Korzár logo Korzár Horný Zemplín

Typické vianočné jedlo v Ubli je koločena fasoľa

Pripravuje sa z uvarenej fazule, cibule a cesnaku.

Koločena fasoľa so zemiakmi sa môže podávať oddelene na dvoch tanieroch, alebo spoločne len na jednom.Koločena fasoľa so zemiakmi sa môže podávať oddelene na dvoch tanieroch, alebo spoločne len na jednom. (Zdroj: TASR)

UBĽA. Jedným z deviatich jedál, ktoré sa v obci Ubľa v okrese Snina nachádzajú na vianočnom stole, je koločena fasoľa.

Kým v minulosti na jej prípravu používali habarku, „koloťuvku", dnes si ženy pomáhajú mixérom.

„Habarka je u nás, v rusínčine, koloťuvka. Keď habarkujem, 'koloču', preto sa to volá koločena fasoľa," vysvetlila 58-ročná učiteľka miestnej materskej školy Oxana Fedorjaková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Každý rok nová

Práve Vianoce, počas ktorých podľa nej chutí toto jedlo najviac, boli časom, keď gazdiné vo svojich kuchyniach menili starú habarku za novú.

SkryťVypnúť reklamu

„Koloťuvky sa robili z vianočného stromčeka. Keď bola pekná obnoha, tak toto sa vyrezalo, pekne sa ostrúhalo a už bola nová. Z roka na rok," vysvetlila.

Fazuľa, olej, cibuľa, cesnak, paprika a soľ

Úspech pri varení koločenej fazule spočíva v správnom výbere odrody základnej suroviny.

Fedorjaková odporúča malú bielu s tenkou šupkou.

„Na toto sa hodí fazuľa, ktorá má tendenciu sa rozvariť," doplnila.

Aby fazuľa počas varenia nepenila, pridáva k nej, po tom, ako zovrie, olej.

Soľ nie, to by fazuľa nezmäkla.

Následne radí masu občas premiešať a podľa potreby i dolievať vodu.

„Fazuľu uvaríme do rozvarenia. Keď uvidíme, že je mäkká, že sa dá rozhabarkovať, alebo teda rozmixovať, tak si urobím cibuľku na oleji, spením do zlatista, pridám trošičku červenej papriky," opísala následný postup s tým, že okrem cibule pridáva k zmesi i soľ a cesnak a všetko poriadne rozmixuje.

SkryťVypnúť reklamu

Ak je už fazuľa uvarená a vody je v hrnci prebytok, Fedorjaková ju zleje.

Zápražku používa nerada.

So zemiakmi aj hubami

Kým v Uličskej doline Sninského okresu jedia ku koločenej fasoli pirohy, v Ubli od tradície zemiakovej prílohy neupustili dodnes.

„Zemiaky sa uvaria v šupke, olúpu sa. Dávno sa jedli len také, suché, čisté. Ono sa to osolilo a babka to zvykla dať ešte do rúry a ony chytili takú kôrku. Neskôr, už moja babka to robila, mastíme ich," prezradila Fedorjaková s tým, že aj v tomto prípade je cibuľový základ pôstny, na oleji. Tvar a veľkosť nakrájaných zemiakov, ktoré sa k nemu pridajú, záleží od chute stravníkov.

Aj servírovanie jedla je o zvyku.

Buď sa fazuľa a zemiaky podávajú na dvoch tanieroch zvlášť, alebo spolu na jednom.

SkryťVypnúť reklamu

U Fedorjakovcov sú prílohou aj huby.

„Sušené huby namočím, zlejem jednu vodu, potom ďalšiu. Urobím cibuľkový základ, huby zdusím, aby v nich nebola voda, trošku ich osmažím, potom ich podlejem vodou, ale len trošku vody, dám pod pokrievku. Keď už sú, vysmažím ich až na tuk," doplnila k tradičnému receptu Fedorjaková s tým, že huby nesmú byť rozvarené.

„Toto je jedlo chudobných, ale i dedinčanov. Ingrediencie si každý dorobil doma," dodala pravdepodobný dôvod, prečo si koločená fazuľa našla miesto na štedrovečernom stole. Okrem nej na ňom nesmie chýbať med, cesnak, kračun (biely koláč - pozn. TASR), bobaľky (pupáčiky) s makom, pirohy s kyslou kapustou a kapustnica.

Vianočné tipy a recepty:

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 10 303
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 428
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 898
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 474
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 2 646
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 538
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 342
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 209
  1. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  3. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  4. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  5. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  6. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  7. Martin Pollák: Hra o záchranu
  8. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 722
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 790
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 576
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 392
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 930
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 436
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 803
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 783
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tibor Gašpar ukazuje fotku jaziev na bruchu Roberta Fica.

Využili, že majú prístup k spisu.


a 2 ďalší 189

Spoluautor tvrdí, že prešla odbornou oponentúrou.


77
Ján Budaj.

Bývalý politik hovorí, že chcel zabrániť väčším škodám.


Peter Schutz

Do tejto situácie ho dostáva Trumpova podpora „koalície ochotných“.


2
  1. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  3. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  4. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  5. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  6. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  7. Martin Pollák: Hra o záchranu
  8. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 722
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 790
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 576
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 392
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 930
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 436
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 803
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 783
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu