HUMENNÉ. Predseda židovskej komunity v meste a organizátor výmenných pobytov pre stredoškolákov Juraj Levický, dlhoročná sociálna pracovníčka a zakladateľka občianskeho združenia Dieťa do dlaní Danka Pavlíková a najlepší barman na Slovensku Lukáš Vrábeľ sú prvou tohtoročnou trojicou Inšpiratívnych Humenčanov.
Už tretí ročník obľúbeného cyklu predstavovania šikovných rodákov zorganizovali FreeMar Mládežnícky parlament a Naše Humenné.
Doposiaľ sa o svoj recept na úspech podelilo 32 inšpiratívnych Humenčanov.
História mesta je aj o jeho židovských obyvateľoch
Snahou Juraja Levického, predsedu Židovskej komunity v Humennom a člena Prezídia Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku, je pomáhať mladým ľuďom a približovať im históriu mesta.
„Humenné bolo centrum židovstva na Slovensku. Pred druhou vojnou tu žilo približne 2500 Židov. V čase slovenského štátu násilne odvliekli z mesta 2 200 židovských spoluobčanov. Po vojne sa do mesta vrátilo len 176. Nie všetci Humenčania zahynuli v táboroch smrti. Niektorí sa odsťahovali do Izraela, do Spojených štátov, do Kanady,“ hovorí.
Dnes židovská komunita v meste počíta len desať členov.
Juraj Levický je spoluautorom knihy o histórii židovstva v meste, zasadil sa o vydanie knihy o spisovateľovi a scenáristovi Ladislavovi Grosmanovi.

Spoznávajú sa
Už druhý rok organizuje výmenné pobyty humenských a sninských stredoškolákov v Izraeli.
„Navrhol to môj priateľ Avihou Efrat. Jeho mama Blanka Bergerová je humenská rodáčka,“ hovorí.
Študenti obchodnej akadémie, priemyselnej školy a cirkevného gymnázia spoznávali život svojich rovesníkov v Izraeli a na oplátku hostili Izraelčanov u nás.
Spoznávali výchovno – vzdelávací systém, krásy a pamiatky regiónu.
Spoločne navštívili koncentračný tábor Osvienčim. Jeho bránami prešla aj matka Juraja Levického. Jeho otca Júliusa si Humenčania pamätajú ako dlhoročného riaditeľa kultúrneho strediska, zakladateľa Humenskej hudobnej jari a Klubu priateľov hudby.
Starala sa o bábiky
Danka Pavlíková už roky pôsobí ako špecializovaná sociálna poradkyňa v Gréckokatolíckej charite v Humennom.
Vyštudovaná zdravotná sestra od detstva túžila pomáhať ľuďom.
„Starala som sa o bábiky, liečila som ich, opatrovala,“ hovorí.
Po niekoľkoročnej práci na jednotke intenzívnej starostlivosti na neurológii, sa rozhodla pokračovať v štúdiu.
„Sociálna práca bola vtedy v plienkach. Vyštudovala som ju externe na Trnavskej univerzite,“ hovorí.
Pomoc deťom i rodičom
Život manželov Pavlíkovcov sa zmenil, keď sa im pred tromi rokmi narodil syn Matúš.
Narodil sa predčasne s pôrodnou hmotnosťou 420 gramov.
„Bola som šokovaná. V prešovskej nemocnici bolo vtedy 25 predčasniatok, náš bol najmenší. Ostal v nemocnici štyri mesiace a štyri dni,“ hovorí Danka Palvíková.
„Mamičky sme sa navzájom povzbudzovali, boli sme si oporou a útechou. Zdravotnícky personál sa staral o naše deti, pre nás rodičov tam nebol nik, kto by nás podporil,“ vysvetľuje prečo sa rozhodla založiť občianske združenie Dieťa do dlaní.
Podáva pomocnú ruku rodinám s predčasniatkami, s deťmi so zdravotným znevýhodneným, ale aj tým, ktoré o dieťa prišli.
Jeho zámerom je komplexne sa o ne postarať, v budúcnosti aj vo vlastnom zariadení.
„Mojím cieľom je nebo. Snažím sa žiť tak, aby som sa tam dostala: Dobro, ktoré urobíte iným, sa vám vráti,“ vyznala sa Danka Palíková zo svojho kréda.

Aristokrat za barom
Barman Lukáš Vrábeľ, humenský rodák, vyrastal v Kamenici nad Cirochou.
Žije a pracuje v Košiciach. V tomto roku vyhral národné finalé najprestížnejšej barovej súťaže Diageo World Class Slovakia 2017.
V auguste bude v silnej medzinárodnej konkurencii hájiť farby našej krajiny na celosvetovej súťaži v Mexiku.
Lukáš pôsobí v gastronómii už trinásť rokov, desať profesionálne.
Predstavil sa ako „chalan, ktorý má rád život“.
„Vychutnávam si ho, rád cestujem, učím sa nové veci, dnes sa snažím byť lepší ako včera,“ hovorí.
Absolvent Prešovskej univerzity v odbore marketing a medzinárodný obchod od ranej mladosti túžil stáť za barom.
Dnes presviedča verejnosť, že nejde o „krčmovú robotu“, ale že barmani sú považovaní za „aristokratov pracujúcej vrstvy“.
Dobrý barman musí mať podľa neho pokoru, tréning, chuť sa vzdelávať, veľkú trpezlivosť a neustále nutkanie hľadať inšpiráciu.
„Najkrajšie na našej práci je práca s ľuďmi. A čo je najhoršie? Práca s ľuďmi. Nikdy som si však nepovedal, že túto prácu robiť nemienim. Mám rád výzvy a skúsenosti, dobré či zlé, ma posúvajú dopredu,“ hovorí.
Cieľavedomý a húževnatý barman Lukáš Vrábeľ účastníkom stretnutia pripravil letný osviežujúci koktejl.

Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo severného Zemplína nájdete na Korzári Horný Zemplín