Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Typické vianočné jedlo v Ubli je koločena fasoľa

Pripravuje sa z uvarenej fazule, cibule a cesnaku.

Koločena fasoľa so zemiakmi sa môže podávať oddelene na dvoch tanieroch, alebo spoločne len na jednom.Koločena fasoľa so zemiakmi sa môže podávať oddelene na dvoch tanieroch, alebo spoločne len na jednom. (Zdroj: TASR)

UBĽA. Jedným z deviatich jedál, ktoré sa v obci Ubľa v okrese Snina nachádzajú na vianočnom stole, je koločena fasoľa.

Kým v minulosti na jej prípravu používali habarku, „koloťuvku", dnes si ženy pomáhajú mixérom.

„Habarka je u nás, v rusínčine, koloťuvka. Keď habarkujem, 'koloču', preto sa to volá koločena fasoľa," vysvetlila 58-ročná učiteľka miestnej materskej školy Oxana Fedorjaková.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Každý rok nová

Práve Vianoce, počas ktorých podľa nej chutí toto jedlo najviac, boli časom, keď gazdiné vo svojich kuchyniach menili starú habarku za novú.

Skryť Vypnúť reklamu

„Koloťuvky sa robili z vianočného stromčeka. Keď bola pekná obnoha, tak toto sa vyrezalo, pekne sa ostrúhalo a už bola nová. Z roka na rok," vysvetlila.

Fazuľa, olej, cibuľa, cesnak, paprika a soľ

Úspech pri varení koločenej fazule spočíva v správnom výbere odrody základnej suroviny.

Fedorjaková odporúča malú bielu s tenkou šupkou.

„Na toto sa hodí fazuľa, ktorá má tendenciu sa rozvariť," doplnila.

Aby fazuľa počas varenia nepenila, pridáva k nej, po tom, ako zovrie, olej.

Soľ nie, to by fazuľa nezmäkla.

Následne radí masu občas premiešať a podľa potreby i dolievať vodu.

„Fazuľu uvaríme do rozvarenia. Keď uvidíme, že je mäkká, že sa dá rozhabarkovať, alebo teda rozmixovať, tak si urobím cibuľku na oleji, spením do zlatista, pridám trošičku červenej papriky," opísala následný postup s tým, že okrem cibule pridáva k zmesi i soľ a cesnak a všetko poriadne rozmixuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak je už fazuľa uvarená a vody je v hrnci prebytok, Fedorjaková ju zleje.

Zápražku používa nerada.

So zemiakmi aj hubami

Kým v Uličskej doline Sninského okresu jedia ku koločenej fasoli pirohy, v Ubli od tradície zemiakovej prílohy neupustili dodnes.

„Zemiaky sa uvaria v šupke, olúpu sa. Dávno sa jedli len také, suché, čisté. Ono sa to osolilo a babka to zvykla dať ešte do rúry a ony chytili takú kôrku. Neskôr, už moja babka to robila, mastíme ich," prezradila Fedorjaková s tým, že aj v tomto prípade je cibuľový základ pôstny, na oleji. Tvar a veľkosť nakrájaných zemiakov, ktoré sa k nemu pridajú, záleží od chute stravníkov.

Aj servírovanie jedla je o zvyku.

Buď sa fazuľa a zemiaky podávajú na dvoch tanieroch zvlášť, alebo spolu na jednom.

Skryť Vypnúť reklamu

U Fedorjakovcov sú prílohou aj huby.

„Sušené huby namočím, zlejem jednu vodu, potom ďalšiu. Urobím cibuľkový základ, huby zdusím, aby v nich nebola voda, trošku ich osmažím, potom ich podlejem vodou, ale len trošku vody, dám pod pokrievku. Keď už sú, vysmažím ich až na tuk," doplnila k tradičnému receptu Fedorjaková s tým, že huby nesmú byť rozvarené.

„Toto je jedlo chudobných, ale i dedinčanov. Ingrediencie si každý dorobil doma," dodala pravdepodobný dôvod, prečo si koločená fazuľa našla miesto na štedrovečernom stole. Okrem nej na ňom nesmie chýbať med, cesnak, kračun (biely koláč - pozn. TASR), bobaľky (pupáčiky) s makom, pirohy s kyslou kapustou a kapustnica.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 468
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 336
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 190
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 638
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 455
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 346
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 285
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 155
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 635
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 780
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop