Korzár logo Korzár Horný zemplín
Sobota, 24. február, 2018 | Meniny má Matej
Pridajte si svoje mesto

Jozef Chomanič sa pestovaniu pohánky venuje už 20 rokov

Začínal s 300 namlátenými kilogramami, v súčasnosti mu nestačia ani dve tony.

Na snímke vpredu nelúpaná, vpravo termicky lúpaná, vľavo mechanicky lúpaná pohánka a v pozadí pohánková múka. (Zdroj: TASR/Michalea Zdražilová)

KOLONICA. Jozef Chomanič z Kolonice v Sninskom okrese sa venuje pestovaniu pohánky už takmer 20 rokov.

Začínal s 300 namlátenými kilogramami, v súčasnosti mu nestačia ani dve tony.

Ako uviedol, pestovanie tejto zdravej plodiny bolo zakódované v jeho rodine.

"Pamätám si ako chlapec, že sme to pestovali, ale intenzívnejšie som sa o to začal zaujímať v roku 1999, keď som sa stal onkologickým pacientom," vysvetlil.

Dozvedel sa totiž, že pohánka obsahuje okrem iného aj vitamín P, tzv. rutín, ktorý posilňuje cievne steny.

"Po chemoterapiách to bolo pre mňa potrebné a prospešné, tak som začal pohánku pre vlastnú spotrebu pestovať a konzumovať," zdôraznil s tým, že ju radí jesť aj ostatným onkologickým pacientom.

Volajú ju tatarkou

Široká verejnosť v tomto regióne túto plodinu nazýva aj tatarkou. Hovorí sa, že je tomu tak preto, lebo ju tu zaniesli Tatari.

Pravdivosť tejto informácie pestovateľ potvrdiť nevedel.

Ľudia boli podľa Chomaniča predtým na túto komoditu v tejto oblasti zvyknutí.

Začal sa preto zvyšovať dopyt po nej aj u ostatných obyvateľov obce.

"Namlátil som 300 kilogramov, potom 500 kilogramov a teraz mi nestačia ani dve tony," spomenul s tým, že dôvodom je aj fakt, že jedno z tradičných jedál aj tu žijúcich Rusínov, sú tzv. tatarčané pirohy.

Pripravujú ich nielen doma, ale aj v rôznych stravovacích zariadeniach.

Ekologické pestovanie

Záujem o túto plodinu majú podľa jeho ďalších slov nielen tunajší obyvatelia, ale aj ľudia zo vzdialenejších kútov Slovenska.

"Pestujem ju ekologicky, pretože tá komodita sa ničím nehnojí, nestrieka," spomenul.

Pohánková, resp. tatarčaná múka vzniká mletím celého zrna spolu s obalom.

Okrem uvedených pirohov sa z nej podľa Chomaniča pripravuje tiež rôzne pečivo.

Ďalším variantom konzumácie je lúpaná pohánka. Sú dva spôsoby odstraňovania obalu, a to termický a mechanický.

"Mojou túžbou je, aby som pohánku aj lúpal, predovšetkým mechanicky, aby som neochudobňoval to zrno o výživné látky, ale zatiaľ sa mi to nedarí, jednak finančne je to náročné a sú s tým spojené aj ďalšie problémy," poznamenal s tým, že ju predáva ako zrno a múku.

Pohánka, či už lúpaná, alebo nelúpaná, sa môže používať aj ako príloha, napr. namiesto ryže, pripravujú sa z nej tiež rôzne kaše. Konzumovať ju odporúča bez tepelného spracovania.

"Takýmto spôsobom ju totiž ochudobňujeme o živiny," zdôraznil s tým, že najčastejšie sa pripravuje lúhovaním.

Podľa Chomaniča je záujem o pohánku čoraz väčší.

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Neprehliadnite tiež

Zjazdovky či bežky. Podmienky na východe sú výborné

Víkend a prázdniny by mali priať fanúšikom lyžovania.

Súťaž

Máme pre vás poklad na zaujímavom mieste

Súťažte s Korzárom o zlatú tehličku a ďalšie skvelé ceny.

Eurovia zatvára niektoré cesty v Košiciach

Zhotoviteľská firma chce využiť menej intenzívnu dopravu cez prázdniny.

Hlavné správy zo Sme.sk

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 163
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 16 712
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 116
  4. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 8 093
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 6 801
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 799
  7. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 397
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 201
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 663
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 215

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop