Na Hotelovej akadémii v Humennom sa konal už 7. ročník súťaže študentov v odbore kuchár, čašník, servírka pod názvom Majstro gastro.
HUMENNÉ. Tak ako predchádzajúce ročníky, aj tento sa konal v učebni techniky prípravy pokrmov a techniky obsluhy. Obe sa zmenili na súťažné arény, v ktorých svoje umenie prezentovali študenti 1.- 4. ročníka v oboch odboroch.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Kuchári robili šaláty, chlebíčky a aj šišky
V odbore kuchár bolo úlohou prvákov pripraviť chutný mrkvový šalát, a čo najlepšie očistiť uvarené zemiaky. Druháci zasa pripravovali zemiakový šalát a obložené chlebíčky. Tretiaci svoje umenie preukázali v príprave pirohov a štvrtáci sa zvŕtali pri príprave šišiek.
Čašníci a servírky mali všetko tip-top
V odbore čašník, servírka prváci preukázali umenie a šikovnosť v leštení príborov, určovaní jednotlivých druhov inventára a šikovnosť v rytme valčíka. Druháci pripravovali prenosné taniere, podávali nápoje a nápaditosťou hýrili poskladané farebné papierové obrúsky. Úlohou tretiakov bolo správne naliať a podať aperitív, teplé nápoje a poskladať plátené obrúsky v tvare "horiacej sviečky". Štvrtáci svoju tvorivosť preukázali v príprave slávnostných tabúľ a ozdôb na miešané nápoje.
Odborná komisia rozhodla
Nielen odbornosť, fantáziu, ale aj zručnosť pozorne sledovala odborná komisia, ktorej členmi boli učitelia odborných gastronomických predmetov a majstri odbornej výchovy. Každá disciplína bola bodovo ohodnotená a napokon po sčítaní dosiahnutých bodov boli vyhlásené konečné výsledky súťažného zápolenia. V odbore kuchár zvíťazili: František Lojka 1. BH, Matúš Hric 2. A, Jakub Hanc 3. C a Lukáš Kľaga 4. CH. V odbore čašník, servírka si palmu víťazstva odniesli: Jakub Kolinčák 1. AH, Miroslava Tkáčová-Kličová 2. C, Nikola Budzáková 3. B a Bibiana Kurillová a Jana Kuchtová 4. A.
Autor: Glória Michalidesová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo severného Zemplína nájdete na Korzári Horný Zemplín