Korzár logo Korzár Horný zemplín
Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna
Nájdete nás na webe

Cárski vojaci sa vrátili na východné Slovensko

Nad Výravou v Medzilaborskom okrese predviedli nadšenci vojenskej histórie ukážky bojov, známych ako Veľkonočná bitka v Karpatoch z roku 1915.

(Zdroj: jo)

Nad Výravou v Medzilaborskom okrese sa vojská ruskej cárskej armády opakovane pokúšali útokom dobyť zákopy rakúsko-uhorskej armády. Strieľali pušky i delá. Sestričky odnášali ranených do poľného lazaretu. Ukážky bojov, známych ako Veľkonočná bitka v Karpatoch v roku 1915, predviedli stovkám divákov nadšenci vojenskej histórie z piatich krajín.

VÝRAVA. Kúsok vojenskej histórie z čias 1. svetovej vojny priniesli do autentického prostredia bitky v sobotu členovia Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.

Vyše 160 uniformovaných vojakov znepriatelených armád pochádzalo z Poľska, Ukrajiny, Česka, Ruska, Maďarska a Slovenska.

„Poldruhahodinová ukážka bojov je moderovaná. Divákov vťahujeme priamo do deja udalostí tým, že im vysvetľujeme, čo sa práve na bojisku odohráva. Scenár ukážky je spracovaný podľa archívnych dokumentov. Ukazujeme to, čo sa dialo priamo na tomto mieste pred takmer sto rokmi,“ vysvetľuje predseda KVH Beskydy Martin Drobňák.

„Práve tu vo Výrave je vybudovaný náučný chodník a opravené dva vojnové cintoríny. Len v tomto priestore počas niekoľkých dní padli tisíce vojakov. V katastri obce je ich pochovaných vyše tritisíc. Boje od novembra 1914 do apríla 1915 tu mali obrovskú intenzitu,“ dodáva.

Poľnú kuchyňu voľakedy ťahali kone

Po bojoch prišla aj zaslúená odmena v poľnej kuchyni. Vo várniciach bublal guláš, kým vojaci poslušne čakali v rade s pripravenými ešusmi. „Vylúčené, aby prišli fasovať jedlo s plastovými miskami,“ hovorí člen KVH Beskydy Radoslav Turik.

Princíp kuchyne sa za sto rokov veľmi nezmenil. „Len podvozok. Kedysi boli kolesá drevené a namiesto auta ju ťahali kone,“ dopĺňa Drobňák.

Poľná kuchyňa s ponukou typických vojenských jedál.

„Bravčové mäso, cibuľa, paprika, zemiaky, cesnak, zmes korenia, múka a strúhanka z chleba na zahustenie – bude z toho guláš. Jedna várnica má asi 40 litrov, sú dve, tak odhadujem, že zasýtime okolo 150 vojakov,“ objasňujú Petr Tichý a Jirka Vrba z Brna.

Jedlo pre vojakov varilo desať tímov. Nechýbala jednoduchá frontová kaša z kúska údeného a krúpov, hustá poľská strukovinová grochowka, maďarský guláš a varilo sa aj v provizórnej poľnej kuchyni priamo v zákope.

„Dostali sme chlieb so slaninou a nafasovali sme rum. Poživeň rekvirujeme po dedinách,“ dodáva s úsmevom dobrovoľník z Prahy.

„Uniforma je ušitá podľa dobového vzoru z vlneného súkna, pod ňou máme bavlnené košele. Nosí sa dobre, ale keď svieti slnko, je nám teplo. Máme so sebou zdravotné sestry, ktorá varia polievku grochowku a dnes máme mimoriadne aj pečienku,“ pridávajú sa vojaci z cisársko-kráľovského pechotného pluku z Poľskej Gorlice.

„V boji muža proti mužovi ma šabľou zranil na hlave kozácky vojak. Sestričky mi ošetrili hlavu a ruku a idem opäť do boja. Do tyla posielali iba tých vojakov, ktorí pre ťažké zranenia nemohli chodiť,“ dodáva ich spolubojovník ofačovaný obväzmi.

Poľný lazaret. Aj sestričky mali dobové rovnošaty. Foto k článku: Jana Otriová

Život obyčajného cárskeho vojaka bol ťažký

„Obyčajní vojaci v rakúsko–uhorskej armáde boli väčšinou negramotní sedliaci z dedín a na ich pleciach ležala prevažná časť „špinavej“ vojenskej práce. V tej dobe boli v armáde zavedené telesné tresty. Doba bola ťažká a ľudia sa v tých časoch dožívali maximálne päťdesiatky,“ hovorí vojak rakúsko-uhorskej armády z pražských plukov Luboš Vlach.

„Jedli hlavne kašu a polievky. Čo prišlo. Jedlo sa vtedy, keď sa dalo. Prvá vojna bola 'stacionárna'. Vojaci ležali v zákope aj pol roka na jednom mieste. Chytali sliepky po dedine. Pravdaže, robili tak vojaci z oboch strán,“ dodáva feldvébel - telefonista z Varšavy.

jo

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 181
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 390
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 350
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 566
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 667
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 429
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 935
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 511
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 849
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 673

Neprehliadnite tiež

Zamestnanca knižnice odsúdili za sexuálne zneužívanie klientov

Jeden súd ho poslal za mreže, druhý ho potrestal iba podmienečne.

Vozili Masaryka či Dubčeka. V Košiciach sa predviedli vozňové veterány

Lákal najmä seniorský parný rušeň Zelený Anton.

Mnohé z tatranských kúpeľov sú už minulosťou

Kúpeľný ráz už stratilo Štrbské Pleso, či Tatranská Lomnica.

Žije v nich pár ľudí. Aj najmenšie obce majú svoje krásy

Malebný kraj a nádherná príroda robí z týchto miest rozprávku.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop