Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Na Brekovskom hrade pili víno namiesto vody

Dôvod? Báli sa nákazlivých chorôb.

Pivnica v roku 2016.Pivnica v roku 2016. (Zdroj: Jana Otriová)

BREKOV. V pivnici na Brekovskom hrade voľakedy uskladňovali hektolitre vína. Pili ho namiesto vody, lebo sa báli nákazlivých chorôb.

Pivnicu na Brekovskom hrade odhalili počas prác na jeho obnove.

„Rekonštruovali sme ju dva roky na základe výskumov a výkresov. Súčasne prebiehal aj archeologický výskum,“ hovorí Stanislav Macinský, riaditeľ Združenia na záchranu Brekovského hradu.

To sa jeho obnove systematicky venuje už od roku 2009.

Každoročne na hrade pracuje viac ako 20 pracovníkov.

Vykopávky odhalili, že pivnica je pomerne rozľahlá. Pochádza zo 17. storočia.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa zápisov z roku 1620 v nej skladovali víno.

„Pri preberaní majetku novým majiteľom sa dochoval zápis, že sa v pivnici na nádvorí nachádza víno. Píše sa tam aj o kladke, pomocou ktorej sa ťažké sudy presúvali. Nevieme, ako vyzerala, ani ako fungovala,“ vysvetľuje Macinský.

Stredoveké dvere kovali ručne

Pracovníci domurovali klenbu a vstup do pivnice. Šikmá plošina bez schodov uľahčovala presun plných ťažkých sudov.

„Objemné sudy sa kotúľali po nej dolu do pivnice. Prázdne sa zase poľahky vykotúľali nahor,“ objasňuje.

Domurovanú pivnicu uzavreli.

„V tomto roku sme dali zhotoviť repliku starých drevených dverí. Napodobnili sme dvere zo sedemnásteho storočia. Sú pevné, dubové. Kováč ukul klince a závesy ručne, tak ako voľakedy,“ hovorí.

Pili víno namiesto vody

Zaujímavosťou je, že víno v pivnici neslúžilo na predaj, ale na priamu konzumáciu pre obyvateľov hradu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Muselo ho tu byť poriadne veľa. Pili ho hradní páni a ponúkali ho aj návštevám. Existuje zápis, že keď na hrade pobýval poľský kráľ Ján III. Sobieski, hostili ho miestnym vínom z hradnej pivnice. V 15. storočí si na ňom pochutnal aj uhorský kráľ Matej Korvín,“ zdôrazňuje Macinský.

Nadmernú spotrebu vína na hrade má podľa dobových záznamov na svedomí strach z nákazlivých chorôb.

„Šľachta sa obávala moru, cholery a iných nákazlivých chorôb, na ktoré sa húfne zomieralo. Dokonca vraj aj deťom dávali odmala víno,“ vysvetľuje.

V brekovskom chotári sú najsevernejšie položené vinohrady u nás.

Písomné zmienky o miestnom vinohradníctve siahajú až do 15. storočia, no hrozno sa tu pestovalo určite oveľa skôr.

„Zápisy údajne hovoria, že víno bolo kyslé. V porovnaní s tokajským, kde je slnečných dní oveľa viac, sa niet čomu čudovať,“ dodáva.

Skryť Vypnúť reklamu

V pivnici sa dá posedieť

Zrekonštruovanú pivnicu na Brekovskom hrade si môžu návštevníci nielen pozrieť, ale si v nej aj posedieť.

Drží sa v nej stála teplota okolo 8 až 10 stupňov Celzia, čo príde vhod účastníkom tradičného Silvestrovského výstupu na hrad i obľúbených letných Drugethovských hradných slávností.

„Spravili sme v pivnici priestory na sedenie, hoci tam pôvodne neboli. Plánujeme umiestniť v nej staršie sudy, aby sme vytvorili autentickú atmosféru,“ uzatvára Macinský.

Nie je vylúčené, že v hradnej pivnici ponúknu aj víno z miestnych vihohradov.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Aký dojazd s vaším autom reálne potrebujete? Praktická pomôcka
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  3. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  7. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Behind every successful business lies a set of skilled people
  10. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 408
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 050
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 308
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 370
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 160
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 117
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 328
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 983
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 682
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 236
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop