Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Typické vianočné jedlo v Ubli je koločena fasoľa

Pripravuje sa z uvarenej fazule, cibule a cesnaku.

Koločena fasoľa so zemiakmi sa môže podávať oddelene na dvoch tanieroch, alebo spoločne len na jednom.Koločena fasoľa so zemiakmi sa môže podávať oddelene na dvoch tanieroch, alebo spoločne len na jednom. (Zdroj: TASR)

UBĽA. Jedným z deviatich jedál, ktoré sa v obci Ubľa v okrese Snina nachádzajú na vianočnom stole, je koločena fasoľa.

Kým v minulosti na jej prípravu používali habarku, „koloťuvku", dnes si ženy pomáhajú mixérom.

„Habarka je u nás, v rusínčine, koloťuvka. Keď habarkujem, 'koloču', preto sa to volá koločena fasoľa," vysvetlila 58-ročná učiteľka miestnej materskej školy Oxana Fedorjaková.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Každý rok nová

Práve Vianoce, počas ktorých podľa nej chutí toto jedlo najviac, boli časom, keď gazdiné vo svojich kuchyniach menili starú habarku za novú.

Skryť Vypnúť reklamu

„Koloťuvky sa robili z vianočného stromčeka. Keď bola pekná obnoha, tak toto sa vyrezalo, pekne sa ostrúhalo a už bola nová. Z roka na rok," vysvetlila.

Fazuľa, olej, cibuľa, cesnak, paprika a soľ

Úspech pri varení koločenej fazule spočíva v správnom výbere odrody základnej suroviny.

Fedorjaková odporúča malú bielu s tenkou šupkou.

„Na toto sa hodí fazuľa, ktorá má tendenciu sa rozvariť," doplnila.

Aby fazuľa počas varenia nepenila, pridáva k nej, po tom, ako zovrie, olej.

Soľ nie, to by fazuľa nezmäkla.

Následne radí masu občas premiešať a podľa potreby i dolievať vodu.

„Fazuľu uvaríme do rozvarenia. Keď uvidíme, že je mäkká, že sa dá rozhabarkovať, alebo teda rozmixovať, tak si urobím cibuľku na oleji, spením do zlatista, pridám trošičku červenej papriky," opísala následný postup s tým, že okrem cibule pridáva k zmesi i soľ a cesnak a všetko poriadne rozmixuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak je už fazuľa uvarená a vody je v hrnci prebytok, Fedorjaková ju zleje.

Zápražku používa nerada.

So zemiakmi aj hubami

Kým v Uličskej doline Sninského okresu jedia ku koločenej fasoli pirohy, v Ubli od tradície zemiakovej prílohy neupustili dodnes.

„Zemiaky sa uvaria v šupke, olúpu sa. Dávno sa jedli len také, suché, čisté. Ono sa to osolilo a babka to zvykla dať ešte do rúry a ony chytili takú kôrku. Neskôr, už moja babka to robila, mastíme ich," prezradila Fedorjaková s tým, že aj v tomto prípade je cibuľový základ pôstny, na oleji. Tvar a veľkosť nakrájaných zemiakov, ktoré sa k nemu pridajú, záleží od chute stravníkov.

Aj servírovanie jedla je o zvyku.

Buď sa fazuľa a zemiaky podávajú na dvoch tanieroch zvlášť, alebo spolu na jednom.

Skryť Vypnúť reklamu

U Fedorjakovcov sú prílohou aj huby.

„Sušené huby namočím, zlejem jednu vodu, potom ďalšiu. Urobím cibuľkový základ, huby zdusím, aby v nich nebola voda, trošku ich osmažím, potom ich podlejem vodou, ale len trošku vody, dám pod pokrievku. Keď už sú, vysmažím ich až na tuk," doplnila k tradičnému receptu Fedorjaková s tým, že huby nesmú byť rozvarené.

„Toto je jedlo chudobných, ale i dedinčanov. Ingrediencie si každý dorobil doma," dodala pravdepodobný dôvod, prečo si koločená fazuľa našla miesto na štedrovečernom stole. Okrem nej na ňom nesmie chýbať med, cesnak, kračun (biely koláč - pozn. TASR), bobaľky (pupáčiky) s makom, pirohy s kyslou kapustou a kapustnica.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  2. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  5. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  6. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 15 846
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 226
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 919
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 489
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 927
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 530
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 279
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 136
  9. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 895
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 5 823
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Situácia v levickej nemocnici je kritická, povoláva ambulantných lekárov (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 224-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 526 obetí. Vláda predĺžila lockdown.

Ilustračné foto
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Matovič vyhral na celej čiare

Čo si premiér odmakal, dostal Pellegrini zadarmo.

Peter Tkačenko
Bratislava Business Centre, kde sídli Johnson Controls
Cynická obluda

Otestujme sa pre Milanka

Nie je pravda, že najnovšia celoplošná bambusiáda každého len naštve.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop