Korzár logo Korzár Horný zemplín
Streda, 19. december, 2018 | Meniny má Judita
Nájdete nás na webe

Na Brekovskom hrade pili víno namiesto vody

Dôvod? Báli sa nákazlivých chorôb.

Pivnica v roku 2016.(Zdroj: Jana Otriová)

BREKOV. V pivnici na Brekovskom hrade voľakedy uskladňovali hektolitre vína. Pili ho namiesto vody, lebo sa báli nákazlivých chorôb.

Pivnicu na Brekovskom hrade odhalili počas prác na jeho obnove.

„Rekonštruovali sme ju dva roky na základe výskumov a výkresov. Súčasne prebiehal aj archeologický výskum,“ hovorí Stanislav Macinský, riaditeľ Združenia na záchranu Brekovského hradu.

To sa jeho obnove systematicky venuje už od roku 2009.

Každoročne na hrade pracuje viac ako 20 pracovníkov.

Vykopávky odhalili, že pivnica je pomerne rozľahlá. Pochádza zo 17. storočia.

Podľa zápisov z roku 1620 v nej skladovali víno.

„Pri preberaní majetku novým majiteľom sa dochoval zápis, že sa v pivnici na nádvorí nachádza víno. Píše sa tam aj o kladke, pomocou ktorej sa ťažké sudy presúvali. Nevieme, ako vyzerala, ani ako fungovala,“ vysvetľuje Macinský.

Stredoveké dvere kovali ručne

Pracovníci domurovali klenbu a vstup do pivnice. Šikmá plošina bez schodov uľahčovala presun plných ťažkých sudov.

„Objemné sudy sa kotúľali po nej dolu do pivnice. Prázdne sa zase poľahky vykotúľali nahor,“ objasňuje.

Domurovanú pivnicu uzavreli.

„V tomto roku sme dali zhotoviť repliku starých drevených dverí. Napodobnili sme dvere zo sedemnásteho storočia. Sú pevné, dubové. Kováč ukul klince a závesy ručne, tak ako voľakedy,“ hovorí.

Pili víno namiesto vody

Zaujímavosťou je, že víno v pivnici neslúžilo na predaj, ale na priamu konzumáciu pre obyvateľov hradu.

„Muselo ho tu byť poriadne veľa. Pili ho hradní páni a ponúkali ho aj návštevám. Existuje zápis, že keď na hrade pobýval poľský kráľ Ján III. Sobieski, hostili ho miestnym vínom z hradnej pivnice. V 15. storočí si na ňom pochutnal aj uhorský kráľ Matej Korvín,“ zdôrazňuje Macinský.

Nadmernú spotrebu vína na hrade má podľa dobových záznamov na svedomí strach z nákazlivých chorôb.

„Šľachta sa obávala moru, cholery a iných nákazlivých chorôb, na ktoré sa húfne zomieralo. Dokonca vraj aj deťom dávali odmala víno,“ vysvetľuje.

V brekovskom chotári sú najsevernejšie položené vinohrady u nás.

Písomné zmienky o miestnom vinohradníctve siahajú až do 15. storočia, no hrozno sa tu pestovalo určite oveľa skôr.

„Zápisy údajne hovoria, že víno bolo kyslé. V porovnaní s tokajským, kde je slnečných dní oveľa viac, sa niet čomu čudovať,“ dodáva.

V pivnici sa dá posedieť

Zrekonštruovanú pivnicu na Brekovskom hrade si môžu návštevníci nielen pozrieť, ale si v nej aj posedieť.

Drží sa v nej stála teplota okolo 8 až 10 stupňov Celzia, čo príde vhod účastníkom tradičného Silvestrovského výstupu na hrad i obľúbených letných Drugethovských hradných slávností.

„Spravili sme v pivnici priestory na sedenie, hoci tam pôvodne neboli. Plánujeme umiestniť v nej staršie sudy, aby sme vytvorili autentickú atmosféru,“ uzatvára Macinský.

Nie je vylúčené, že v hradnej pivnici ponúknu aj víno z miestnych vihohradov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  9. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 76 083
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 241
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 093
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 596
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 242
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 239
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 523
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 720
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 612
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 595

Téma: Ceny energií 2018


Neprehliadnite tiež

Starosta najväčšej košickej mestskej časti má za sebou hektický týždeň

Zvýšiť plat mu chcel jediný opozičný poslanec. Rieši už aj personálne zmeny.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

O morálnej povinnosti

Kiska je jediný štandardný politik, ktorý má (viac než) reálnu šancu.

Druhá liga môže na východe spustiť zostupovú lavínu

Hrozí, že z regionálnych súťaží budú vypadávať štyri, či dokonca až päť tímov.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš chce v Bratislave hrob neznámeho vojaka za státisíce eur

Socha komunistu Čulena skončí v sklade.

Dobré ráno

Dobré ráno: Čo znamená, keď to dáte na Matoviča

Ako demokrati hľadali kandidát na prezidenta.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko chce bozkávať vence

Na klamstvách spoluprácu založiť nemôžeme.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop