Korzár logo Korzár Horný zemplín
Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír
Nájdete nás na webe

Do víťazného poľovníckeho guláša múku nepridali

Gulášpartia z Kamenice nad Cirochou ho navarila na Dni sv. Huberta.

Tri víťazné partie. Humenský Sokol (zľava), druhí Baškovčania a Ohradzančania, vpravo víťazné PZ Jazvec.(Zdroj: Jana Otriová)

HUMENNÉ. Varenie poľovníckeho guláša je neodmysliteľnou súčasťou osláv Dňa sv. Huberta.

V areáli parku súťažilo deväť družstiev z poľovníckych združení (PZ) zo všetkých kútov Humenského okresu. Oheň pod kotlíkmi rozložili v nedeľu už krátko po deviatej.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tri najlepšie

„Utajená“ porota zložená z fajnšmekrov napokon rozhodla o konečnom poradí. Tretiu priečku obsadila gulášpartia z PZ Sokol Humenné.

Druhé miesto porota priradila zmiešanému družstvu PZ Partizán Ohradzany a PZ Bažant Baškovce.

Naj guláš navarilo PZ Jazvec z Kamenice nad Cirochou.

Lopárik si zo súťaže odniesli všetky družstvá.

Z mladého srnca

Partia z PZ Jazvec z Kamenice nad Cirochou pochádzala zo štyroch obcí: Kamenice, Kamienky, Modry nad Cirochou a Hažína nad Cirochou.

Víťazný guláš navarila zo srnca. „Použili sme asi desať kilogramov mäsa z ročného srnca. Ulovili sme ho v našom združení. Ročne máme povolenku na odstrel na približne desať – pätnásť kusov,“ hovorí člen tímu Ján Staško.

Okrem mäsa pridali do guláša aj huby, zemiaky, lečo, feferónky a rôzne koreniny.

„V zásade platí, že koľko kíl mäsa máte, toľko kíl cibule dáte. Nepridávame žiadne zázračné koreniny ani prísady, len klasické,“ hovorí.

Kamenický poľovnícky guláš múku nepozná. „V žiadnom prípade nezahusťujeme múkou, ale dvomi zaváracími pohármi domáceho leča. Keď ho nemáme, pridávame čerstvú zeleninu,“ spresňuje Staško.

Vyše 50 litrov

Základom sú podľa jeho slov kvalitné suroviny a varenie so srdcom. Netreba zabudnúť na udržiavanie ohňa a stále miešanie cibule, aby neprihorela.

„To nie je ako na plynovom sporáku, že si intenzitu plameňa môžete regulovať. Potom šup sladkú papriku, mäso, soľ. Varí sa dve hodinky aj viac,“ vysvetľuje.

Najlepší guláš je vraj z mladého ročného diviaka.

Na súťaž treba navariť 50 litrov guláša. Kamenický sa „rozobral“ prakticky okamžite, ako kuchári zahlásili hotovo.

„Minul sa ako prvý. Možno i to pomohlo porote pri rozhodovaní, ktorý guláš chutí najlepšie,“ dodáva.

Rozkazuje iba jeden

Podľa Staška je pri varení dôležitá deľba práce. „Jeden musí variť a rozkazovať. Ostatní musia poslúchať jeho pokyny. Nemôže si každý pridať čo chce podľa ľubovôle,“ hovorí.

Vedúcim gulášmajstrom bol Milan Harvilík, členmi tímu Jaroslav Pavlisko z Kamienky, Anton Fic a Ján Staško.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 11 509
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 179
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 001
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 725
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 688
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 369
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 618
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 074
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 563
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 112

Neprehliadnite tiež

V Kráľovskom Chlmci prepadli pobočku banky

Nikto nebol zranený, na mieste zasahuje polícia.

Polícia skúša na motorkárov na Jahodnej optickú brzdu

V nebezpečných úsekoch pribudli čiarové spomaľovače.

Kontrolný audit hospodárenia Vranova nakoniec nebude

Primátor ho nepodpísal, poslanci rozhodnutie neprelomili.

Na Triede SNP v Košiciach sa začína ďalšia etapa prác

Obmedzenia budú na úsekoch Ipeľská - Amfiteáter a Ipeľská - Toryská.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Nepredvídateľný užitočný idiot (píše Ivan Mikloš)

Aké poučenie si možeme vziať z Trumpa.

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty.

PLUS

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop