Korzár logo Korzár Horný zemplín
Piatok, 17. august, 2018 | Meniny má Milica
Nájdete nás na webe

Jozef Chomanič sa pestovaniu pohánky venuje už 20 rokov

Začínal s 300 namlátenými kilogramami, v súčasnosti mu nestačia ani dve tony.

Na snímke vpredu nelúpaná, vpravo termicky lúpaná, vľavo mechanicky lúpaná pohánka a v pozadí pohánková múka. (Zdroj: TASR/Michalea Zdražilová)

KOLONICA. Jozef Chomanič z Kolonice v Sninskom okrese sa venuje pestovaniu pohánky už takmer 20 rokov.

Začínal s 300 namlátenými kilogramami, v súčasnosti mu nestačia ani dve tony.

Ako uviedol, pestovanie tejto zdravej plodiny bolo zakódované v jeho rodine.

"Pamätám si ako chlapec, že sme to pestovali, ale intenzívnejšie som sa o to začal zaujímať v roku 1999, keď som sa stal onkologickým pacientom," vysvetlil.

Dozvedel sa totiž, že pohánka obsahuje okrem iného aj vitamín P, tzv. rutín, ktorý posilňuje cievne steny.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Po chemoterapiách to bolo pre mňa potrebné a prospešné, tak som začal pohánku pre vlastnú spotrebu pestovať a konzumovať," zdôraznil s tým, že ju radí jesť aj ostatným onkologickým pacientom.

Volajú ju tatarkou

Široká verejnosť v tomto regióne túto plodinu nazýva aj tatarkou. Hovorí sa, že je tomu tak preto, lebo ju tu zaniesli Tatari.

Pravdivosť tejto informácie pestovateľ potvrdiť nevedel.

Ľudia boli podľa Chomaniča predtým na túto komoditu v tejto oblasti zvyknutí.

Začal sa preto zvyšovať dopyt po nej aj u ostatných obyvateľov obce.

"Namlátil som 300 kilogramov, potom 500 kilogramov a teraz mi nestačia ani dve tony," spomenul s tým, že dôvodom je aj fakt, že jedno z tradičných jedál aj tu žijúcich Rusínov, sú tzv. tatarčané pirohy.

Pripravujú ich nielen doma, ale aj v rôznych stravovacích zariadeniach.

Ekologické pestovanie

Záujem o túto plodinu majú podľa jeho ďalších slov nielen tunajší obyvatelia, ale aj ľudia zo vzdialenejších kútov Slovenska.

"Pestujem ju ekologicky, pretože tá komodita sa ničím nehnojí, nestrieka," spomenul.

Pohánková, resp. tatarčaná múka vzniká mletím celého zrna spolu s obalom.

Okrem uvedených pirohov sa z nej podľa Chomaniča pripravuje tiež rôzne pečivo.

Ďalším variantom konzumácie je lúpaná pohánka. Sú dva spôsoby odstraňovania obalu, a to termický a mechanický.

"Mojou túžbou je, aby som pohánku aj lúpal, predovšetkým mechanicky, aby som neochudobňoval to zrno o výživné látky, ale zatiaľ sa mi to nedarí, jednak finančne je to náročné a sú s tým spojené aj ďalšie problémy," poznamenal s tým, že ju predáva ako zrno a múku.

Pohánka, či už lúpaná, alebo nelúpaná, sa môže používať aj ako príloha, napr. namiesto ryže, pripravujú sa z nej tiež rôzne kaše. Konzumovať ju odporúča bez tepelného spracovania.

"Takýmto spôsobom ju totiž ochudobňujeme o živiny," zdôraznil s tým, že najčastejšie sa pripravuje lúhovaním.

Podľa Chomaniča je záujem o pohánku čoraz väčší.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 15 468
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 7 978
  3. Najkrajšie americké národné parky 5 560
  4. Vizuálny smog je problém 3 957
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 994
  6. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 781
  7. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 485
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 173
  9. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 2 110
  10. Keď Slováci krotia morský vietor 1 888

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Neprehliadnite tiež

Moderátor: Na košickej veterine mi liečili koňa, prišiel o oko

Musel zháňať orgán na transplantáciu, lieky, aj odpratávať lastovičie výkaly.

Hudaček získal vo svojej prvej sezóne v Nemecku titul

O pár týždňov si zahrá predkolo futsalovej Ligy majstrov.

Ružík: Počas maratónu sa o sebe dozviete všetko, čo ste chceli

Amatérsky bežec z Rožňavy hovorí o skúsenostiach a radí.

Humenský skanzen je v týchto dňoch rozkopaný

Múzeum rozširuje bezpečnostný systém.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Dizajnér Bajaník: Medveď ako maskot majstrovstiev? Veď vyzerá ako Mečiar

Maskota hodnotí viacnásobný držiteľ Zlatého klinca.

Komentár

Radšej zomrieť ako zhrešiť!

Vyznieva to jasne: cirkev si cení viac čistotu ako život.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Odtlačok po Kiskovi

Bitka o Ústavný súd nebola celkom márna.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop