Korzár logo Korzár Horný zemplín
Štvrtok, 18. október, 2018 | Meniny má Lukáš
Nájdete nás na webe

Po náleze listérie urobili v Mecome Humenné hĺbkové opatrenia

Baktériu našli vo vzorkách slaniny.

Vo výrobni Mecom Humenné.(Zdroj: Jana Otriová)

HUMENNÉ. Spoločnosť Mecom Group vykonala počas víkendu v humenskom závode hĺbkové sanitačné opatrenia.

Trojdňovú sanitáciu ukončila v nedeľu podvečer, odobrala stovku sterov, ktorá poslala na rozbor.

Rozsiahle opatrenia jej nariadila Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Humennom po tom, ako sa v dvoch vzorkách slaniny vyrobenej v tomto závode zistila prítomnosť listérie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kontravzorky boli negatívne

V polovici novembra odobrala Regionálna veterinárna a potravinová správa v Humennom v závode 65 testovaných vzoriek z 13 výrobkov.

V dvoch vzorkách z dvoch výrobkov zistila prítomnosť baktérie Listeria monocytogenes.

„Odobrali sme naše kontravzorky v rovnakom počte a poslali sme ich na vyšetrenie do akreditovaného laboratória. Všetky výsledky boli negatívne,“ povedal na pondelkovej tlačovej besede Ladislav Čechovič, generálny riaditeľ spoločnosti Mecom Group.

Opatrenia od príjmu mäsa až po expedíciu

Hĺbkové sanitačné opatrenia, ktoré veterinárna správa nariadila spoločnosti vôbec po prvý raz, prebiehali počas uplynulého víkendu.

„Zahŕňali zvýšenú kontrolu našich interných rozborov, zvýšený počet kontrol na výrobky zo strany veterinárnej správy, zvýšený počet sterov, teda vzoriek odobratých priamo z výrobných strojov či miestností,“ povedal.

Trojdňová hĺbková sanitácia sa dotkla všetkých zariadení, priestorov a pracovných pomôcok, všetkých filtrov vo vzduchotechnike i medzistropných priestorov. Boli použité vysoko účinné čistiace a dezinfekčné prostriedky.

„Počas nočných zmien sme použili germicídne lampy, ktoré zneškodňujú mikroorganizmy. Rozprašovali sme hmlu, v ktorej boli prípravky na ich ničenie,“ zdôraznil výrobný riaditeľ Miroslav Matvija.

Vzduch ako na operačnej sále

„Nad rámec bežných sanitačných opatrení došlo k úplnej sanitácii celého objektu, teda od príjmu mäsa až po expedíciu výrobkov. Sanitované boli všetky pracovné pomôcky, stroje, všetky chladiace jednotky,“ vysvetlil.

Na sanitáciu klimatizačných jednotiek si spoločnosť prizvala externú odbornú firmu. „Vzduch je tu sfiltrovaný ako na operačných sálach,“ vyzdvihol Matvija.

V nedeľu večer, po ukončení sanitácie, v súčinnosti s RVPS odobrali pracovníci vyše sto sterov z celej prevádzky.

„Verím, že opatrenia mali účinok a prevádzka je aktuálne vyčistená od príjmu až po expedíciu,“ zdôraznil Matvija.

Výsledky zo štátneho akreditovaného laboratória v Košiciach by mali byť známe do týždňa.

Išlo sekundárna kontaminácia

Ako sa baktéria listérie dostala do výrobkov, je podľa riaditeľa Čechoviča ťažko jednoznačne povedať.

Podľa nich došlo k sekundárnej krížovej tzv. cross kontaminácii.

„Treba rozlišovať početnosť a prítomnosť. Listéria sa vyskytuje principiálne všade, ale iba určité množstvo môže byť pre človeka zdraviu škodlivé. Ak je sto kolónií baktérie a viac, vtedy sa vzorka považuje sa pozitívnu. Kontrolné odbery v závode sa robia na prítomnosť, nie na početnosť. Pozitívne nálezy boli v rámci tolerancie. Početnosť nebola vyššia, ako predpisuje zákon a výrobky neboli zdraviu škodlivé,“ vysvetlil Čechovič.

Zdôraznil, že listéria sa našla v dvoch slaninách, ktoré patria medzi tepelne opracované výrobky.

„V technologickom procese sa varia vyše 10 minút v jadre výrobku na 72 stupňov. Listéria sa zabíja pri teplote 60 – 62 stupňov. Teoretická možnosť je, že došlo ku cross kontaminácii z mäsa, teda suroviny, ktorá vstupuje do závodu,“ povedal.

„Sekundárna kontaminácia znamená aj to, že listériu môže mať niekto na rukách alebo v priestore a výrobku sa dotkol. Teoreticky je to možné,“ doplnil Matvija.

Stery odobrali aj z rúk zamestnancov a spoločnosť zmenila dezinfekčné prípravky. „Aby sa na ne nevytvorila rezistentnosť. Urobili sme krok navyše,“ dodal Čechovič.

Zdôraznil, že aj keď hĺbková sanitácia stojí rádovo v desiatkach tisícoch eur, zvýšené náklady nie sú pre spoločnosť podstatné.

„Bezchybnosť našich výrobkov a zdravie spotrebiteľa sú pre nás prvoradé,“ uzavrel.

Približne pred tromi rokmi sa listéria v závode vyskytla v surovej slanine v tepelne neopracovanom výrobku určenom pre ruský trh.

Vyše tisíc zamestnancov

Mecom Group v závodoch v Lučenci a v Humennom zamestnáva vyše 1000 pracovníkov.

V ostatných troch rokoch investovala do výrobných prevádzok vyše 10 miliónov eur do nových technológií a do vysokých štandardov produkcie.

„Za ostatné dva roky sme všetky audity prešli na zelenú,“ vyzdvihol riaditeľ Ladislav Čechovič.


Skupina Penta je menšinovým akcionárom spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka SME.


Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Rozprávkové tankovanie
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  2. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  3. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  4. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Rozprávkové tankovanie
  8. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  1. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 932
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 12 849
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 451
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 399
  5. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 9 775
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 575
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 564
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 333
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 915
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 433

Neprehliadnite tiež

Babie leto sa definitívne končí, víkend prinesie ochladenie

Podľa meteorológov k nám prenikne chladný vzduch od severozápadu.

Andrej Kiska navštívil centrum Sabinova aj mliekarenský závod

Prezident je v meste na jednodňovom pracovnom výjazde.

Tradičné zubačky nahradia v Tatrách švajčiarske hybridy

Železnice hovoria o zrýchlení i väčšom komforte cestujúcich.

Vodohospodári si stavajú obslužné cesty. Podľa Košíc vlastne budujú cyklotrasy

Cyklisti sa dostanú popri Hornáde až na prah Aničky.

Stihol si privolať pomoc, v byte ho už našli mŕtveho

Záchranka s hasičmi prišli rýchlo, no pomôcť už nedokázali.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kocian: Funkcionári mi dávali odporúčania, kto má hrať. Mali však smolu

Žilinská cesta je normálna, tvrdí Kocian.

Dnes píše Elena Eleková

A čo my sme nemali deti?

Prečo to lekárkam, ktoré sú aj matkami, neuľahčiť.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop