Korzár logo Korzár Horný zemplín
Sobota, 20. október, 2018 | Meniny má Vendelín
Nájdete nás na webe

Jozef Chomanič sa pestovaniu pohánky venuje už 20 rokov

Začínal s 300 namlátenými kilogramami, v súčasnosti mu nestačia ani dve tony.

Na snímke vpredu nelúpaná, vpravo termicky lúpaná, vľavo mechanicky lúpaná pohánka a v pozadí pohánková múka. (Zdroj: TASR/Michalea Zdražilová)

KOLONICA. Jozef Chomanič z Kolonice v Sninskom okrese sa venuje pestovaniu pohánky už takmer 20 rokov.

Začínal s 300 namlátenými kilogramami, v súčasnosti mu nestačia ani dve tony.

Ako uviedol, pestovanie tejto zdravej plodiny bolo zakódované v jeho rodine.

"Pamätám si ako chlapec, že sme to pestovali, ale intenzívnejšie som sa o to začal zaujímať v roku 1999, keď som sa stal onkologickým pacientom," vysvetlil.

Dozvedel sa totiž, že pohánka obsahuje okrem iného aj vitamín P, tzv. rutín, ktorý posilňuje cievne steny.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Po chemoterapiách to bolo pre mňa potrebné a prospešné, tak som začal pohánku pre vlastnú spotrebu pestovať a konzumovať," zdôraznil s tým, že ju radí jesť aj ostatným onkologickým pacientom.

Volajú ju tatarkou

Široká verejnosť v tomto regióne túto plodinu nazýva aj tatarkou. Hovorí sa, že je tomu tak preto, lebo ju tu zaniesli Tatari.

Pravdivosť tejto informácie pestovateľ potvrdiť nevedel.

Ľudia boli podľa Chomaniča predtým na túto komoditu v tejto oblasti zvyknutí.

Začal sa preto zvyšovať dopyt po nej aj u ostatných obyvateľov obce.

"Namlátil som 300 kilogramov, potom 500 kilogramov a teraz mi nestačia ani dve tony," spomenul s tým, že dôvodom je aj fakt, že jedno z tradičných jedál aj tu žijúcich Rusínov, sú tzv. tatarčané pirohy.

Pripravujú ich nielen doma, ale aj v rôznych stravovacích zariadeniach.

Ekologické pestovanie

Záujem o túto plodinu majú podľa jeho ďalších slov nielen tunajší obyvatelia, ale aj ľudia zo vzdialenejších kútov Slovenska.

"Pestujem ju ekologicky, pretože tá komodita sa ničím nehnojí, nestrieka," spomenul.

Pohánková, resp. tatarčaná múka vzniká mletím celého zrna spolu s obalom.

Okrem uvedených pirohov sa z nej podľa Chomaniča pripravuje tiež rôzne pečivo.

Ďalším variantom konzumácie je lúpaná pohánka. Sú dva spôsoby odstraňovania obalu, a to termický a mechanický.

"Mojou túžbou je, aby som pohánku aj lúpal, predovšetkým mechanicky, aby som neochudobňoval to zrno o výživné látky, ale zatiaľ sa mi to nedarí, jednak finančne je to náročné a sú s tým spojené aj ďalšie problémy," poznamenal s tým, že ju predáva ako zrno a múku.

Pohánka, či už lúpaná, alebo nelúpaná, sa môže používať aj ako príloha, napr. namiesto ryže, pripravujú sa z nej tiež rôzne kaše. Konzumovať ju odporúča bez tepelného spracovania.

"Takýmto spôsobom ju totiž ochudobňujeme o živiny," zdôraznil s tým, že najčastejšie sa pripravuje lúhovaním.

Podľa Chomaniča je záujem o pohánku čoraz väčší.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 702
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 482
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 718
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 593
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 505
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 179
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 938
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 213
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 940

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Neprehliadnite tiež

Po stopách hrdinov. Pozrite si vojenské múzeum vo Svidníku

Cesta mapuje Karpatsko-dukliansku operáciu.

Stavba diaľnice pri Košiciach pokročila. Pozrite si aktuálny stav

Úsek Budimír - Bidovce má byť hotový do konca roka 2019.

Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Rekordér z Rudnian: Starosta úraduje sedem volebných období

O jeho ceste do samosprávy rozhodla päťkorunáčka.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Hriešni ľudia mesta bratislavského. O inšpektorovi, pred ktorým sa všetci triasli

Vrahovia a zlodejíčkovia sa šli radšej sami udať.

Dobré ráno

Špeciálne Dobré ráno: Ako sa Slovák stal jedným z najlepších

Rozhovor s odborníkom na civilizáciu Mayov.

SVET

Štát zabil novinára. Nitky vedú k princovi

Saudská Arábia priznala, že Chášukdží je mŕtvy.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop