Korzár logo Korzár Horný zemplín
Nedeľa, 21. január, 2018 | Meniny má Vincent
Pridajte si svoje mesto

Do víťazného poľovníckeho guláša múku nepridali

Gulášpartia z Kamenice nad Cirochou ho navarila na Dni sv. Huberta.

Tri víťazné partie. Humenský Sokol (zľava), druhí Baškovčania a Ohradzančania, vpravo víťazné PZ Jazvec.(Zdroj: Jana Otriová)

HUMENNÉ. Varenie poľovníckeho guláša je neodmysliteľnou súčasťou osláv Dňa sv. Huberta.

V areáli parku súťažilo deväť družstiev z poľovníckych združení (PZ) zo všetkých kútov Humenského okresu. Oheň pod kotlíkmi rozložili v nedeľu už krátko po deviatej.

Tri najlepšie

„Utajená“ porota zložená z fajnšmekrov napokon rozhodla o konečnom poradí. Tretiu priečku obsadila gulášpartia z PZ Sokol Humenné.

Druhé miesto porota priradila zmiešanému družstvu PZ Partizán Ohradzany a PZ Bažant Baškovce.

Naj guláš navarilo PZ Jazvec z Kamenice nad Cirochou.

Lopárik si zo súťaže odniesli všetky družstvá.

Z mladého srnca

Partia z PZ Jazvec z Kamenice nad Cirochou pochádzala zo štyroch obcí: Kamenice, Kamienky, Modry nad Cirochou a Hažína nad Cirochou.

Víťazný guláš navarila zo srnca. „Použili sme asi desať kilogramov mäsa z ročného srnca. Ulovili sme ho v našom združení. Ročne máme povolenku na odstrel na približne desať – pätnásť kusov,“ hovorí člen tímu Ján Staško.

Okrem mäsa pridali do guláša aj huby, zemiaky, lečo, feferónky a rôzne koreniny.

„V zásade platí, že koľko kíl mäsa máte, toľko kíl cibule dáte. Nepridávame žiadne zázračné koreniny ani prísady, len klasické,“ hovorí.

Kamenický poľovnícky guláš múku nepozná. „V žiadnom prípade nezahusťujeme múkou, ale dvomi zaváracími pohármi domáceho leča. Keď ho nemáme, pridávame čerstvú zeleninu,“ spresňuje Staško.

Vyše 50 litrov

Základom sú podľa jeho slov kvalitné suroviny a varenie so srdcom. Netreba zabudnúť na udržiavanie ohňa a stále miešanie cibule, aby neprihorela.

„To nie je ako na plynovom sporáku, že si intenzitu plameňa môžete regulovať. Potom šup sladkú papriku, mäso, soľ. Varí sa dve hodinky aj viac,“ vysvetľuje.

Najlepší guláš je vraj z mladého ročného diviaka.

Na súťaž treba navariť 50 litrov guláša. Kamenický sa „rozobral“ prakticky okamžite, ako kuchári zahlásili hotovo.

„Minul sa ako prvý. Možno i to pomohlo porote pri rozhodovaní, ktorý guláš chutí najlepšie,“ dodáva.

Rozkazuje iba jeden

Podľa Staška je pri varení dôležitá deľba práce. „Jeden musí variť a rozkazovať. Ostatní musia poslúchať jeho pokyny. Nemôže si každý pridať čo chce podľa ľubovôle,“ hovorí.

Vedúcim gulášmajstrom bol Milan Harvilík, členmi tímu Jaroslav Pavlisko z Kamienky, Anton Fic a Ján Staško.

Neprehliadnite tiež

V Tatrách vládne neistota, chýbajúca zonácia spôsobuje problémy

Súvisí s tým aj nový návštevný poriadok.

Hrôzy bojov zažil Juraj Bartusz na vlastnej koži, zranila ho mína

Obete Prvej svetovej vojny pripomína pamätník s vojakom v zákope.

Štefanovi Zamkovskému zobrali milovanú chatu komunisti

Zanechal nezmazateľnú stopu v Tatrách.

Blízkosť národného parku prináša Muráňu výhody aj nevýhody

Na jednej strane je tu prílev turistov, na strane druhej legislatívne obmedzenia.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Ukrajina priznala vojnu s Ruskom. Slova vojna sa však bojí

Na východe Ukrajiny už aj formálne prebieha otvorený konflikt.

KOMENTÁRE

Ako sa katolícka cirkev stala hrozbou pre Poľsko

Cirkev naklonená prijímaniu utečencov sa rozchádza s väčšinou Poliakov.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 16 233
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 9 059
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 739
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 564
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 386
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 151
  7. Kam do tepla v januári? 1 926
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 722
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 523
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 908

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop