k vo Vihorlatskej knižnici v Humennom.
HUMENNÉ. Záujemkýň sa zišlo neúrekom. Veď dobrá rada stojí groš a Ľudmila Belejová, doktorka prírodných vied a matka štyroch detí, ich má pri perníkoch odskúšaných viac než dosť. Na stretnutie prišla s igelitovým vreckom plným medovníkov a s vrecúškami s polevou. Stačilo nabrať odvahu a pustiť sa do roboty.
Zdobí už desať rokov
Pani Ľudmila pečie a zdobí perníky už desať rokov. „Nevedela som, či mám na to vlohy alebo nie. Jednoducho som to začala robiť. Zaoberám sa tým desať rokov, ale také pekné sú až tie z posledných 5 – 6 rokov. Keď boli čiarky krivé, cvičila som dovtedy, kým neboli rovné. Čo sa nevydarilo, dala som zjesť. Chce to veľa trpezlivosti, sedenia, skúšania, chcenia,” hovorí.
Nové trendy
Okrem tradičných tvarov a filigránskych vzorov sa pani Ľudmila snaží držať krok s novými trendami. „Mám napozeraných veľa časopisov, chodím na festivaly, jarmoky, obzerám sa po všelijakých vzoroch. Hľadám ich na krojoch, niečo si vymyslím sama,” vraví.
Novinkou sú u nej vianočné medovníkové gule. „Pečú sa vo formičke na košíčky, dobre vymastenej tukom. Obe polovičky treba nechať vychladnúť. Zdobí sa každá polovica zvlášť, potom sa spoja, uviaže sa mašlička a ozdoba sa môže zavesiť na stromček,” jednoducho opisuje postup práce.
Stovky perníkov
V predvianočnom období napečie pani Ľudmila stovky perníkov. „Aspoň tisíc. Na posedenie urobím 300, 500 kusov. V panelákovej kuchyni, svojimi rukami,” dodáva.
S pomocníkmi je to vraj horšie. „Všetci pomocníci iba jedia. Dcéra Viktória sa trochu púšťa do zdobenia, mladšia dcéra Betka študuje, a tak nemá čas. Obrovská pomoc by bola, keby mi ich niekto napiekol,” uzatvára.
Vyskúšať a inšpirovať sa
Irena Niskáčová, bývalá učiteľka výtvarnej výchovy, si zdobenie nemohla nechať ujsť. „Vyšívam, zaoberám sa dekoráciami. Perníky som doma nezdobila. Veľmi sa mi to páči a v budúcnosti by som sa do toho chcela pustiť.“
Najmladšou účastníčkou podujatia bola určite štyriapolročná Gabrielka Štofčíková. Pod dohľadom mamy Miloslavy jej išla robota od ruky. Ako prezradila mama, vianočné perníky zdobia spolu a prišli sa inšpirovať. Gabrielka sa pochválila darčekom z Ameriky. „Dostala som perníkovú chalúpku. Vyzdobila som ju cukríkmi a posypala kokosovým snehom,“ povedala.
Osvedčený recept Ľudmily Belejovej
Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 30 dag práškového cukru, 3 celé prášky do perníka, 3 kávové lyžičky sódy bikarbóny, 80 dag palmarinu, 6 celých vajec a 7 polievkových lyžíc medu.
Cesto dobre spracujeme, vložíme do mikroténového vrecúška a odložíme do chladničky. Treba, aby odpočívalo aspoň jeden deň, ale môže postáť aj týždeň, dva. Pol dňa pred pečením ho vyberieme z chladničky. Keď získa izbovú teplotu, môžeme s ním pracovať. Vyvaľkáme ho a vykrajujeme rôzne formy. Na menšie tvary treba tenšie cesto, na väčšie hrubšie. Položíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov C. Keď vyberieme perníčky z rúry, hneď – ešte horúce – ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pred zdobením musia postáť aspoň jeden deň.
Na polevu potrebujeme: 1 bielok, 15 dag preosiateho práškového cukru. Miešame ručne drevenou vareškou 20 minút. Vlejeme do vrecúška a zdobíme. Je dôležité miešať ručne. Keď sa mieša v šľahači, poleva sa veľmi prevzdušní, získa veľa bublín. Nebude sa dobre nanášať a keď vyschne, ostanú hrčky. Polevou netreba šetriť, ale nemala by pretekať cez okraj.
jo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo severného Zemplína nájdete na Korzári Horný Zemplín