Korzár logo Korzár Horný Zemplín

Jozef Chomanič sa pestovaniu pohánky venuje už 20 rokov

Začínal s 300 namlátenými kilogramami, v súčasnosti mu nestačia ani dve tony.

Na snímke vpredu nelúpaná, vpravo termicky lúpaná, vľavo mechanicky lúpaná pohánka a v pozadí pohánková múka. Na snímke vpredu nelúpaná, vpravo termicky lúpaná, vľavo mechanicky lúpaná pohánka a v pozadí pohánková múka. (Zdroj: TASR/Michalea Zdražilová)

KOLONICA. Jozef Chomanič z Kolonice v Sninskom okrese sa venuje pestovaniu pohánky už takmer 20 rokov.

Začínal s 300 namlátenými kilogramami, v súčasnosti mu nestačia ani dve tony.

Ako uviedol, pestovanie tejto zdravej plodiny bolo zakódované v jeho rodine.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Pamätám si ako chlapec, že sme to pestovali, ale intenzívnejšie som sa o to začal zaujímať v roku 1999, keď som sa stal onkologickým pacientom," vysvetlil.

Dozvedel sa totiž, že pohánka obsahuje okrem iného aj vitamín P, tzv. rutín, ktorý posilňuje cievne steny.

SkryťVypnúť reklamu

"Po chemoterapiách to bolo pre mňa potrebné a prospešné, tak som začal pohánku pre vlastnú spotrebu pestovať a konzumovať," zdôraznil s tým, že ju radí jesť aj ostatným onkologickým pacientom.

Volajú ju tatarkou

Široká verejnosť v tomto regióne túto plodinu nazýva aj tatarkou. Hovorí sa, že je tomu tak preto, lebo ju tu zaniesli Tatari.

Pravdivosť tejto informácie pestovateľ potvrdiť nevedel.

Ľudia boli podľa Chomaniča predtým na túto komoditu v tejto oblasti zvyknutí.

Začal sa preto zvyšovať dopyt po nej aj u ostatných obyvateľov obce.

"Namlátil som 300 kilogramov, potom 500 kilogramov a teraz mi nestačia ani dve tony," spomenul s tým, že dôvodom je aj fakt, že jedno z tradičných jedál aj tu žijúcich Rusínov, sú tzv. tatarčané pirohy.

SkryťVypnúť reklamu

Pripravujú ich nielen doma, ale aj v rôznych stravovacích zariadeniach.

Ekologické pestovanie

Záujem o túto plodinu majú podľa jeho ďalších slov nielen tunajší obyvatelia, ale aj ľudia zo vzdialenejších kútov Slovenska.

"Pestujem ju ekologicky, pretože tá komodita sa ničím nehnojí, nestrieka," spomenul.

Pohánková, resp. tatarčaná múka vzniká mletím celého zrna spolu s obalom.

Okrem uvedených pirohov sa z nej podľa Chomaniča pripravuje tiež rôzne pečivo.

Ďalším variantom konzumácie je lúpaná pohánka. Sú dva spôsoby odstraňovania obalu, a to termický a mechanický.

"Mojou túžbou je, aby som pohánku aj lúpal, predovšetkým mechanicky, aby som neochudobňoval to zrno o výživné látky, ale zatiaľ sa mi to nedarí, jednak finančne je to náročné a sú s tým spojené aj ďalšie problémy," poznamenal s tým, že ju predáva ako zrno a múku.

SkryťVypnúť reklamu

Pohánka, či už lúpaná, alebo nelúpaná, sa môže používať aj ako príloha, napr. namiesto ryže, pripravujú sa z nej tiež rôzne kaše. Konzumovať ju odporúča bez tepelného spracovania.

"Takýmto spôsobom ju totiž ochudobňujeme o živiny," zdôraznil s tým, že najčastejšie sa pripravuje lúhovaním.

Podľa Chomaniča je záujem o pohánku čoraz väčší.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 408
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 136
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 228
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 573
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 148
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 263
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 130
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 1 778
  1. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  2. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  3. Roland Vizner: Zľava 20%! Je tento pokles akciových trhov príležitosťou na nákup?
  4. Štefan Šturdzík: 350
  5. Zuza Fialová: Raz táto vláda odíde. Pripravme sa na to, že bude treba tvoriť, nanovo hľadať riešenia, opravovať krajinu aj vzťahy.
  6. Tomáš Mikloško: Svet spojený, no rozdelený
  7. Eva Chmelíková: Cítiť depresiu či úzkosť je ľudské.
  8. Ivan Mlynár: Ombudsman Robert Dobrovodský sa vydal do boja proti policajnému násiliu, lenže zacielil mimo terč.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 362
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 708
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 225
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 167
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 448
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 670
  7. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 612
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 585
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  2. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  3. Roland Vizner: Zľava 20%! Je tento pokles akciových trhov príležitosťou na nákup?
  4. Štefan Šturdzík: 350
  5. Zuza Fialová: Raz táto vláda odíde. Pripravme sa na to, že bude treba tvoriť, nanovo hľadať riešenia, opravovať krajinu aj vzťahy.
  6. Tomáš Mikloško: Svet spojený, no rozdelený
  7. Eva Chmelíková: Cítiť depresiu či úzkosť je ľudské.
  8. Ivan Mlynár: Ombudsman Robert Dobrovodský sa vydal do boja proti policajnému násiliu, lenže zacielil mimo terč.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 362
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 708
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 225
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 167
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 448
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 670
  7. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 612
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 585
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu