptúry chce ministerstvo v rámci propagačných aktivít prezentovať na vybraných školách v regiónoch a špeciality národných kuchýň pripravia pre deti kuchári špecialisti.

Novinky vítajú

Vedúce školských jedální na humenských základných školách zmeny vítajú. „Nebolo by to zlé,“ hovorí Ľuboslava Eštoková, vedúca Školskej jedálne (ŠJ) pri ZŠ Pugačevova.

Nie všetky novinky sa im však ujali. „Vyskúšali sme napríklad pohánku. Pripravili sme jedlo z ryže, šampiňónov a pohánky. Nestretlo sa s veľkým pochopením. Žiada si to čas. Deti si zvykajú pomaly,“ vysvetľuje. Páčilo by sa jej aj rozšírenie jedálnička regionálnych jedál.

„Varíme zdravo a dodržiavame všetky predpísané normy. Podľa detí nie všetko zdravé je aj chutné a obľúbené,“ pridáva sa hlavná kuchárka Terézia Petková.

„Rodičia i verejnosť často obviňujú školské jedálne, že sa v nich zle varí, ale mnohokrát práve doma sa dieťa dostane k nezdravým potravinám. Čo je zlé na strukovinách, na mliečnych výrobkoch, na šalátoch?,“ pýta sa dlhoročná skúsená kuchárka.

Americký štýl do škôl nepatrí

Do jedálne i škôl podľa nich nepatria automaty na sladkosti, keksy, lupienky či sladené nápoje.

„Vieme zabezpečiť školské ovocie, mlieko, skrátka všetko. Takýto americký štýl – rýchlo a bezpracne odbiť jedlo - do škôl medzi deti rozhodne nepatrí,“ hovorí Eštoková.

Deti si stravovacie návyky prinášajú z domu. „Sú také, čo zjedia všetko, i také, čo im nechutí nič. Voľakedy sa doma denne varievalo. Dnes mladí zdvihnú telefón a objednajú si hotové jedlo. Deti sú naučené na pizzu, hranolčeky, sladkosti,“ dodáva.

Najrýchlejšie z tanierov u pugačevkárov zmiznú špagety, parené buchty i dukátové buchtičky.

Z celkového počtu žiakov chodí na obedy do jedálne asi 55 percent.

„V júni je to ešte slabšie. Niektorí šetria na dovolenku. Veľa detí je zo sociálne slabších rodín. Sú deti, ktoré sa z obedov odhlásia bez súhlasu rodičov. Najvzornejšie sú deti na prvom stupni. Zvyčajne aj najviac zjedia. Postarajú sa o ne vychovávateľky,“ uzatvára Eštoková.

Deti sa ponáhľajú

V školskej jedálni pri ZŠ Hrnčiarska sú hitom kolienka s mäsom a omáčkou a múčne jedlá.

„Obľúbené sú špagety. Raz za čas podávame pizzu. Na opačnom konci rebríčka obľúbenosti je napríklad zapekaná brokolica či zeleninové šaláty. Robíme ich dvakrát do týždňa. Mnohé deti si ich ani nevezmú,“ hovorí Jana Demjanová, vedúca ŠJ, ktorá pracuje v tejto sfére už od roku 1992.

Súhlasí s tým, že deti jedia to, na čo sú naučené z domu. „Máme skúsenosti, že napríklad staršie deti nejedia polievky, alebo si ich dajú až po hlavnom jedle. A stále sa kdesi ponáhľajú,“ dodáva.

Jedáleň varí pre 350 stravníkov. Zo školy chodí do jedálne približne 80 percent detí.

Na prvom mieste špagety

Partia šiestakov pugačevkárov Alan, Samo, Tadeáš a Matej chodí podľa vlastných slov na obedy do školskej jedálne pravidelne.

A chlapcom chutí. Najviac špagety, kurča s ryžou, francúzske zemiaky, pizza a granadírsky pochod. Dopustiť vraj nedajú na mrkvový šalát a na šalát z čerstvej uhorky.

„Len pred chvíľou prišli z plavárne. Sú hladní, tak dnes zjedia všetko,“ dodáva s úsmevom učiteľka pri vedľajšom stole.

Zaujímavé

Čo pribudne do školských jedálničkov

  • Kuracie prsia gratínované s pórom
  • Kuracie stehná s peperonátou
  • Bulgur s čiernou šošovicou a kuracím mäsom
  • Roláda z tresky so špenátom, so zeleninou
  • Losos s bylinkami
  • Paella z rybieho mäsa
  • Guláš z rybieho mäsa
  • Medailónky s lososovou plnkou
  • Cestoviny s lososovou omáčkou
  • Lasagne bolognese
  • Gnocchi s brokolicou, bolognese
  • Kontrabaš
  • Krkonošský kuba
  • Torttelini so syrom
  • Špagety al Pomodoro
  • Ravioli jarné
  • Omáčky: salsa pomodoro, syrová, arabbiato, zázvorová, rajčiaková omáčka Stromboli, slivková, brusnicová, krém z pravého parmezánu

ZDROJ: MŠ SR



huko_jedalen_foto2_jo_res.jpg
V jedálni na pugačevke. Šiestaci vracajú prázdne taniere.
Foto: jo

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 306
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 795
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 990
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 604
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 8 917
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 372
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 5 120
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 788
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 357
  10. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 340

Neprehliadnite tiež

Osem mesiacov pred hokejovým šampionátom sú košické hotely naplnené

Za noc v súkromnom apartmáne chcú aj 500 eur, na internáte len 14.

Nákladiak pri cúvaní zrazil poštárku. Na mieste zomrela

Krajský súd sa zaoberal prípadom tragickej nehody.

Na Spiši majú kópiu starobylého Jeruzalema, objavili ho pred 16 rokmi

Kaplnky predstavujú miesta udalostí posledných dní Ježiša Krista.

Vo vzácnom parku v Parchovanoch nájdete aj tristoročné duby

Súčasťou areálu je i jazierko slúžiace ako rybník.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hamšík vypadol z Ancelottiho zostavy, o odchode neuvažuje

Nerozumiem, odkiaľ tieto správy pochádzajú, odbil tvrdenia agent Petráš.

Blog Radovana Bránika

Synovia Detvy, Bytes a ďalší z kola von

Ľudia z pozadia firmy BYTES sa v obave z negatívnej publicity ozvali.

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop