Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Pondelok, 25. september, 2023 | Meniny má Vladislav

Varí rusínske pirohy bez múky a vajec: Ak neodovzdáme tradície, zahynú

Do Novej Sedlice sa tento recept chodia učiť variť už aj západniari.

Marka Mandzáková  sa rozhodla sprostredkovať výrobu trených pirohov aj pre ďalšie generácie.Marka Mandzáková sa rozhodla sprostredkovať výrobu trených pirohov aj pre ďalšie generácie. (Zdroj: OZ Take naše)

Trené pirohy. Na tanieri vyzerajú trochu chlpato, ale prečo sa tak volajú? Niečím sa natierajú, alebo je to pre spôsob ich prípravy? Tento typ pirohov ľudia varia jedine v Uličskej doline, ktorá sa rozprestiera v najvýchodnejšej časti Slovenska. Obklopujú ju Bukovské vrchy, Poloniny a susedí s Ukrajinou a Poľskom. MÁRIA MANDZÁKOVÁ, ktorú známi nevolajú inak ako Marka, pochádza z najvýchodnejšej slovenskej obce Nová Sedlica. Vydala sa do Stakčína, obce susediacej so Sninou. V tomto meste pracuje ako kuchárka na jednej zo základných škôl. Receptúru trených pirohov sa naučila od svojej starej mamy. Marka je rozhodnutá toto gastronomické dedičstvo posúvať ďalej iným ľuďom. Aj preto sa rozhodla zapojiť do zážitkovej akcie Objavte Poloniny, ktorá ľuďom z celého Slovenska ponúka možnosť spoznať život Rusínov a prostredie, v ktorom žijú a ktoré ich roky formovalo. Zážitkový víkend organizuje občianske združenie Take naše. Zhovárali sme sa v Novej Sedlici, na dvore domu, ktorý postavili ešte jej starí rodičia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výroba trených pirohov sa dedí, alebo ako inak sa jej možno priučiť?

- Dedičné je v podstate všetko, čo vás naučia starí rodičia, rodičia a tak ďalej. Nemôžem povedať, že by som receptúru zdedila. U nás trené pirohy varila moja babka, ktorá bývala v Novej Sedlici. Trené pirohy robila vždy, keď sme išli hrabať na poľo. Bola to jedna z tradičných obžív v tomto regióne. Na poli sa jedli buď klasické alebo trené pirohy. Varili sa vo veľkých množstvách, aby sa človek najedol. K tomu sa pripravila melta, pretože keď sa išlo na pole na celý deň, už sa neschádzalo dole do dediny. Jedli sme len to, čo sme si so sebou priniesli.

Je to jedlo náročné na prípravu alebo ani nie?

Súvisiaci článok Ne znate Polonynŷ? Tak do nich vyrazte za zážitkami Čítajte 

- Niekedy neboli také nástroje ako dnes. Moja babka používala dva kamene, veľkú misku a jeden miešok zo starého plátna. Keď si natrela zemiaky, ktoré sú základom cesta, vložila ich natrené do mieška, jeden kameň dala do misky, na to položila miešok, priložila ho druhým kameňom a nechala tie zemiaky odstáť od vody. Pri spracovaní cesta používala len škrob, ktorý jej ostal zo zemiakov, vodu vyliala. Keďže sme za dedkovho života chovali kravy, koňa, babka zase chovala kozy a husi, tak sme mali všetko domáce - aj tvaroh, aj maslo. V kuchyni sme využívali len to, čo sa dochovalo a dopestovalo. Zemiakové cesto plnila babka tvarohom a pirohy varila v slanej vode. Ľudia na tento recept takmer zabudli, nepoznali ho už, ale vracajú sa k tradičným jedlám a hovoria, že im to chutí. Opäť sa potrebujeme naučiť variť tradičné jedlá.

SkryťVypnúť reklamu

Čo to vlastne znamená to trenie?

- To je ako keď robíte zemiakové lokše, zemiaky nastrúhate úplne najemno. Keď zemiaky natriete, musíte ich odšťaviť od vody, pretože každý zemiak má svoju konzistenciu škrobu aj vody. Momentálne je veľa druhov zemiakov, kedysi sa sadil jeden druh a ženy vedeli, koľko majú nechať zemiaky odstáť a ako. A tiež presne vedeli, koľko majú takéto zemiaky škrobu. Dnes už môžeme pri príprave pirohov použiť aj hladkú múku aj kukuričnú, v obchodoch kúpite už všetko. Pri tradičnom recepte sa do cesta trených pirohov žiadna iná surovina ako zemiaky nepoužíva. Čiže keď si tie zemiaky natriete, musíte si ich dať odkvapkať. Dnes už nemáme také miešky ako kedysi, takže zemiaky nechávam odkvapkať cez sitko. Nadbytočná voda sa vyleje a škrob, ktorý ostane, sa vloží naspäť do zemiakov. Zemiakové cesto sa potom ukladá na ruku, do jeho stredu dáte tvaroh, potom stlačíte dlaň dokopy, aby sa vytvorila taká kôpka. Pirohy sa vkladajú do vriacej vody, ale nesmie veľmi vrieť, lebo sa cesto môže rozpadnúť. Menšia vychytávka je, že použijete hladkú múku, ale nikdy nie vajíčko, lebo potom budú pirohy tvrdé. Po uvarení ich pomastíme maslom, masťou, slaninou, škvarkami, na vrch môžete dať smotanu alebo cibuľku.

SkryťVypnúť reklamu

Žiadne vajce? Potom ako cesto drží, veď práve vajíčko drží cesto pokope?

- Zemiakové cesto trených pirohov drží vďaka škrobu. Niekto sa čuduje, lebo keď trené pirohy dlhšie stoja, tak sa sfarbia do fialova, stmavnú. To je preto, že zemiak, cesto z neho pracuje. Ak nechcete, aby vám cesto stmavlo, pridajte do neho nastrúhanú cibuľu, to pomôže, ale kedysi sme to takto nerobili. U nás doma, keď pirohy nejaký čas odstáli, tak sme ich jedli fialové.

Ako dlho trvá príprava trených pirohov?

- Malo by to trvať viac hodín. Moja babka večer urobila cesto, cez noc postálo a skoro ráno vstala, zlepila pirohy, povarila ich a išli sme na pole. Dnes ich už takto nemusíte predrábať, keďže dnešné gazdiné celý tento proces urýchľujú tým, že do cesta vložia kúpený škrob alebo hladkú múku. Efekt je však úplne iný, ako keď trené pirohy robíte tradične.

Robí tieto trené pirohy veľa žien u vás po dedinách? Vraj je toto jedlo výsada Uličskej doliny...

- Áno, varia sa v celej tejto našej doline. Teraz sa to už rozšírilo aj trochu ďalej, pretože ľudia chcú tradičné jedlá viac spoznávať a variť ich.

Prečo je to typické pre Uličskú dolinu? O kúsok ďalej odtiaľ zase varia tatarčané pirohy...

- Moja babka tatarčané pirohy nikdy nevarila, až keď som prišla do Stakčína, tak ich pripravovala moja svokra. Uličská dolina je taký kraj, v ktorom ak si človek nedopestoval, nedochoval, tak nič nemal. Tento kraj proste z toho žil. Akurát ľudia odtiaľ postupne poodchádzali za prácou.

Ako často trené pirohy jete?

- Často. Ako vám to napadne, ale kedysi sme ich jedli takmer každý deň. Teraz sa napríklad robia malé pirohy, ale moja babka ich tvarovala podstatne väčšie, aby s tým ani ona nemala veľa práce a tiež, aby sme si zobrali jeden piroh do ruky, zjedli ho a išli sme ďalej pracovať.

Aké veľké boli?

- Babka si pomáhala tým, že cesto vyrezávala pokrievkou z nádob na mlieko.

Okrem domácej kuchyne sa niekde varením trených pirohov prezentujete?

- Moja sestra založila pred šiestimi rokmi folklórny súbor - FSk Ľude spud Beskyda v Novej Sedlici. Súbor je stále aktívnejší a aktívnejší, tak sme zorganizovali súťaž vo varení pirohov. Potom až organizátori akcie Objavte Poloniny, teda ľudia z občianskeho združenia Take naše, ma presvedčili, aby sme tento tradičný recept naučili tých, ktorí o to budú mať záujem. Už som aj na skúšku učila nejakých záujemcov.

Aký ste z nich mali pocit?

- Ľudia chcú poznať prípravu tradičných jedál. Nedávno som varila s Bratislavčanmi, ale chceli sa naučiť variť tatarčané pirohy. Boli totálne nadšení, obdivovala som dvoch šikovných mužov – urobili cesto, rozvaľkali ho, najedli sa a boli nadmieru spokojní. Dokonca som varila aj s jedným Američanom, ktorý tiež pochádza z takej americkej gazdovskej rodiny. Bol rovnako šikovný, musím povedať, že som prekvapená z chlapov, ako im to dobre ide.

Ako sa tu u vás v Novej Sedlici páči napríklad ľuďom zo západného či stredného Slovenska?

- Potrebujú sa odreagovať, preto prídu k nám, chcú poznať našu tradičnú kultúru. Ja obdivujem to, že sa nejdú najesť do reštaurácie, ale sami si navaria pirohy. Veľa hovoria o svojej minulosti, o predkoch a napokon sa dozvieme, že všetci sú síce v rôznych kútoch Slovenska, ale majú korene z východu. Mne dáva komunikácia s nimi a výmena informácií počas dvoch hodín kurzu veľmi veľa. Vtedy zistíte, že medzi nami nie je veľký rozdiel, či je jeden odtiaľ a iný zase z inej časti Slovenska. Proste, všetci sme ľudia.

Máte pocit, že sa ľudia chcú vrátiť k tradíciám, starým koreňom?

- V tomto čase je to tak, aj keď neviem prečo. Mám taký pocit, že tomu pomohla trochu aj koronakríza, že sa ľudia začali viac vracať na Slovensko, pretože všetci odchádzali úplne niekde inde. Teraz je to vidieť aj na živote v našej obci, všetko sa ženie zo západu späť k nám. Konečne prišli Slováci pozrieť aj naše kúty, máme tu v podstate všetko, len sa stále niekam ženieme inam. Aj my tu máme niečo, čo možno obdivovať, zájsť niekam, niečo, čo je také naše.

V čom vidíte prínos tohto projektu?

- Ja mám rada kontakt s ľuďmi. Ak sa naučia variť trené pirohy, poteším sa, pretože sa mi podarí odovzdať niečo, čo niekto dal v minulosti mne. Mne to dala moja babka a ak to neukážem nikomu inému, kto to po mne bude robiť?

Prečo je dôležité odovzdávať ďalej tradície, či už vo forme varenia tradičných jedál alebo aj prostredníctvom folklórnych zvykov?

- Ak nebudeme odovzdávať svoje tradície z pokolenia na pokolenie, tak sa na ne zabudne. Už sa na to zabúdalo. Ak nebudú odovzdávané tradície, tak zahynú. Poviem to na takomto príklade - moja babka mala kravy a naučila ma ich dojiť. Ja to už však moju dcéru ani nemám kde naučiť, keďže kravy nechováme. Viem jej to povedať len ústne, ale ona už kravu nikdy nepodojí a nebude k tomu mať ani taký vzťah. Čo sa týka folklóru, tak všetko čerpáme z regiónov, ani v Novej Sedlici sme to spočiatku nerobili, až po tom, ako sa do toho pustila moja sestra. A to už zrejme mestské deti nebudú poznať.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Také veľké kníhkupectvo ako na Obchodnej už neotvoríme
  2. Na nechránenom školskom dvore namerali v lete až 60 stupňov
  3. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy?
  4. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka
  5. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát
  6. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  7. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  8. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  1. Via Pribina spúšťa súťaž INOVÁTOR1
  2. Príprava do školy nemusí byť nuda, HOME ju premení na zábavu
  3. Na nechránenom školskom dvore namerali v lete až 60 stupňov
  4. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát
  5. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka
  6. Richard Sulík: Volvo je pre Slovensko absolútna zmena hry
  7. Hladinka smeruje do Košíc!
  8. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  1. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 865
  2. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 804
  3. Hladinka smeruje do Košíc! 6 648
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 5 034
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 971
  6. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 115
  7. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 169
  8. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu 1 992

Blogy SME

  1. Rado Surovka: Ešte stále si myslíte, že tieto voľby môžu niečo zmeniť ?
  2. Jano Richter: Pôvod Pellegriniho miliónov
  3. Anton Giertli: Nebuďte ticho keď hovoriť máte, a nehovorte keď je lepšie byť ticho, pán Majerský
  4. Ján Valchár: Víkendový (ne)rýchly blog - 19. mesiacov štvordňovej operácie
  5. Jarmila Halgasova: Idem sa za Vás biť. Proti všetkým
  6. Irena Šimuneková: Žarnov
  7. Tupou Ceruzou: Tajomstvo demagóga
  8. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky CCXI - Kostol sv. Šimona Júdu, Spišský Hrhov
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 64 233
  2. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 34 922
  3. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 29 745
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 29 636
  5. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 24 511
  6. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 11 218
  7. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 9 627
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 407
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Rado Surovka: Ešte stále si myslíte, že tieto voľby môžu niečo zmeniť ?
  2. Jano Richter: Pôvod Pellegriniho miliónov
  3. Anton Giertli: Nebuďte ticho keď hovoriť máte, a nehovorte keď je lepšie byť ticho, pán Majerský
  4. Ján Valchár: Víkendový (ne)rýchly blog - 19. mesiacov štvordňovej operácie
  5. Jarmila Halgasova: Idem sa za Vás biť. Proti všetkým
  6. Irena Šimuneková: Žarnov
  7. Tupou Ceruzou: Tajomstvo demagóga
  8. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky CCXI - Kostol sv. Šimona Júdu, Spišský Hrhov
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 64 233
  2. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 34 922
  3. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 29 745
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 29 636
  5. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 24 511
  6. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 11 218
  7. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 9 627
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 407
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu