Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Snina vie zhodnotiť biologicky rozložiteľný odpad, no výsledný produkt je nekvalitný

Kompost sa im hromadí na dvore.

Výsledný produkt nie je dostatočne kvalitný.Výsledný produkt nie je dostatočne kvalitný. (Zdroj: TASR)

SNINA. Kuchynský biologicky rozložiteľný odpad (BRO) zbierajú a zhodnocujú v meste Snina už od roku 2011.

Veľkokapacitný aeróbny fermentor, v ktorom takýto odpad končí, dokáže za dva dni spracovať 15 až 18 ton bioodpadu.

Keďže však výsledný kompost nedosahuje kvalitu jemného humusu, materiál sa im v kompostárni hromadí, potvrdil to konateľ mestskej eseročky Verejnoprospešné služby (VPS) Snina Jozef Ondik.

V súvislosti s bioodpadom z domácností, ktorý do regionálneho centra BRO privážajú, tiež upozornil na potrebu osvety verejnosti.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Je to kompost, v ktorom nie je žiadna chémia, je to všetko na prírodnej báze," priblížil Ondik produkt zhodnotenia BRO vzniknutého pri údržbe mesta a tiež zozbieraného z domácností, ktorý do sninského regionálneho centra zvážajú.

Bioodpad sa tam skladuje, štiepkuje, drví a vo fermentore za 48 hodín spracúva na kompost.

Krátky čas zhodnotenia biomasy zabezpečuje jej nepretržité premiešavanie a pôsobenie stálej teploty 70 stupňov Celzia, pri ktorej tiež dôjde k likvidácii klíčivosti tráv a semien v nej.

Naplno využité

Podľa Ondika je kapacita jediného zariadenia svojho druhu vo vlastníctve samosprávy na Hornom Zemplíne vyťažená 100-percentne.

Na sninskú kompostáreň navyše začalo od začiatku roka vyvážať kuchynský odpad z domácností aj mesto Humenné, záujem prejavili aj ďalšie samosprávy.

Skryť Vypnúť reklamu

Problémom však je hromadenie výsledného kompostu.

„Stále nám toho pribúda a nemáme to kam vyvážať. Výsledný produkt nemá kvalitu, aby sme ho predávali," ozrejmil s tým, že komerčnú kvalitu zatiaľ dokážu zabezpečiť len ručným preosievaním fermentovanej biomasy, čo je veľmi prácne.

Ako hnojivo mestskej zelene preto kompost slúži len okrajovo, VPS ho využívajú najmä na opravy či terénne úpravy.

Chcú rozšíriť vybavenie

Aby mohli kompost očistiť od nespracovaných či väčších kusov, potrebovali by rozšíriť technické vybavenie kompostárne o prekopávač a preosievač.

„Mesto si už žiadosť podalo, ale keďže žiadalo len techniku, lebo tú potrebujeme najviac, neuspeli sme. Podmienky vo výzve sú totiž nastavené tak, že by sme museli rozšíriť aj kapacitu," uviedla vedúca oddelenia strategického rozvoja mestského úradu Erika Jankajová s tým, že samospráva preto aktuálne hľadá spôsoby, ako dotáciu na podporu zhodnocovania BRO v aktuálnej výzve envirorezortu získať.

Skryť Vypnúť reklamu

Osveta

Témou, ktorou sa v súvislosti so zhodnocovaním kuchynského BRO sninská samospráva takisto zaoberá, je vzdelávanie verejnosti v tejto oblasti.

„Vidíme na zvozoch, že ľudia sú ochotní separovať, len možno nevedia, čo do BRO patrí," ozrejmil Ondik s tým, že pri manipulácii s BRO, ktorý do kompostárne prichádza z domácností, v ňom pracovníci nachádzajú i konzervy, sklenené či plastové fľaše, v prípade bioodpadu zo záhrad i kamene, ktoré poškodzujú spracovateľské mechanizmy.

Ondik tiež upozornil na vrecúška, do ktorých zvyknú ľudia kuchynský odpad ukladať.

„Treba si uvedomiť, že nie všetko, čo je rozložiteľné, je aj kompostovateľné. Bolo by preto najlepšie, ak by ľudia do zberných nádob dávali čo najmenej vrecúšok," uzavrel.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  5. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  6. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 778
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 5 722
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 975
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 4 635
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 882
  6. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 3 811
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 402
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 163
  9. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 969
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca 2 627
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Benčat

Hľadáme úspešné inovatívne malé a stredné firmy.


10 h
Ilustračná fotografia.

Peniaze Únie dáva štát na to, čo neziskové organizácie už robia za tretinu sumy.


3. aug

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop