Korzár logo Korzár Horný zemplín
Streda, 25. apríl, 2018 | Meniny má Marek
Pridajte si svoje mesto

Jozef Chomanič sa pestovaniu pohánky venuje už 20 rokov

Začínal s 300 namlátenými kilogramami, v súčasnosti mu nestačia ani dve tony.

Na snímke vpredu nelúpaná, vpravo termicky lúpaná, vľavo mechanicky lúpaná pohánka a v pozadí pohánková múka. (Zdroj: TASR/Michalea Zdražilová)

KOLONICA. Jozef Chomanič z Kolonice v Sninskom okrese sa venuje pestovaniu pohánky už takmer 20 rokov.

Začínal s 300 namlátenými kilogramami, v súčasnosti mu nestačia ani dve tony.

Ako uviedol, pestovanie tejto zdravej plodiny bolo zakódované v jeho rodine.

"Pamätám si ako chlapec, že sme to pestovali, ale intenzívnejšie som sa o to začal zaujímať v roku 1999, keď som sa stal onkologickým pacientom," vysvetlil.

Dozvedel sa totiž, že pohánka obsahuje okrem iného aj vitamín P, tzv. rutín, ktorý posilňuje cievne steny.

"Po chemoterapiách to bolo pre mňa potrebné a prospešné, tak som začal pohánku pre vlastnú spotrebu pestovať a konzumovať," zdôraznil s tým, že ju radí jesť aj ostatným onkologickým pacientom.

Volajú ju tatarkou

Široká verejnosť v tomto regióne túto plodinu nazýva aj tatarkou. Hovorí sa, že je tomu tak preto, lebo ju tu zaniesli Tatari.

Pravdivosť tejto informácie pestovateľ potvrdiť nevedel.

Ľudia boli podľa Chomaniča predtým na túto komoditu v tejto oblasti zvyknutí.

Začal sa preto zvyšovať dopyt po nej aj u ostatných obyvateľov obce.

"Namlátil som 300 kilogramov, potom 500 kilogramov a teraz mi nestačia ani dve tony," spomenul s tým, že dôvodom je aj fakt, že jedno z tradičných jedál aj tu žijúcich Rusínov, sú tzv. tatarčané pirohy.

Pripravujú ich nielen doma, ale aj v rôznych stravovacích zariadeniach.

Ekologické pestovanie

Záujem o túto plodinu majú podľa jeho ďalších slov nielen tunajší obyvatelia, ale aj ľudia zo vzdialenejších kútov Slovenska.

"Pestujem ju ekologicky, pretože tá komodita sa ničím nehnojí, nestrieka," spomenul.

Pohánková, resp. tatarčaná múka vzniká mletím celého zrna spolu s obalom.

Okrem uvedených pirohov sa z nej podľa Chomaniča pripravuje tiež rôzne pečivo.

Ďalším variantom konzumácie je lúpaná pohánka. Sú dva spôsoby odstraňovania obalu, a to termický a mechanický.

"Mojou túžbou je, aby som pohánku aj lúpal, predovšetkým mechanicky, aby som neochudobňoval to zrno o výživné látky, ale zatiaľ sa mi to nedarí, jednak finančne je to náročné a sú s tým spojené aj ďalšie problémy," poznamenal s tým, že ju predáva ako zrno a múku.

Pohánka, či už lúpaná, alebo nelúpaná, sa môže používať aj ako príloha, napr. namiesto ryže, pripravujú sa z nej tiež rôzne kaše. Konzumovať ju odporúča bez tepelného spracovania.

"Takýmto spôsobom ju totiž ochudobňujeme o živiny," zdôraznil s tým, že najčastejšie sa pripravuje lúhovaním.

Podľa Chomaniča je záujem o pohánku čoraz väčší.

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Neprehliadnite tiež

Štát v službách smerákov: najprv prídu hrubokrkí, po nich grófka Rošková

Farmári z východného Slovenska hovoria o bezpráví a o strachu. Šíriť ho má organizovaná skupina za asistencie policajtov a štátnych úradov.

Riaditeľ: Oddelenie krčnej chrbtice od lebky bábätku smrť nespôsobilo

Podľa záverov nemocničnej komisie telíčko bolo poškodené až po smrti.

Varehov daňový raj: Súd bude rozhodovať o obnove konania

Firmy zaťažoval DPH vo výške 16, maximálne 17 percent.

Samopaly predával po 700 eur, jedenásť kúpil policajný agent

Obchodník so zbraňami strávi za mrežami sedem rokov.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Štát v službách smerákov: najprv prídu hrubokrkí, po nich grófka Rošková

Farmári z východného Slovenska hovoria o bezpráví a o strachu. Šíriť ho má organizovaná skupina za asistencie policajtov a štátnych úradov.

EKONOMIKA

Ceny bytov sú vysoké. Oplatí sa ešte nehnuteľnosť kúpiť?

Ak človek zvažuje kúpu nehnuteľnosti, mal by zvážiť viacero faktorov.

KOMENTÁRE

Cirkevní lídri zápasia o stratenú dôveru

Prečo cirkevní lídri napísali Pellegrinimu otvorený list.

ŠPORT

Kližan sa postaral o prekvapenie, v Barcelone vyradil Djokoviča

Medzi elitnú šestnástku postúpil aj Jozef Kovalík.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  3. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  4. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  5. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  6. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  7. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  8. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  9. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  10. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  1. Naše finančné družstvo zveľaďuje svoje aktíva
  2. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si piatykrát odnáša Martinus
  3. Za palivo Shell BMW domov
  4. Shell ponúkne najrýchlejšie dobíjanie elektromobilov v Európe
  5. Za tankovanie môžete platiť mobilom
  6. Shell zásadne inovoval celý sortiment palív
  7. Shell uviedol nový koncept rýchleho občerstvenia
  8. Cykloturistický trip_vol. 5
  9. Hravá inštalácia študentov SPU v mestskom parku
  10. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 19 236
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 16 993
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 964
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 054
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 544
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 6 016
  7. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 4 945
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 4 744
  9. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko 4 165
  10. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien 3 295

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop