Korzár logo Korzár Horný Zemplín
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Do víťazného poľovníckeho guláša múku nepridali

Gulášpartia z Kamenice nad Cirochou ho navarila na Dni sv. Huberta.

Tri víťazné partie. Humenský Sokol (zľava), druhí Baškovčania a Ohradzančania, vpravo víťazné PZ Jazvec.Tri víťazné partie. Humenský Sokol (zľava), druhí Baškovčania a Ohradzančania, vpravo víťazné PZ Jazvec. (Zdroj: Jana Otriová)

HUMENNÉ. Varenie poľovníckeho guláša je neodmysliteľnou súčasťou osláv Dňa sv. Huberta.

V areáli parku súťažilo deväť družstiev z poľovníckych združení (PZ) zo všetkých kútov Humenského okresu. Oheň pod kotlíkmi rozložili v nedeľu už krátko po deviatej.

Tri najlepšie

„Utajená“ porota zložená z fajnšmekrov napokon rozhodla o konečnom poradí. Tretiu priečku obsadila gulášpartia z PZ Sokol Humenné.

Druhé miesto porota priradila zmiešanému družstvu PZ Partizán Ohradzany a PZ Bažant Baškovce.

Naj guláš navarilo PZ Jazvec z Kamenice nad Cirochou.

Skryť Vypnúť reklamu

Lopárik si zo súťaže odniesli všetky družstvá.

Z mladého srnca

Partia z PZ Jazvec z Kamenice nad Cirochou pochádzala zo štyroch obcí: Kamenice, Kamienky, Modry nad Cirochou a Hažína nad Cirochou.

Víťazný guláš navarila zo srnca. „Použili sme asi desať kilogramov mäsa z ročného srnca. Ulovili sme ho v našom združení. Ročne máme povolenku na odstrel na približne desať – pätnásť kusov,“ hovorí člen tímu Ján Staško.

Okrem mäsa pridali do guláša aj huby, zemiaky, lečo, feferónky a rôzne koreniny.

„V zásade platí, že koľko kíl mäsa máte, toľko kíl cibule dáte. Nepridávame žiadne zázračné koreniny ani prísady, len klasické,“ hovorí.

Kamenický poľovnícky guláš múku nepozná. „V žiadnom prípade nezahusťujeme múkou, ale dvomi zaváracími pohármi domáceho leča. Keď ho nemáme, pridávame čerstvú zeleninu,“ spresňuje Staško.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyše 50 litrov

Základom sú podľa jeho slov kvalitné suroviny a varenie so srdcom. Netreba zabudnúť na udržiavanie ohňa a stále miešanie cibule, aby neprihorela.

„To nie je ako na plynovom sporáku, že si intenzitu plameňa môžete regulovať. Potom šup sladkú papriku, mäso, soľ. Varí sa dve hodinky aj viac,“ vysvetľuje.

Najlepší guláš je vraj z mladého ročného diviaka.

Na súťaž treba navariť 50 litrov guláša. Kamenický sa „rozobral“ prakticky okamžite, ako kuchári zahlásili hotovo.

„Minul sa ako prvý. Možno i to pomohlo porote pri rozhodovaní, ktorý guláš chutí najlepšie,“ dodáva.

Rozkazuje iba jeden

Podľa Staška je pri varení dôležitá deľba práce. „Jeden musí variť a rozkazovať. Ostatní musia poslúchať jeho pokyny. Nemôže si každý pridať čo chce podľa ľubovôle,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Vedúcim gulášmajstrom bol Milan Harvilík, členmi tímu Jaroslav Pavlisko z Kamienky, Anton Fic a Ján Staško.

Najčítanejšie na Horný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 085
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 621
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 139
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 802
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 111
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 614
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 720
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 882
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 745
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 701
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop